Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jealeaaa20

pocieszcie mnie. właśnie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy, mam 20 lat.jestem w

Polecane posty

Gość jedna osoba,
absolutnie NIE sugeruje usuniecia ciazy, sama jestem mama i nigdy bym tego nie zrobila! po prostu chce tu wpisac glos realizmu, ze nie bedzie tak pieknie jak Ci tu pisza, ze dziecko wywraca zycie do gory nogami i potem juz nic nie jest takie same, jest ciezko , a pieknych chwil jak na lekarstwo. Dlaczego Ci to pisze? Bo mnie nikt tego nie powiedzial, wszyscy mi mowili - zobaczysz , dziecko to taka piekna sprawa, jeden usmiech wynargodzi wszystko, itp, itd... Bzdura! Dlatego pisze te gorsza ( i te bardziej prawdziwa) wizje zycia z dzieckiem, na to tez powinnas byc przygotowana.

owszem,sa ciezkie chwile,ale nie przewazaja, przynajmniej w moim zyciu. Dla akzdej mamy macierzynstwo to cos innego. U mnie np zycie towarzyskie rozkwitlo po porodzie- poznalam inne mamy,spotykamy się,wymieniamy doswiadczeniami, a ze w wiekszosci sa to dziewczyny starsze ode mnie,zyskalam grono starszych "siostr" ;) korzystamy z kazdej chwili,kiedy tylko dziadkowie chca zostac z wnuczka i chodizmy do teatru,na koncerty. przestaly nas juz bawic typowe imprezy,wydoroslelismy. Dziecko zmienia duzo,ale niekoniecznie na gorsze

Gość Jealeaaa20
jestem nastawiona pozytywnie;) trzeba wypic piwo jakiego sobie nawazylismy. Ciekawe czy on nastawi sie tak samo.. :(

Gość cccewayim
a pomyśl sobie: kończycie studia, macie super pracę, dom, niezłe auta, stać was na wiele i nadchodzi decyzja: no to czas na dziecko... i wtedy nic, starasz się latami bezskutecznie....

Gość cccewayim
głowa do góry :-) dobrze, że możecie mieć dzieci, my się staraliśmy 4 lata, w końcu się udało :-)

Hej ! Dziewczyno! DZiecko to nie wyrok. Wszytskie plany mozecie zrealizowac z dzidziusiem. Podroze i zakup auta... Bedziecie fajnymi rodzicami :) I nie boj sie chlopaka, bo przeciez ciaza, to nie Twoja wina. Sama sobie w nia nie zaszlas:)

Gość fttfy
biedni rodzice, znajac zycie to na nich spadnie ciezar finansowy, tylko dlatego, ze nieodpowiedizlana gowniara nie umie uprawiac seksu z glowa:O

Gość dziewczyny a co powiecie o
globulkach plemnikobojczych? czy one sa skuteczne?

Gość hahahahahahahahahaha......
Jealeaaa20 "prosze zeby tu nie pisaly osoby ktore sugeruja usuniecie ciazy. potwory popieprzone;// gdzie sie tacy ludzie rodza??? was matki powinny usunac, bylby spokój." A jak z twojego plodu, a pozniej ze slodkiego dziubaska - bobaska :O wyrosnie ginekolog usuwajacy ciaze to bedziesz miala pretensje do siebie, ze jednak nie usunelas? :D Argument obroncow zycia poczetego - "szkoda, ze was matka nie wyskrobala" :O Tylko nigdy nie wiesz KTO wyrosnie z twojego plodu - moze naukowiec a moze psychopatyczny morderca :P Albo ginekolog robiacy skrobanki :P

autorko! W wieku 20 lat urodziłam córkę,z wpadki tak jak Ty. Urodziłam,skończyłam szkołe,teraz mam prace.Otrzymalam wielkie wsparcie ze strony rodziny.Masz juz 20 lat,dasz sobie rade.Rozumiem Twoje obawy bo też je miałam,ale ułożyło sie wszystko i jestem szczęśliwą mama .

Gość middle_soprano
A jak z twojego plodu, a pozniej ze slodkiego dziubaska - bobaska wyrosnie ginekolog usuwajacy ciaze to bedziesz miala pretensje do siebie, ze jednak nie usunelas? Argument obroncow zycia poczetego - "szkoda, ze was matka nie wyskrobala" Tylko nigdy nie wiesz KTO wyrosnie z twojego plodu - moze naukowiec a moze psychopatyczny morderca Albo ginekolog robiacy skrobanki - właśnie po to się dzieci wychowuje. Autorko, Tobie gratuluję, zazdroszczę (też mam 20 lat) i życzę powodzenia ;***

middle_soprano "- właśnie po to się dzieci wychowuje." I tobie sie wydaje, ze to wystarczy? Dziecko a potem mlody czlowiek idzie w swiat, spotyka roznych ludzi, z roznych srodowisk i pomalu sam sobie ksztaltuje swiatopoglad. Dlaczego tylu doroslych ludzi nie chodzi do kosciola, chociaz wychowali sie w rodzinach mocno katolickich? Myslisz, ze kazdy psychopata mial zwalone dziecinstwo? Myslisz, ze kazdy ginekolog usuwajacy ciaze pochodzi domu z nastawieniem pro aborcyjnym? Jeeli tak, to mlodziutka jestes i nie znasz zycia :P Moj nastoletni syn, juz dzisiaj wykazuje mnostwo wlasnych pogladow, nie raz sprzecznych z moimi :D Nie wiesz kim bedzie dziecko. A juz argument "szkoda ze ciebie matka nie wyskrobala" jakos diabelnie hipokryzja zalatuje, jezeli jest sie obronca zycia poczetego :P

tez mam 20 lat i 3 tygodnie temu urodzilam coreczke.I powiem Ci szczerze ze...myslalam ze bedzie gorzej;) myslalam ze zajecie sie dzieckiem jest trudniejsze:)a jak juz zobaczysz swoja dzidzie to bedziesz najszczesliwsza mama na swiecie. Nie przejmuj sie, bedzie dobrze!i glowa do gory. Jakbys chciala sie czegos poradzic/popytac to daj zznac to podam ci gg lub e-mail:)

Gość dobrze, że matka
Hitlera podzielała poglądy antyaborcyjne :/. Jakże uboga byłaby historia Europy XXw, gdyby nie ta dzielna niewiasta :/. A co do Autorki - masz 20 lat, a nie 15. Nie jesteś gówniarą, dasz sobie radę. Tylko poczuj się za dziecko odpowiedzilna - znajdź pracę, uniezależnij na ile to możliwe od swoich rodziców. Nie składaj na ich barki trudu utrzymania i wychowania ICH WNUKA. Bo oni są od tego, żeby go rozpieszczać, wychować i utrzymać maleństwo powinnaś Ty i ojciec.

Gość Jealeaaa20
SweetMalenka13 dzieki :) bardzo chetnie bede sie z Toba kontaktowac;)

ja naprawde nie rozumie po co sie niektore osoby wypowiadaja autorka dala do zrozumienie ze ciaza byla dla niej niespodzianka i ze nie usunie jej i za to kazdy powinien ja podziwiac bo pokazuje ze jest dojazala osoba i ponosi konsekwencje swoich dzialan nie rezygnuje i nie wybiera najlatwiejszej drogi do lelum polelum jak bys sie z dziweczyna umowil co do srodkow antykoncepcyjnych i one by zawiodly czy to tez by bylo zerwanie umowy ze strony dziewczyny?? pomysl troche zanim cos napiszesz do tanga trzeba dwojga ...

Gość Jealeaaa20
Dziekuje wam wszystkim , ktorzy sa po mojej stronie i mnie jakos wspieraja:) innymi wpisamy nie mam zamiaru sie przejmowac, stało sie trudno, urodze to dziecko i nikomu nic do tego, ze swoimi pozal sie boze radami albo bluzgami , ze jak moglam nie myslec glowa ! ; /

niki85 "ja naprawde nie rozumie po co sie niektore osoby wypowiadaja autorka dala do zrozumienie ze ciaza byla dla niej niespodzianka i ze nie usunie jej i za to kazdy powinien ja podziwiac bo pokazuje ze jest dojazala osoba i ponosi konsekwencje swoich dzialan nie rezygnuje i nie wybiera najlatwiejszej drogi" Podziwiac to nie ma jej absolutnie za co :O Jest dorosla, uprawiala seks i chyba wiedziala, ze konsekwencja tego moze byc ciaza. Aby mozna ja bylo "podziwiac" powinna wziac odpowiedzialnosc, rowniez FINANSOWA za siebie i dziecko. Bo zwalenie tego na glowe rodzicom jest juz niedojrzale niestety. Ja jedynie odnioslam sie do wpisu autorki "skoda e was matka nie wyskrobala" do osob pisacych o aborcji. Osobiscie rowniez nie jestem za beztroska aborcja i nigdy do nikogo nie powiedzialam powyzszych slow. Bo do tego potrzeba wielkiej dawki hipokryzji :P

Gość chachacha
cha... cha.....cha...... ale dają

Gość Powiedzswojemu facetowi
odemnie żeby nie panikował że nie jest gotowy,bo jak zwieje to kiedyś będzie tego żałował a czasu już wtedy nie cofnie i zamiast myślec o sobie że jest kimś bnędzie miał świadomość że jest śmieciem bo zawiódł swoje własne dziecko-i nie ważne czy jego ojciec zrobił tak samo jemu ,bo jeśli tak to będzie musiał przyznać że jest takim samym frajerem-a przecież kiedyś w końcu obiecał sobie że będzie kimś innym-Jeśli ma jakieś nawet śladowe ilości ambicji niech zaakceptuje fakt że będzie ojcem. A ty sie nie martw,dzieci rosną i nie potrzebują nianczenia całe życie, urosną i będziecie przyjaciółmi udaną rodziną-ALE OD WAS WSZYSTKO ZALEŻY-dlatego ja wam radze!-TRZYMAJCIE SIE RAZEM!

Jealeaaa20 po pierwsze chce Ci powiedziec ze jestes super madra i odpowiedzialna dziewczyna skoro nie chcesz usunac ciazy :) gratuluje! po drugie, nie boj sie :) ja sama nie mam na razie dziecka, wyobrazam sobie co musisz czuc i myslec, ale Twoja postawa bardzo mi sie podoba :) na pewno dacie rade! fakt, facet bedzie musial wziac sie w garsc i na jakis czas zapomniec o wycieczkach.. ale jak wezmie dzidzie pierwszy raz na rece to sam zapomni ze w ogole mial jakies plany :) jesli chodzi o to ze nie pracujesz, mozesz znalezc jakas lekka prace na pierwsze miesiace ciazy, albo sprobuj jakos dorabiac w domu. zycze powodzenia, sil i odwagi :)

Finansowe konsekwencje-CHYBA PRZESADZACIE RODZINA JEST PO TO ŻEBY SOBIE POMAGAĆ! NIE DAJCIE SOBIE MŁODZI LUDZIE WMÓWIĆ ŻE TO NIEDOJŻAŁE! TO CO MEDIA PROMUJĄ TO SYF-BZDURY I NADAJE SIE DO SPUSZCZENIA TEGO W KIBLU,JA JAK OGLĄDAM TV TO MAM NIEUSTANNĄ ZLEWKĘ Z TEGO CO TAM MÓWIĄ!

Gość sardyna w puszce
Czym sie przejmujesz?! ja mialam 22 lata jak zaszlam w ciaze nieplanowaną. tak samo jak Ty bylam zalamana, ale w ciagu nastepnych miesiecy zbzikowalam na punkcie mojego rosnacego brzucha. Urodzilam pieknego chlopca i wcale nie czuje sie gorsza. Jestem młoda, piekna i mam zdrowe cudne dziecko. mam silę by sie z nim wygłupiać i radość z kazdego nadchodzacego dnia. Powiem Ci szczerze ze nie wyobrazam sobie teraz dziecka pozniej... bylabym za drętwa. I za stara... (jak na pierwsze dziecko, przykro mi, ale nie oszukujmy sie, ze kobieta majaca 32 lata jest lepszym inkubatorem dla dziecka niz majaca 20) !!! głowa do góry! zobaczysz jak oszalejesz... :) A co do pigulek... hm... tak musialo byc.

Jeśli matka z ojcem chcą ci pomóc to żadna ujma jak ty bedziesz matka tez będziesz chciała pomagać dzieciom.

ja tez uwazam ze sieganie po pomoc rodzicow to nie jest oznana niedojrzalosci. chyba kazdy wie, ze mlodym w dzisiejszych czasach w pl jest ciezko. pewnie, gdybyscie ciagle wymyslali jakies zachcianki to byloby to przegiecie. ale oczekiwanie pomocy w tej sytuacji (jesli Wasi rodzice maja takie mozliwosci) to nic zlego :)

"Jealeaaa20 po pierwsze chce Ci powiedziec ze jestes super madra i odpowiedzialna dziewczyna skoro nie chcesz usunac ciazy gratuluje!" Jak dobrze że czasem wchodzę na kafe :) nieocenione źródło wiedzy teoretycznej i mądrości życiowej :)

hahhahah przeciez bierze odpowiedzialnosc za wlasne dzialania nie obwinia nikogo , sama odpowiedzialnosc to branie tabletek anty przeciez nie puscila sie z pierwszym lepszym i nie liczyla na cud, co do odpowiedzialnosci finansowej to szybko oceniasz kogos kogo nie znasz i do tego dziewczyna napisala ze dopiero sie dowiedziala ze jest w ciazy i pewnie dalej jest w szoku. tak latwo sie pisze zrob to czy tamto przeciez napisala ze chlopak pracuje (a to tez jego dziecko) a ona sie uczy to jest odpowiedzialne bo jest to patrzenie w przyszlosc, co innego by bylo gdyby miala 15 lat nie skonczyla szkoly i oczekiwala ze wszyscy jej pooga a ona bedzie siedziec na dupie i nic nie robic pomysl zanim cos napiszesz

Gość Szymuś
Było się trzeba nie ruchać.

Gość sardyna w puszce
szymuś wlasnie takim depom szybciej trafi sie dziecko z wpadki za pierwszym razem niz takim co sa ze soba lata. Piepsza,piepsza a pozniej geba otwarta i nie wie pała jak to sie stalo, a dziecko w drodze. Niedorozwoju zastanow sie co piszesz. jest jeszce jedno wyjscie: Nigdy nie bzykałeś. teraz jest twoje 5min i sam siebie chwalisz ze jesteś tak brzydki ze zadna cie nie chce pa