Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ichtiolog

KARP - ryba wigilijna Polaków - jest gatunkiem obcym, szkodzącym faunie

Polecane posty

Gość ichtiolog

polskich jezior, gdyż jego styl żeru przyczynia się do zamulania den jezior z punktu widzenia kulinarnego jest rybą nieciekawą i niesmaczną, nie umywa się do sandacza i wszelkich łososiowatych

Gość adddd
BUAHHA;EJ MALOLATO ; KARPIE POCHODZA Z CHODOWLI KARPI ;A NIE Z JEZIOR; TEZ Z JEZIOR STARCZYLY BY TYLKO DLA TWOJJE WIOSKI.:-P

Gość ichtiolog
no a skąd się niby do naturalnego ekosystemu dostały, jak nie z hodowli?

Gość ffffffffffaffffffffffffa
A ja uwielbiam karpia i z jakies 3 dzwonka zjem na kolacje wigilijna! Do tego zawsze kupujemy 4-5 karpi i mamy na jakis czas :)

Gość chipsa
Co by nie mówić to na świątecznych stołach karpia i tak nie zabraknie. Tradycja

Gość ffffffffffaffffffffffffa
Karpia i śledzia :)

Gość prawdziwaiiiindiankazkafe
Lososie jednak są drogie. A sandacz jest tani? Karp chyba jest najtańszy. A najważniejsze jest dobrze go przyrządzić - moje zdanie. Ja tam lubię karpika. I tyle :(

czytałam artykuł, ze karp zaczął królować na stołach polaków dopiero wraz z nastaniem komunizmu. Ryba ta jest łatwa w hodowli i wyjątkowo tania. I tylko dlatego karp, a nie np łosoś jest podawany w wigilię. U mnie tylko łosoś, nie cierpię posmaku "mętnego" karpia. A może po prostu nigdy nie jadłam dobrze przyrządzonego

karpia kupuję jakieś trzy tygodnie przed wigilią i mniej więcej co trzy dni zmieniam im wodę, wtedy te skurwysynki teście odór mułu, ogólnie lubię karpia zjeść

Karp zawsze na terenie tego kraju był w hodowlach, był i jest. Czy będzie to się okaże, coraz więcej z nas uważa że wigilia może być z inną rybą. Nie trzeba męczyć się tak z ośćmi dla tradycji. W hodowlach co ten karp komu przeszkadza? Był w nich na długo zanim pojawiliście się na świecie. Stawy hodowlane są od dawien dawna. W naturze jest go mało, jest łatwą zdobyczą dla naszych drapieżników. Nie ma go dużo więc w czym przeszkadza? Komu przeszkadza naturalna ilość ryby w naturze? Szukasz dziury w całym? Jaka ryba ma być hodowana w sztucznych stawach byś był zadowolony? Łosoś czy może rekin? Nie ma to jak pseudo ekolodzy.

Karp z zamulonych stawów będzie miał posmak i zapach mułu. Tak jak każda ryba. Dla tych co to śmierdzącego karpia nie jadają bo im śmierdzi, tylko łosoś. A macie pojęcie jak smakuje łosoś? To co jecie to śmierdzące mięso z hodowli. Nie ma nic wspólnego ze smakiem łososia. Śmierdzi jak każda ryba z przerybionych hodowli. Łosoś a łosoś z hodowli i marketu to dwie różne rzeczy. Ci co jedli łososia z natury, banana, pomarańczę, mandarynkę, brzoskwinię prosto z drzewa wiedzą o czym mówię. Reszta niech się zapycha smakiem bananów z dojrzewalni, kwaśnych mandarynek i łososia z marketu.

Karp króluje na stołach od komuny. To prawda. To komuna powiedziała że mięso jest dla wszystkich tak jak i ryba. Postawiła na karpia bo w biednym PRL udawało się go bez problemu masowo hodować dla wszystkich. To wszystko dzięki komunie. Przed komuną czyli przed wojną, ryba jak i każde inne mięso było dla nielicznych bogaczy, najczęściej właścicieli ziemskich posiadających stawy hodowlane czy własne pola i łąki. Reszta to kasza lub ziemniaki ze skwarkami. Więc jedno z drugim, jak nie jesteś księciem czy hrabianką dziękuj komunie. Dzięki niej znasz smak mięsa.