Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

glorias

szkarlatyna i ciąża !!!!

Polecane posty

dziewczyny jestem w 35 tc. mój chrześniak zaraził się w przedszkolu szkarlatyną. Czy mogę mieć z nim kontakt? Mam na myśli odwiedziny w święta? Czy jest to dla mnie i mojego dziecka groźne? Proszę o wasze opinie.Dziękuję :)

Gość tu masz info
"Szkarlatyna a ciąża Mam pytanie: moja córka (5 lat) ma szkarlatynę, a ja właśnie teraz chciałabym zajść w ciążę. Czy to stwarza jakieś zagrożenie dla płodu? Proszę o szybką odpowiedź. Płonica (szkarlatyna) jest bakteryjną chorobą zakaźną, którą można się zarazić na drodze kropelkowej lub kontaktowej. Okres wylęgania trwa około 4 dni. Największa zaraźliwość jest w ostrym okresie choroby i trwa, o ile płonica leczona jest antybiotykami, około tygodnia. Jej wpływ na ciążę może nie być korzystny, ponieważ może spowodować poronienie."

W zasadzie jest to choroba dziecięca, ale wiadomo że w ciąży organizm różnie reaguje. Jakiś miesiąc temu też miałam kontakt ze szkarlatyną i dużo na ten temat czytałam, nie ma jako takiego zagrożenia dla płodu, ale trzeba brać antybiotyk bo to choroba bakteryjna a wiadomo że żaden antybiotyk nie jest dobry dla dziecka. Jeśli masz możliwość to uniknij kontaktu z zarażonym, ale bez paniki.