Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 4231614171

doberman, czy owczarek ?

Polecane posty

Gość 4231614171

Jak sądzicie, jaki pies lepiej nadaje się do pilnowania domu i ogrodu ?

Gość 4231614171
Irasiad a co to takiego ?

Gość 4231614171
No wilczur. Owczarek niemiecki

Gość powiem i ja .....
ja bym wolała owczarka niemieckiego....moja przyjaciółka ma takiego psa chowają go od szczeniaka cudowny pies....mądry...przyjacielski ale potrafi przypilnować obejścia uwielbiam to stworzenie jak do niego mówisz wszystko rozumie wykonuje polecenia ....kwestia dobrego wytresowania i traktowania go jak członka rodziny przynajmniej tak jest traktowany u mojej przyjaciółki

napisales jakby to bylo oczywiste a owczarkow jest od ciula. Tak wiec napisze CI, ze zaden z nich nie nadaje sie do zycia na zewnatrz nawet z ocieplana buda - bo co innego wypuscic psa za dnia na dwor i z nim sie pobawic a co innego wywalic na zewnatrz i miec go gdzies. To nie sa rasy przystosowane do takiego zycia, nie maja odpowiedniej budowy, grubosci wlosa i nie sa odpowiednio wytrzymale. Owczarki niemieckie są raczej bardziej chorowite od dobermanow ale za to sa lepszymi kompanami dla calej rodziny, wymagaja duzo pracy z czlowiekiem, zajec inaczej sa nieszczesliwe, moze nawet dojsc do zaburzen w prawidlowym rozwoju. Dobreman wbrew ogolnej opinii nie jest typowym psem jednego pana, tez sprawdza sie jako towarzysz rodziny aczkolwiek nie ma juz tej samej cierpliwosci, i wymaga bardziej konsekwentnego prowadzenia. Poza tym jesli o strozowanie chodzi ja zdecydowalabym sie na zupelnie inna rase. Owczarki niemieckie sa pod tym wzgledem przereklamowane, wolalabym takiego psa wykorzystac do fajnych szkolen i prac na placu szkoleniowym. Nie sa to psy ktore mozna zostawic samopas calkowicie na pracy samodzielnej, wymagaja stalego kontaktu z domownikami i wspolnej pracy i zajec. Inaczej moga byc z nimi problemy. I jesli juz decydujesz sie na psa danej rasy ktory ma spelniac Twoje wymagania i miec taki wyglad i charakter jak dana rasa to w gre musi wchodzic tylko pies z rodowodem.

Gość Gość
Ani jeden, ani drugi nie nadaje się samotnego pilnowania. Owczarek wymaga ścisłego kontaktu z rodziną. Doberman nie nadaję się do przebywania w czasie zim i deszczu na zewnątrz. Proponuję Ci rasy bardziej niezależne, co nie znaczy że takimi też nie trzeba się opiekować i socjalizować. Cześć Mychol

Gość myszaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nie uogólniaj. Doberman, jeśli masz BARDZO duże doświadczenie z psami, które lubią dominować. Owczarek też nie jest uległy, choć mniej lub bardziej zależnie od rasy. Ale taki owczarek niemiecki to nie labrador, też będzie próbował dominować jeśli go nie będziesz na bieżąco szkolić i pilnować. Polecam: http://www.podajlape.pl/dogselector.php :) Są też rasy które nadają się warunkowo, jeśli nie masz doświadczenia z psami - bardzo łagodne Leonbergery lub Nowodunlandy, które za to są ogromne i mogą nieźle nastraszyć :)

Doberman bardzo dominujący? Musiałabyś mieć styczność z rasami takimi jak choćby rottweiler lub cane corso nie mówiąc już o owczarku azjatyckim naprzykład. Przy takich doberman to pikuś. Owczarek niemiecki już w ogóle. Niemniej żadna z obu wyżej wymienionych ras nie nadaje się do życia na zewnątrz tylko. a nowofundland nie nadaje się na stróża ;)

Gość Gość
To zależy co autor/ka ma na myśli. Jeśli chce mieć psa "odstraszacza " to Leonberger wystarczy. Z tym że Leonberger bardzo źle znosi samotność i odizolowanie od rodziny.

o sorry nie doczytałam - czy on ma być cały czas na zewnątrz? Bo jak tak to popieram wyżej, ani doberman ani owczarek. A jak ma pilnować domu np. w nocy to może być jeden z tych dwóch jeśli chcesz ale jak mówię zależy ile masz doświadczenia z psami.

właśnie o tym mówię - nowofunland jest bardzo łagodny i na stróża się pod względem nie wpuszczania złodzieja nie nadaje, ale na tyle duży że może odstraszać wyglądem. Co do dobermana - ja miałam w życiu jednego psa, owczarka i dla mnie doberman jest bardzo dominujący. Nie wiem jak do tego podchodzi autorka. Do rottweilera pewnie nawet bym nie podeszła, więc określiłabym go jako wysoce dominującego i niebezpiecznego Z MOJEGO (osoby średnio doświadczonej) punktu widzenia :)

myszaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa no nie wiem czy na zimową, mroźną noc doberman się nadaje by ''pilnować''. Ten pies będzie marzł niesamowicie i nie wychyli nosa z budy biedny więc co po takim stróżu? Dodam, że żaden pies nie powinien być całkiem izolowany od rodziny, musi być całkowicie członkiem stada i czuć się przynależny do grupy czyli rodziny. PS. Ja mam rottweilera :) jest cudowny i kochany, oczywiscie wiem, ze w zlych rekach moglby sie stac niebezpieczny aczkolwiek ten pies dobrze ulozony jest o stokroc lepszym towarzyszem zabaw dzieci od niejednego labradora :) To taki wieczny pieszczoch i przytulas, ale przy obcych zmienia się o 180 stopni w czujnego obserwatora. Do tego mam prawie za rogiem sasiadow z hodowla cane corso :)

Gość Gość
Owczarek środkowoazjatycki, czy południoworosyjski jest już to wyższa szkołą jazdy , więc nie proponuję. Południwoazjata ( Jużak) to już praktycznie samobójstwo jak ktoś się nie zna naprawdę dobrze na wychowaniu i psychice psów

Tak jeszcze swoja droga - jak ktos chce sie czuc bezpiecznie i nie martwic o swoja posesje to lepsza inwestycja jest monitoring i alarm bo jesli ktos bedzie chcial serio sie wkrasc to psa otruc nie problem. Sa tysiace sposobow na pozbycie sie ''stroza''. Jak sie ma monitoring i alarm to nawet sam widok odstrasza potencjalnych zlodzieji.

:) no mnie kiedyś doberman kolegi zaatakował, więc sam(a) rozumiesz mój punkt widzenia:) Co do dobermana: "o sorry nie doczytałam - czy on ma być cały czas na zewnątrz? Bo jak tak to popieram wyżej, ani doberman ani owczarek. A jak ma pilnować domu np. w nocy to może być jeden z tych dwóch jeśli chcesz ale jak mówię zależy ile masz doświadczenia z psami." - założyłam, że pies nie byłby cały czas poza domem ;) u moich znajomych domu właśnie będąc cały czas na zewnątrz pilnował owczarek podhalanski, u innych kaukaski, wiem ze sie dobrze sprawdzały ale o rasach niewiele wiem także nic więcej nie powiem :]

"Tak jeszcze swoja droga - jak ktos chce sie czuc bezpiecznie i nie martwic o swoja posesje to lepsza inwestycja jest monitoring i alarm bo jesli ktos bedzie chcial serio sie wkrasc to psa otruc nie problem. Sa tysiace sposobow na pozbycie sie ''stroza''. Jak sie ma monitoring i alarm to nawet sam widok odstrasza potencjalnych zlodzieji." Prawda, zgadzam się. Choć alarm też nie zawsze odstrasza, wiem z autopsji ;/

* rottwelier kolegi, nie doberman, sorry!

nawet jak nie odstraszy to pozostaje monitoring na którym się wszystko nagrało więc są w miare duże szanse na znalezienie sprawcy a jk psa otruje to i po psie i po majątku ;)

Gość Gość
Po co marnować sobie i psu życie, lepiej monitoring i to prawda :D

Gość ?nie znam siee!
O co chodzi z tym Jużakiem?? Nie znam sie za bardzo na psach ale on na groźnego nie wyglada:)

Gość Gość
Wygląda na misia, ale jest chyba najtrudniejsza z ras. Jest stworzony do samodzielnego pilnowania i obrony. Nie potrzebuje wręcz człowieka do tych celów. To pies wysokich lotów, tylko dla doświadczonych Niesamowicie inteligentny, owczarka niemieckiego bije na głowę.

Gość mam juz 4 dobermanna
i powiem ci, ze rasa ta nie jest, w brew panujacej opinii w polsce, rasa, ktora mozna trzymac na zewnatrz. to bardzo delikatne psy!!!

Jużak to jest pies dla doświadczonego człowieka. To jest pies który jest sam w sobie swoim przeciwieństwem. Ta rasa ma najmocniej rozwinięty instynkt terytorialny i obronny, jest samodzielna, odważna i bezwzględna. Nie da się tego psa sobie podporządkować, ludzie prowadzacy takie psy po prostu nauczyli sie je akceptować i kochać takimi jakimi są. Jużak w odpowiednich rękach będzie ''normalny'' czyli oddany i kochający - w ramach charakteru rasy rzecz jasna. U niego wiąże się to z rozwijaniem instynktu bo bez zastanowienia jest gotów oddać życie w obronie ''swoich''. To jest jedyna rasa która potrafi zaatakować bez jakiegokolwiek ostrzeżenia i wcześniejszych oznak.

Gość gość
proponuje owczarka, robi grozniejsze wrazenie od dobermana !