Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmmaaaammma

Cytomegalia - duze miano IgG, IgM negatywne u 6tygodniowego dziecka

Polecane posty

Gość mmmmmaaaammma

Objawow neurologicznych i innych brak,tylko we krwi wyszlo dodatnie IgG (2241) i IgM ujemne. Skierowanie na te badanie dostalismy od neurologa, bo dziecko podczas badania zapatrzylo sie na chwile-bylo podejrzenie padaczki, ale eeg glowki je wykluczylo. USG glowki tez wyszlo w porzadku. W badaniu neurologicznym wszystko ok. Dostalismy skierowaniedo poradni chorob odzwierzecych, ale... zastanawiam sie czy przypadkiem dziecko nie dostalo tych przeciwcial ode mnie przez lozysko i z mlekiem...W koncu IgM jest ujemne,wiec wyglada na to ze nie chorowal (bo przez 6 tygodni jego zycia byloby dodatnie nawet gdyby zarazil sie w lonie). Co myslicie?

Gość emiram
Hejka. Obecnie mam podobną sytuację tyle, że mój synek ma 2,5 mieś. Jeśli miałaś robione IgG na początku ciąży i było dodatnie to mało prawdopodobne, aby doszło do wtórnego zakażenia podczas ciąży. wówczas dziecko ma przeciwciała od Ciebie. Oczywiście pewność byłaby większa, gdybyś miała przy dodatnim IgG robione IgM w każdym trymestrze, które wchodziłoby ujemnie. Jeśli nie masz tych badań to wyjściem jest zrobienie badania PCR na CMV z moczu dziecka. to badanie pokazuje czy dziecko wydala wirusa. Jeśli tak - to było chore. Widność pokazuje czy było zarażenie w ostatnich 3 mieś - o ile się nie mylę. Jeśli sprawdzisz IgG dziecka to i tak nie będziesz widziała, czy było zakażenie podczas ciąży, czy po (jeśli wyjdzie niska czyli dodatnia). Jeśli wyjdzie wysoko czyli ujemna to zakażenia mogło nie być lub mogło być we wcześniej ciąży. Podsumowując nie wiadomo nic. Ja niestety nie miałam wiedzy na ten temat, a lekarze prowadzący to zaniedbali i teraz nie wiadomo czy było u mnie zakażenie w czasie ciąży, czy kiedyś chorowałam i przeciwciała są ode nie. Czekam właśnie na wynik PCR. Miałaś badania na CMV w ciązy?

Ja miałam tak z moim synkiem. Przez rok byl z tego powodu pod kontrolą specjalisty chorób zakaźnych. Powiedziano mi że to są moje przeciwciała z infekcji przed ciążą. Że gdybym przeszła infekcję w ciąży - były by widoczne patologie u dziecka. Dziecko jest zdrowe, przebadane wzdłuż i w poprzek. Dziś jest świetnie rozwijającym się 5 latkiem.

Gość mmmmmaaaammma
dzieki dziewczyny za odpowiedz Emiram: moj teraz tez ma 2 miesiace. Badania na cytomegalie robilismy jak mial 6 tygodni (dopiero wczoraj dostalismy wyniki). Ja cytomegalie przechodzilam na pewno 4 lata temu. Teraz przed ciaza robilam przeciwciala tylko w klasie M (wyszly negatywe). W ciazy ginekolog mowila, ze nie ma takie potrzeby. Do poradni choorb zakaznych sie nie zapisalam. DzowniLam dzis i sie dowiedzialam, ze na ten rok nie ma zadnych miejsc, a na przyszly jeszcze nie zapisuja. Zadne tlumaczenie nie pomogly- nie i koniec. Syn nie wykazuje zadnych niepokojacych objawow. No ale wlasnie, sluch, oczki-sama nie wiem co mam robic. Pojde dzis do pediatry (skierowanie wypisywala neurolog). Neurolog mowila mi, ze gdyby Maly przeszedl cytomegalie w brzuchu-byloby widac to po nim-a w badaniach neurologicznych, w usg i eeg wszytsko jest w porzadku (chociaz wczesniej neurolog podejrzewala padaczke, bo jako 4tygodniowy maluch zapatrzal sie na chwile w jeden punkt). Z drugiej strony na moj rozum jakby przeszedl ja juz po urodzeniu to IgM mialby chyba pozytywne. Mam nadzieje, ze to moje przeciwciala, Dziewczyny a czy prywatnie moge zrobic mu te badania pcr - czy to tylko w jakkis specjalistycznych osrodkach sie wykonuje. Boze zwariuje chyba. Ile sie czeka na wyniki takiego badania?

Gość mmmmmaaaammma
wlasnie znalazlam koszt badania pcr na cytomegalie - 800 zl. Cudownie.

Gość emiram
Na wynik czeka się ok 10 dni. Jeśli miałaś badane IgG 4 lata temu i wyszło dodatnie to na 99% wszystko jest ok. Pewnie ma Twoje przeciwciała.Badania masz dobre, więc nic się nie martw. Jeśli jednak Cię to b.niepokoi (tak jak mnie) to niestety pozostaje PCR. Ja robiłam to jednak taniej ok 300 zł za PCR z moczu jakościowo w Warszawie. Podobno to wystarczające badanie. Byłam prywatnie u lekarza z CZD specjalizującego się w CMV. Jak PCR wyjdzie dodatnio to czeka mnie audiolog i okulista jeszcze. Lekarz trochę mnie uspokoił mówiąc, że jeżeli mały przeszedł zakażenie to bezobjawowo, a to oznacza, ze najgorszym powikłaniem może być lekki niedosłuch. Na koniec powiedziano nam, że większość dzieci się zaraza i tak od matek podczas karmienia, aczkolwiek im później tym lepiej. Pozdrawiam

Gość mmmmmaaaammma
emiram: bardzo Ci dziekuje...nawet nie wiesz, jak Twoja wypowiedz mi pomaga...bo ja umieram z niepokoju. Neurolog taki we mnie zasiala,ze mam wrazenie,ze jeszcze chwila i zwariuje. Ja jestem panikara,ale wydawalo mi sie,ze ide na kontrole do neurologa ze zdrowym dzieckiem (dostal malo punktow-byl niedotleniony, w szpitalu uparlam sie zeby dali mi skierowanie do poradni choc wszyscy zapewniali,ze nie ma takiej potrzeby). Moje dziecko ma bardz wysokie te miano IgG bo ponad 2tys (chociaz nie wiem jakie sa normy w tym laboratorium). Sama nie wiem co mam o tym myslec.... A u Was lekarze mowia ze to cytomegalia wrodzona, nabyta po porodzie czy w ogole po prostu Twoje przeciwciala. Czy nic nie mowia bo trzeba poczekac na te badania PCR???

Gość mmmmmaaaammma
emiram: napisalas wczesniej,ze nie wiesz skad u Twojego Malucha te przeciwciala..ale powiedz czy lekarze nie mowili nic na ten temat,ze nie moze byc to wrodzone bo IGM jest ujemne? Czy moze byc ujemne jak dziecko to przechodzilo powiedzmy kilka tygodni temu albo kilkanascie (bo jeszcze w brzuchu)

Gość Emiram
U nas nic nie wiadomo, bo ja nie miałam badań na Cyto w ciąży, więc opcje są trzy zakażenie było przed ciążą i syn dostał przeciwciała razem z krwią w ciąży, zakażenie było w ciąży lub po niej. Niestety bez PCR nic nie da się powiedzieć, bo nawet jak IgM są ujemne to zakażenie mogło być wcześniej - już po porodzie lub jeszcze w ciąży. Dodatnie są tylko przy aktualnej infekcji. Też panikowałam, ale ten lekarz mnie troszkę uspokoił. Poza tym statystyki mówią, ze 80 % dzieci z Cyto wrodzoną przebytą szczególnie w III trymestrze w ogóle nigdy nie ma żadnych przykrych konsekwencji. U Ciebie jest ten plus, ze miała badane IgG przed ciążą i wyszło dodatnie. Ty na prawdę nie masz się o co martwić :-) Pozdrawiam

Gość mmmmmaaaammma
jeszcze raz Ci dziekuje za odpowiedz. Bede pisac na biezaco co tam u nas. Zdrowka zycze

Gość Emiram
Właśnie odebrałam wynik PCR i jest ujemny! Ufffff Jak dotąd to było najlepiej wydane 300 zł :-) Pozdrawiam serdecznie

Gość mmmmmaaaammma
Emiram: bardzo bardzo Ci gratuluje. Wyobrazam sobie jaki to kamien z serca. A mozesz mi pwoiedziec jakie wyniki te pierwsze mial Twoj Maluszek. Bo moj ma Ig G ponad 2 tys, a Ig M ujemne a jestem z podlaskiego

Gość Emiram
:-) Mój miał IgG264 i IgM ujemny. Pozdrawiam

Gość mmmmmaaaammma
bylismy dzis u zakaznika. Pani ordynator oddzialu chorob zakaznych po zbadaniu sprawy i dziecka doszla do wniosku, ze ta sa pewnie moje przeciwciala. Ale pobieralismy krew na PCR (za miesiac wyniki-mam nadzieje, ze beda wczesniej i ze beda negatywne). Dostalismy tez skierowanie do okulisty (najblizszy termin 25 luty-cudownie!!!!), Mam nadzieje, ze bedzie ok.

Gość mmmmmaaaammma
Mamy juz wyniki pcr z krwi: wirusa nie ma, dostalismy zielone swiatlo do szczepien. Jednak w necie znalazlam informacje ze pcr z krwi jest malo wiarygodne i najlepiej zrobic z moczu. Na wizyty u zakoaznika juz nie musimy przychodzic. Nie wiem juz co mam robic