Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Cześć! Mój syn ma 9,5 mies. Według mnei rozwija się prawidłowo, chociaż nieco wolniej niż rówieśnicy, których znam. Tzn. siedzi sam, ale jeszcze niepewnie, więc lepiej go czymś podeprzeć, jak lezy, to bardzo dużo się przekręca na brzuszek i z powrotem. Lubi leżeć na brzuszku, od około miesiąca zawsze tak śpi, chociaż jak był mniejszy, to nie cierpiał jak go kładliśmy na brzuch (a teraz sam się przewraca i uwielbia to). Wszystko ładnei chwyta rączkami, także jak mu coś spadnie, to się pochyla i podnosi, łapie chwytem szczypcowym, dużo "mówi", smieje się. Widzę, ze z każdym tygodniem potrafi coś lepiej, więcej. Nie widzę powodu do niepokoju. ALE Sa osoby (teściowa i jej siostra), które załamują ręce: dflaczego on jeszcze sam nie siedzi, dlaczego on sam nie siada, czemu nie raczkuje, nie pełza, nie próbuje wstawać. Na pewno jest z nim coś nie tak. Dla świętego spokoju chcę go przebadać. Jaki lekarz bada rozwój ruchowy dziecka? Pediatra dała skierowanie do neurologa (napisała "na prośbę rodziców", bo powiedziała, ze według niej wszytko jest ok). Ale teściowa twierdzi, ze to nei neurolog, a ortopeda powinien to zbadać. Czy faktycznei ortopeda stwierdza, czy dziecko prawidłowo rozwija się ruchowo?

Kafeteria coś się psuje, bo w treści wątku wpisałam "Co ruchowo "powinno" umieć 9-mies. dziecko i jeśli nie umie to jaki lekarz?" A zostało tylko "Co ruchowo" :-)

O jak mnie wkurwiaja takie teściowe, które mimo zapewnień lekarza, że jest ok. one i tak wiedzą lepiej :o A się kurva mylą. Pediatra ma rację, neurolog jest w stanie ocenić czy dziecko rozwija się prawidłowo. Nie ortopeda. Jak już będziesz miała ten wynik badania od neurologa to włóż teściowej w gębę i niech się w końcu zamknie :D Mój mało raczkował, wcale nie pełzał. Właściwie po paru dniach raczkowania zaczął chodzić przy meblach. A jak go posadzisz przy łóżeczku to próbuje się podnieść chwytając szczebelek?

Gość abc nie ujawnie sie
tesciowe i te ich teorie naukowe

Przypomniało mi się coś. Syna miał jakieś pół roku, może mniej. Lekarka w gabinecie ciągła go za rączki i sprawdzała tym samym czy ma zamiar siadać. Oczywiście mały próbował z jej pomocą :) A w domu... Syn leży, przychodzi teściowa, jedną ręką bierze dwie rączki pomaga mu siadać podpierając go przy okazji za plecki (!), mówię żeby tak nie robiła, że lekarka robiła inaczej i chyba ona ma rację (lekarka w sensie), a teściowa na to: "ja mama rację" (!!!) One kurva zawsze wiedzą najlepiej :o

moja ma 7 miesiecy i mi gadaja ze powinna juz pelzac i raczkowac a ona tego nie robi na brzuszku bardzo placze ale zabaki chwyta wszystko oczywiscie pcha do buzi ale siedzi sama ale czesto jej klade poduszke z tylu bo jeszcze sie przewraca do tylu alee mysle ze sie rozwija prawidlowo i narazie moj lekarz nie widzi powodow do niepokoju. dla swietego spokoju i swojego i tescowej idz do lekarza i tyle :) napewno wszystko bedzie dobrze :)

Kazde dziecko rozwija się w swoim tempie i nie ma co poganiac. Chociaz ja miałam 9 miesiecy jak juz chodziłam...

Tak - jak lezy w łóżeczku to łapie rączkami za szczebelki i się do nich przyciąga, ale raczej nie próbuje w ten sposób siadać, ponieważ jak go kładziemy do łózeczka na plecki, to on się od razu przekręca na brzuch i leżąc na brzuchu łapie za szczebelki. Wiem, dla świętego spokoju idę do lekaża, ale - jak napisałam - idę do neurologa, a teściowa twierdzi, ze powinnam do ortopedy. Przecież nie będę na jej życzenie biegać po wszystkich lekarzach, a i tak istnieje ryzyko, ze jak lekarz powie, ze wszystko jest OK, to teściowa może stwierdzić, że on się nie zna i mam iść do innego. W końcu pediatra juz powiedziała, że jak dla niej, to wszystko jest ok z dzieckiem, ale teściowej to za mało.

Ale gdy siedzi przy barierkach to czy się podciąga? Teściowe są irytujące. Chyba chce by dziecko źle się rozwijało :o Powiedz teściowej, że Ty więcej z dzieckiem chodzić do lekarzy nie będziesz. Jak tak Jej zależy to niech bierze dzieciaka i sama szuka lekarza. http://www.alkon.pl/reha/rozwoj.htm

Gość amelkowa mamaaa
ach te tesciowe.... moja tez byla niezla. corka miala jakies 10,5 miesiaca i tesciowa mowi do mnie "no czego ona jeszcze nie chodzi?" - no myslalam ze padne!!! corka zaczyala juz chodzic za jedna raczke i bala sie puscic, ja sama bylam w szoku ze ona tak szybciutko sie rwie do chodzenia a ta z takim tekstem!!! corka zaczela chodzic sama jak miala 11,5 miesiaca. teraz dpiero widze jroznice jak sie podchodzi do synowej a jak do corki. jak ja karmilam piersia to byly teksty od samego poczatku "kiedys tam sie wszystko jadlo i bylo w porzadku a teraz to te karmiace wydziwiaja.... i tego nie i tamtego nie wolno. co to za moda..." teraz jej corka urodzila "nie jedz tego bo mu zaszkodzi. brzuszek go bedzie bolal. uwazaj troche na to co jesz" - no tak moja corke moze i bolec i wysypac ale syna coreczki bron boze!

Gość TEŚCIOWA ZAWSZE WIE LEPIEJ
i lepiej o tym pamiętaj!

Gość mamanastki
moja córka w wieku twojego synka zachowywala sie podobnie.czasami zastanawialam sie czy oby wszystko jest ok...malo tego.....własnie w wieku 9 miesiecy spoktalam sie z dziewczyna z porodowki i jej syn SAM siadal,raczkował i podnosil sie do stania oraz stał przy meblach.troche sie załamałam bo moja kiwała sie i przewracaa siedąc siedząc:( zeby mnie dobic do pracy przyszla klientka z corka w wieku mojej małej.ten berbec chodził!😭a moja siadala podparta poduszka..buuuu!:( kochana ! w wieku 11 miesiecy nagle zaczela wstawac ,chodzic przy meblach,raczkowac,wspinac sie na tapczan,chodzic za raczki:) potem znowu nic i w 13 miesiacu i 1tyg zycia postawila pierwszy krok!!! teraz ma 13 lat i zdolna bestia z niej:) daj mu miesiąc ;) jak czujesz niepokoj idz do lekarza .....ale dla siebie i dziecka .nie dla tesciowej😠 bedzie ok:)

Mój synek też rozwijał się wolniej niż rówieśnicy ale nas pediatra już jak miał niecałe 4 m-ce wysłala do poradni rehabilitacyjnej i do teraz (mały ma ponad 2 latka) chodzimy co jakiś czas na kontrolę do lekarki w tej poradni.