Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majtuszka

mam zamiar zrobić dziś carbonarę...jak nie zważyć śmietany?

Polecane posty

Gość majtuszka

Proszę o pomoc!

Gość warany z Tirany
przede wszystkim musi to być śmietana słodka, a nie ukwaszona. I najlpiej 30%. Wtedy nie ma opcji, żeby cokolwiek Ci się zwarzyło

Gość jakbym miała taką beemkę
zwaRZyć!!!!!

Gość majtuszka
no dobra zwaRZyć ;) tzn. słodka, czyli kremówka? ja myślałam, że do zup i sosów....

Gość majtuszka
chciałam sama zrobić sos... nie z torebki. najwyższy czas nauczyć się gotować :)

Gość warany z Tirany
jak chcesz się opychać chemią to kup "pomysł na" a jak chcesz normalne jedzenie, które Ci się udać to kup słodką śmietanę - najlepiej z dopiskiem do ubijania - to będzie słodka kremówka. Jeżeli dbasz o linię to możesz użyć 18-tki, ale sprawdź czy jest słodka (jest trudno dostępna); taka z dopiskiem do zup i sosów jest na bank ukwaszona

Gość jak najszybciej
oryginalna carbonara jest bez smietany :P

Gość majtuszka
to daj przepis na orginalną carbonarę, please.... 🌻

Gość jak najszybciej
prosze przepis : http://gotowanie.onet.pl/35278,0,1,spaghetti-carbonara-oryginalny-przepis,ksiazka_przepis.html carbonara ze smietaną to hańba !!

Gość warany z Tirany
ja robię tak: podsmażam boczek i gotuję w tym czasie makaron. W tym czasie mieszam słodką śmietankę z żółtkami (surowymi) i tartym parmezanem. Potem odcedzam makaron, wrzucam z powrotem do garnka, dodaję podsmażony boczek i śmietanę rozbełtaną z żółtkami i serem. Całość na chwilę na ogień, ale nie za długo, ok 2-3 minuty wystarczą, tyle żeby żółtka się ścięły, ale nie zrobiła jajecznica. To sposób który przywiozłem z Włoch, ale tak jak są różne sposoby na pierogi tak i Carbonarę można różnie zrobić. Niektórzy dodają cebulę, nie dodają żóltek itd. Wypróbuj, myślę, że Ci posmakuje

Gość jak najszybciej
Składniki na 1 porcję 1 duże jajko około 60g pokrojonego w kostkę 7x7mm boczku (pancetta dolce) okolo 30 gram parmezanu 100 gram makaronu spaghetti (najlepiej nr5, 8 minutowy) sól i pieprz Etapy przygotowania 1.Ponieważ wśród przepisów tutaj znajdujących nie znalazłem oryginalnego przepisu na spaghetti carbonara jaką można jeść w włoskich domach, postanowiłem wam go przedstawić: Wstawić wodę na makaron, należy wsypać 2 łyżeczki soli. Pokrojony boczek wrzucić na patelnie z olejem i smażyć przez około 8-9 min. Wrzucić makaron do gotującej się wody. 2.Następnie w międzyczasie należy rozbić jajka do małej miseczki, dodać do tego 50 gram parmezanu i wszystko wymieszać widelcem tak by miało w miarę jednolity kolor 3.Po zagotowaniu makaronu odcedzić go i wrzucić do niego boczek i wlać jajko z parmezanem, a następnie wymieszać wszystko. Ponieważ makaron będzie wciąż gorący jak również i garnek przy mieszaniu, jajko powinno się ściąć, jeżeli by się tak nie stało, można włożyć garnek na gaz na około 10 sekund. 4.Całość przełożyć na talerz i gotowe. Smacznego.

Gość jak najszybciej
a najoryginalniej to zamiast całego jaja dodawac same zółtka :D

Gość Maciek $
jest gotowe carbonare z Knora i zamiast śmietany-Jogurt naturalny:)

Gość majtuszka
😘 dziękuję :) i problem zwarzonej śmietany mam z głowy :D

Gość fantazja...dysplazja
i jak zrobiłaś knora czy oryginał bez smietany?