Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majtuszka

mam zamiar zrobić dziś carbonarę...jak nie zważyć śmietany?

Polecane posty

Gość majtuszka

Proszę o pomoc!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warany z Tirany
przede wszystkim musi to być śmietana słodka, a nie ukwaszona. I najlpiej 30%. Wtedy nie ma opcji, żeby cokolwiek Ci się zwarzyło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakbym miała taką beemkę
zwaRZyć!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majtuszka
no dobra zwaRZyć ;) tzn. słodka, czyli kremówka? ja myślałam, że do zup i sosów....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majtuszka
chciałam sama zrobić sos... nie z torebki. najwyższy czas nauczyć się gotować :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warany z Tirany
jak chcesz się opychać chemią to kup "pomysł na" a jak chcesz normalne jedzenie, które Ci się udać to kup słodką śmietanę - najlepiej z dopiskiem do ubijania - to będzie słodka kremówka. Jeżeli dbasz o linię to możesz użyć 18-tki, ale sprawdź czy jest słodka (jest trudno dostępna); taka z dopiskiem do zup i sosów jest na bank ukwaszona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak najszybciej
oryginalna carbonara jest bez smietany :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majtuszka
to daj przepis na orginalną carbonarę, please.... 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak najszybciej
prosze przepis : http://gotowanie.onet.pl/35278,0,1,spaghetti-carbonara-oryginalny-przepis,ksiazka_przepis.html carbonara ze smietaną to hańba !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warany z Tirany
ja robię tak: podsmażam boczek i gotuję w tym czasie makaron. W tym czasie mieszam słodką śmietankę z żółtkami (surowymi) i tartym parmezanem. Potem odcedzam makaron, wrzucam z powrotem do garnka, dodaję podsmażony boczek i śmietanę rozbełtaną z żółtkami i serem. Całość na chwilę na ogień, ale nie za długo, ok 2-3 minuty wystarczą, tyle żeby żółtka się ścięły, ale nie zrobiła jajecznica. To sposób który przywiozłem z Włoch, ale tak jak są różne sposoby na pierogi tak i Carbonarę można różnie zrobić. Niektórzy dodają cebulę, nie dodają żóltek itd. Wypróbuj, myślę, że Ci posmakuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak najszybciej
Składniki na 1 porcję 1 duże jajko około 60g pokrojonego w kostkę 7x7mm boczku (pancetta dolce) okolo 30 gram parmezanu 100 gram makaronu spaghetti (najlepiej nr5, 8 minutowy) sól i pieprz Etapy przygotowania 1.Ponieważ wśród przepisów tutaj znajdujących nie znalazłem oryginalnego przepisu na spaghetti carbonara jaką można jeść w włoskich domach, postanowiłem wam go przedstawić: Wstawić wodę na makaron, należy wsypać 2 łyżeczki soli. Pokrojony boczek wrzucić na patelnie z olejem i smażyć przez około 8-9 min. Wrzucić makaron do gotującej się wody. 2.Następnie w międzyczasie należy rozbić jajka do małej miseczki, dodać do tego 50 gram parmezanu i wszystko wymieszać widelcem tak by miało w miarę jednolity kolor 3.Po zagotowaniu makaronu odcedzić go i wrzucić do niego boczek i wlać jajko z parmezanem, a następnie wymieszać wszystko. Ponieważ makaron będzie wciąż gorący jak również i garnek przy mieszaniu, jajko powinno się ściąć, jeżeli by się tak nie stało, można włożyć garnek na gaz na około 10 sekund. 4.Całość przełożyć na talerz i gotowe. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak najszybciej
a najoryginalniej to zamiast całego jaja dodawac same zółtka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maciek $
jest gotowe carbonare z Knora i zamiast śmietany-Jogurt naturalny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majtuszka
😘 dziękuję :) i problem zwarzonej śmietany mam z głowy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fantazja...dysplazja
i jak zrobiłaś knora czy oryginał bez smietany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×