Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Youneverknow

Jak Wam się żyje w Polsce tak szczerze?Proszę o opinie?

Polecane posty

Gość rtyg
:D:D No jak taki pacan ze poszedł do legii, nie ogarnął obywatelstwa, nie nauczyl sie jezyka i jeszcze ma focha że wrócić nie moze :D to faktycznie musi byc dziwny koleś :D ciekawe jak z innymi legionostami :D rozmawia :D I czy kuma rozkazy i komendy. A po co polazł? Kasa, szukał przygód czy przed czymś zwiewał?

Gość bunt na bounty
ojej jaki ubaw :D a taka byla pwna na poczatku , ze nie ma ludzi w LC bez obywatelstwa

Gość bunt na bounty
nie wiem czemu polazl chyba zawsze mial ciagotki zwiazane z wojskiem, lubil tez historie

Gość rtyg
Nie mówiłam że nie ma. Nie we wszystkich krajach ścigają za służbę w innej armi, wiec nie wszyscy potrzebują obywatelstwa. Chociaz wiekszosc tak. Kazdy normalny facet to ogarnia i albo zalatwia przed wstąpieniem, albo juz po, chyba ze ma w dupie i mu nie zalezy na powrocie. :D Pierwsze slysze zeby byc zaskoczonym ze nie moze wrocic jak nie pozałatwiał formalnosci :D To tak jakby sie dziwic ze bez wizy cie niespecjalnie beą chcieli w stanach :D Inna sprawa ze w dzisiejszych czasach przekroczyc granicę nie jest trudno. Gdyby chciał to by wrocil nawet nielegalnie.

Gość bunt na bounty
Co ty myslisz ze oni tam sluzą tylko z polskim obywatelstwem?? Dostają belgijskie i inne i mają podwójne więc służą legalnie. twoje slowa

Gość rtyg
Dokładnie tak jest. Podobnie jak żeby jezdzic samochodem trzeba zdobyc prawo jazdy, co nei zmienia faktu ze niektorzy jezdza bez. Są ludzi i ludzie. Jedni ogarniają rzeczywistosc i są w stanie pojąć proste rzeczy i o nie zadbać, inni mają to gdzieś i kombinują a później narzekają- wszystko.

Gość bunt na bounty
no, ok nie wiem wiec czemu sie tak dziwilas ze nto nie jest mozliwe zeby wstapic do LC bez obywatelstwa jak widac nie siedzisz tak dobrze w temacie jak myslisz :D

Gość rtyg
Nie, tylko wierzę w ludzi i nieodmiennie mnie dziwi jak ktos moze olewac własne sprawy a pozniej narzekac na problemy, kiedy mozna ich uniknąć i miec czystą sytuację. Zwłaszcza ze chciałby wrócić, z tego co piszesz. Gdyby nie chciał to jeszcze mogłabym zrozumieć że się nie interesował tym co zrobic z obywatelstwem Swoją drogą jak sie jeszcze troche bedzie ociągał to w koncu mu automatycznie dadza francuskie jak okaze minimum chęci w tym temacie :D Bo dają chyba po odsłuzeniu 5 lat.

Gość bunt na bounty
Nie wiem czy olewa czy po prostu nie mial mozliwosci. Przy okazji mu sie zapytam, moze to skomplikowane i nie takie proste jak ci sie wydaje. Obywatelstwa nie dostajesz ot, tak. Trzeba spelnic pewne warunki, byc moze istnieje jakis powod dla ktorego na razie nie mgol sie starac o obywatelstwo. Zapytam go kiedys z ciekawosci. niekoniecznie olal sprawe, nie ocenialabym tak pochopnie ;)

Gość bunt na bounty
poza tym on jest wielkim PATRIOTA :D przyjecie obywatelstwa moze rownaloby sie dla niego z plama na honorze? niektorzy maja takie pokrecone myslenie (pokrecone dla mnie przynajmniej)

Madmłazelllll269 moze macie po prostu wyzsze oplaty i one pochlaniaja Wam wieksza czesc zarobkow zale sie,ze musimy tak ciezko pracowac,zeby pozwolic sobie na podstawowe rzeczy

Gość Youneverknow
Brzydula30 zazdrość po prostu i tyle:) Nikt mi jednak nie napisał np. mamy 3 tys zł pracujemy tu i tu,tyle rachunki itd... :( może ktoś jeszcze? Chodzi mi też o to,że praktycznie mijam się z mężem widzimy się w środę od 15 i w niedzielę od 16 i w tygodniu po 20 jak skończy pracę... Mała nie wiem co to znaczy dwoje rodziców w domu :(

Gość wymyślają
Mamy duży dom 380 m2 ja nie pracuję mąż zarabia 3400 ale na komputerze w domu a dodatkowo parę razy w roku wpada jakaś sumka 4000 tyś. Drugi dom wynajmujemy za 3400 zl i to tyle opłaty pochłaniają 1 pensję benzyna a resztę przejadamy i pod koniec miesiąca jesteśmy na minusie

Gość Youneverknow
naprawdę a taką kasą ??? bo dla mnie to mało nie jest... szok

Gość Youneverknow
My z mężem zarabiamy 1150 euro x2 (wypłata co 2 tygodnie) za dom 600 ,ale 1000 odłożymy zawsze każdego miesiąca bez problemów. Mamy samochód,rachunki za prąd ,gaz ,jedzenie i ciuchy (często-dziecko) pampersy,chusteczki,kremy itd...bez oszczędzania 1 tys odłożymy więc chyba pytać dalej nie będę... żal :(

Gość wymyślają
Prąd na 2 mieszkania 500 zł, internet 200 zł, 2 telefony stacjonarne 200 zł 3 komórki 300 zł, woda i neczystości 200 zł ,opał na miesiąc 1600 zł mieszkamy na wsi

Gość Emigrantka Ciekawy temat
Czesto zastanawiam, jak naprawde zyje sie w Polsce ? To bylo tak. Jak juz tam jestem, odbieram polske turystycznie (zero atrakcji) dawno, kiedys, ale ogolnie dla mnie abstrakcyjnie. Przedewszystkim brudno, to takie palaczenie trzeciego swiatu z jakimis tam luxusowymi miejscami. Paskudny klimat zimno, a jak cieplo to zaduch. Drogo, jak na polskie zarobki. Niektora zywnosc poprostu niezjadalna. Trzeba byc zorientowanym, co kupic zeby nadawalo sie do jedzenia.

Gość jak przenies,
zapomnij o polsce , dom ów sprzedaj , zyj i ciesz sie tym co masz tam , jakies koszta poniesc człek zawsze musi , nigdy tu nie wracaj . bo to ze dzis masz dobrze wcale nie oznacza tutaj , z e jutro też .

Gość mnie sie dobrze zyje
fakt,ze mam juz"swoje lata" wiec zdazy;lismy sie dorobic ( zreszta dom kupiony z pracy za granicą) mimo,ze maz pracowalc tam w zawodzie, na swietnym kontrakcie, mielismy bdb mieszkanie, kierowcę,dici oplacone szkoly, jednak wrocilismy ( fakt, ze z kasą, choc moze nie osałamiajaca, bo spoecjalnie nie kutwimy. Wiekszosci moich najomych ( a sa to wyksztalceni, sensowni ludzie , zyje sie naprawde zupelnie dobrze. Owszem, wazny jest dobry zawód , wtedy masz szanse na dobre zycie.No i bardzo wazne, za macie dom, bo to jest najwiekszy wydatek.

Gość Mnie by tam nikt do powrotu
nie namowil. Smutny szary kraj. Zabardo kocham slonce , zdrowe jedzenie. Przeciez tam , to o czwartej juz ciemno !

Gość Youneverknow
wymyślają-powiem Tobie szczerze,że tych opłat troszkę masz :) oczy mi z orbit wypadają:) Ja nie uważam,że Polska to smutny kraj. Mam sentyment jaka piękna może być wiosna,prawdziwe lato,piękna Polska złota jesień i zima wraz ze śniegiem:) O 16 robi się w Polsce ciemno a w UK to nie??? No fakt godzinę mamy do przodu... Ale taki dzień jak dziś u nas pada,mała wstanie atrakcji zero bo jak wyjdziesz a taką pogodę... Wiadomo w domu kreatywnie ,ale ile z dzieckiem można układać klocki,malować,śpiewać,oglądać bajki,wozić lalę w wózku itd... Naszym zabiciem czasu jest wypad na piłki czy do Smythsa gdzie mała buszuje między zabawkami... Staram się nie narzekać,eh chyba lewą nogą dziś wstałam :(

Gość gość
Wszyscy tutaj piszecie jak źle jest w Polsce. Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego zarabiamy 4 razy mniej niż w bogatych krajach Europy Zachodniej i przestaliśmy się do niej zbliżać? Na to i inne pytania znajdziecie odpowiedź na www.pomysloprzyszlosci.org Musimy sobie uświadomić, że nasze wynagrodzenia zależą od wielu czynników, a przede wszystkim od efektywności gospodarczej całej polskiej wspólnoty, do której należymy.

Gość gość
to są zera , nie myślą a piszą , idą na wybory głosują nie czytając historii ! nie myśląc analizując nie wykorzystując własnej intuicji mało kto ją obecnie posiada :)

Gość coollaw
Przepraszam,ale nie odpowiadam bo wielu bardziej kompetentnych zrobilo to za mnie. Przewrotnie,doloze jeszcze jedno pytanie: Czy w moim przypadku jest sens wracac? 1.Nie mam w Polsce zadnej wlasnosci,mieszkania czy domu, 2.Wyksztalcenie z PL prawnik i educar(podyplomowy). Wyksztalcenie stad: MBA i educator(tez podyplomowy:) 3.Pasywny dochod ok 3 tys $ na miesiac. Jakies porady?

Gość gośćAnnnia
Ja bym nie wracała no chyba ze na emeryturze! Trzeba być nieźle pomylonym.Tu niczego nie idzie się dorobić no chyba ze garba na plecach! Zarabiasz starasz się a jak chcesz kupić nową lodówke to chyba na kredyt tylko bo z miesiąca na miesiąc nie odłozysz.Tu się egzestuje ciuła grosz do grosza a wszystko coraz droższe !