Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polegalu

aż mnie paraliżuje

Polecane posty

Gość polegalu

strasznie ale to strasznie boje się wystąpień publicznych, a jestem na studiach więc jest to bardzo uciążliwy problem. nawet jak coś wiem to mam opory zeby to powiedziec np na ćwiczeniach.. za to jesli nie ma wykładowców i jest luźna koleżeńska atmosfera to mówie normalnie co mi przychodzi na mysl. niedługo bede miała referat do wygłoszenia, jak jestem na środku i wszyscy mnie słuchają to drży mi glos cała się trzęse kręci mi sie w głowie i nie widze literek, które mam do przeczytania.. jak sobie z tym poradzic?

znam taką osobę. to dość uciążliwy problem. ciężko coś poradzić, bo ''siedzi'' to w Tobie, w środku. cały czas myśląc o tym jak bardzo się boisz i co wtedy się z Tobą dzieje powoduje, że ogarnia Cię jeszcze większy stres i koło się zamyka. oddychaj swobodnie, równomiernie, oswój się z tekstem w domu na tyle, abyś dobrze go znała nawet nie czytając go. poćwicz w domu czytanie tego referatu na głos, swobodnie, powoli i oddychaj równomiernie. wyobraź sobie salę pełną osób albo czytaj znajomym pod pretekstem, że nie chcesz się pomylić i dlatego ćwiczysz ;) pomyśl, że większość i tak nie słucha, bo ich to nudzi... przypomnij sobie siebie, gdy to Ty miałaś słuchać referatu innych... nudy, prawda? powodzenia