Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bona Mela

Jak wytlumaczyc mojej zacofanej tesciowej,ze nie chce chrztu dla dziecka

Polecane posty

Jezus nie jest osobą oświeconą :) Jest Bogiem - pierwszym i ostanim . jedynym który umarł i zmartwychwstał , a to wyrażnie nie stawia Go w rzęzie z innymi " oświeconymi " :) Umarła za zło ? w jakim sensie ? bo to bardzo nośne określenie.

Gość nie trudno jest myslec
bong bogn zajałbyś się lepiej kradziezy Tuska, które w przeciwieństwie do kościelnych, dobrowolne nie są :)

i Jezus nie przyszedł w " innym " ciele ale w swoim własnym czego dowodem były dziury po gwożdzich. Było to tak spektakularne , tak nierawdopodobne , że mimo że Jezus był ten sam to jednak nie wszyscy Mu uwiarzyli . Jezus nie podlegał inkarnacji a zmartwychwstaniu :) a to kolosalna różnica :)

licencja od kiedy to Jezus jest Bogiem? Skąd Ty to wytrzasnełaś kobieto ? Większej bzdury nie słyszałam, przecież Pismo mówi wyraźnie, że Jezus od Boga przyszedł, więc kładłabym nacisk, żeby jednak osoby Jezusa z Bogiem nie mylić :) A to, że babcie na Matkę Boską mowią bozinka, a na Jezusa bóg, nie świadczy o tym, że tak jest, bo oficjalne treści wyraźnie dyktują o odrębności Boga i Jezusa, a chyba na takie się powołujemy ? Każde zło, bądź negatywna energia - jak niektórzy wola to określać, musi zostac odkupione, spłacone, wyrównane. Jakby to powiedzieć za cierpienie cierpienie. Karma. Coś w ten deseń. Jezus w swojej wspaniałomyślności cierpiał za nas, odkupił za nas cześć win.

Gość lice....
troche pokory nie próbój być mądrzejsza o Boga

nie trudno jest myslec licencja od kiedy to Jezus jest Bogiem? Skąd Ty to wytrzasnełaś kobieto ? Większej bzdury nie słyszałam, przecież Pismo mówi wyraźnie, że Jezus od Boga przyszedł, więc kładłabym nacisk, żeby jednak osoby Jezusa z Bogiem nie mylić Jezus jest Bogiem od zawsze , jest częścią trójcy świetej , jest równy Bogu i Duchowi ŚW . Ska to wiem ? z Biblii . A skąd ty czerpiesz swoja wiedzę na temat wiary w swojego boga ?

Gość licelistka2109
LICENCJA Poczytaj trochę na temat swojej wiary , a później może się wypowiedz...

Gość hfaiodfh
jakby nie bylo- za 20 lat katoli bedzie o wiele wiele mniej...nie moge sie doczekac

Gość Chung. Tzong
Licencja napisz coś ciekawszego oprócz hahah smieszy mie hahaha śmiejszesz się z takich argumentów ale to jest życie, odbierasz dziecku bycie z rowieśnikami, przezywanie tego samego, wspólnie, to tak jak z żądzą posiadania cool komórki, 90% dzieci ma a ty katuj dziecko i nie kup mu cool komórki, albo fajnego ciucha, to takie przyziemne, mało wartościowe ale jaka piana niektórym na to idzie z pyska, z tego dopiero jet brecha. Napisałem, nie pasuje komuś nasz tradycja, zycie takie a nie inne może sie wyprowadzić zamiast wszczynac walki, chrześcijaństwo to nie zło jak jakas przestepcza dyktatura/ucisk ludzi. Ogólnie ludzie frustracje wylewają na kosciół/czarna mafie, bo to najłatwiej, najłatwiej nie iśc do kościoła, opluc wierzących, wypisac sie z wiary - to proste i jakże wtedy ateista czuje się wspaniale jak autorka tematu przepełniona buta i pychą. Ale jak panstwo cie okrada, uciska, to już chojraków nie ma, chojraki kombinuja i charują grzecznie dając na tace darmozjadom z wiejskiej. Tak tak, to efekt naszych ciekawych czasów, trza komuś dokopac, dokopmy kościołowi:)

Jezus w swojej wspaniałomyślności cierpiał za nas, odkupił za nas cześć win. skoro Jesus - twoim zdaniem nie jest Bogiem , rozumiem wiec że jest człowiekiem . A jak człowiek moze odkupić winy całego świata ? o przepraszam - część win ? jaką część ? kto ją określił ? i jak to sie ma do tego co twierdzi Biblia ,ze Jezus umarł na nasze grzechy - i nie ma tam ani słowa ,ze tylko za niektóre ?

LICENCJA W takim razie mam dla Ciebie zagadkę logiczną: Skoro to Jezus jest Bogiem od zawsze, a sam mówil, że od Boga Ojca przychodzi, który go zesłał tu na ziemie, a zasiada w Niebiosach, to : a) Jezus miał rozdwojenie jaźni b) Bogów jest dwóch ?

Gość Chung. Tzong
jakby nie bylo- za 20 lat katoli bedzie o wiele wiele mniej...nie moge sie doczekac wszystkich będzie mniej, twojego rodu też, pewnie nie możesz się doczekać:D

właśnie dlatego ,ze poczytałam na temat swojej wiary :)- wiem w Kogo wierzę i widze jaki konglomerat wierzeń tu uprawiacie .Konglomerat niczym z karty dań - to mi siepodoba - to biorę , z tym sie nie zgadzam to to odrzucam ,ale wezmę cos z okultyzmu albo buddyzmu ...

chung tzong dokładnie, kościół wymaga dobrowalnych danin, których Ci ateiści nie płacą, a to oni najbardziej krzyczą że kościół okrada. HAHAHA. cóż za paradoks.

licencja taki dobór zastosowali właśnie księża, którym idea reinkarnacji nie przypadła do gustu równie mocno jak straszenie wiernych piekłem, które jednak z założenia istniec nie powinno, skoro Bóg jest miłosiernym ?

LICENCJA W takim razie mam dla Ciebie zagadkę logiczną: Skoro to Jezus jest Bogiem od zawsze, a sam mówil, że od Boga Ojca przychodzi, który go zesłał tu na ziemie, a zasiada w Niebiosach, to : a) Jezus miał rozdwojenie jaźni b) Bogów jest dwóch ? nie ma w tym żadnej tajemnicy dla tego , kto choć raz trzymał Pismo w ręku i zadał sobie trochę trudu żeby Je poczytać - Jest Jeden Bóg w Trzech Osobach - Bóg Ojciec , Syn Boży i Duch Święty . Sa jednośćia a jednocześnie odrebnoscia . Bóg jest wszechmogący i suwerenny i moze być wszędzie jednocześnie . Proste ? :) proste :)

licencja taki dobór zastosowali właśnie księża, którym idea reinkarnacji nie przypadła do gustu równie mocno jak straszenie wiernych piekłem, które jednak z założenia istniec nie powinno, skoro Bóg jest miłosiernym ?

Gość licelistka2109
Chung. Tzong Ogólnie ludzie frustracje wylewają na kosciół/czarna mafie, bo to najłatwiej, najłatwiej nie iśc do kościoła, opluc wierzących, wypisac sie z wiary - to proste i jakże wtedy ateista czuje się wspaniale jak autorka tematu przepełniona buta i pychą. Ale jak panstwo cie okrada, uciska, to już ch*jraków nie ma, ch*jraki kombinuja i charują grzecznie dając na tace darmozjadom z wiejskiej. wypisać się z wiary ? A co to oznacza według Ciebie? a po drugie co to za porównanie wiary z polityką ? Więcej tolerancji dla ateistów i ludzi innej wiary i innych poglądów.. Jesteś tak bardzo zadufany w sobie, nie można z Tobą podyskutować, bo Ty kompletnie nie masz bladego pojęcia o czym piszesz.. Kto to pluje na wierzących.. Oni sami na siebie plują !

Gość koniec 12
2000 lat temu Chrystus byl wyszydzany i ponizany i nikt nie wierzyl w Jego Slowa. Wy dzis robicie dokladnie to samo.... Glupcy... Nie zdajecie sobie sprawy z tego, ze tylko Jego Slowo jest rzeczywiste. Swiat w ktorym zyjemy... to co piszecie, o tym ze ktos ma odwage przyznac sie przed jakims spoleczenstwem do czegos tam - to nie jest istotne - ten swiat nie jest prawdziwy - wylaczcie tvn i pomyslcie samodzielnie - gdy dziecko rozwija sie w brzuchu kobiety - jest to jedyny swiat jaki ono zna - rozwija sie z jednej komorki do 3-4 kilogramowego dziecka - narodziny sa wielka trauma - okazuje sie ze ten swiat ktore znalo to dziecko jest tylko przejsciowym etapem ktory prowadzi do swiata nieporownywalnei wiekszego - smierc jest podobnym przezyciem - traumatycznym, po ktorym znajdujesz sie w innej rzeczywistosci - i to ta rzeczywistosc jest prawdziwa, w tej rzeczywistosci odbywa sie teraz wielka walka o Twoja dusze, Bog Cie nie odrzuca - to Ty odrzucasz Boga, a Twoja wiecznosc jest tylko i wylazcnie konsekwencja Twojego wyboru, zastanowcie sie : czy dyskusje kilku plodow o tym co mysla o swiecie poza lonem matki, ze istnieje albo nie istnieje i ze maja go w dupie albo nie mialyby jakis wplyw na istnienie tego swiata? tak samo jalowe sa wasze dyskusje, decyzja o tym czy chrzcic dziecko jest kluczowa - nie chrzczac odbierasz mu szanse na bliskosc Chrystusa, na to ze bedzie mial udzial w Jego mece; moze modlitwa babci wyprosi mu w przyszlosci laske chrztu - ale Ty bedziesz odpowiedzialna za Jego dusze i nie tylko za siebie bedziesz sadzona ale i za twoje dziecko, komentarzy dotyczacych smiesznosci swiat nawet nie ruszam, bo one swiadcza o glowkach nie skazonych mysla, rozum tez jest laska i Bog nie kazdemu rowno daje... wsluchajcie sie we wlasne serca a nie w to co mowi telewizja, nie starajcie sie przypodobac swiatu, bo jest to wysilek jalowy i zupelnie bezsensowny... odrzuccie szatana ktory miesza w waszych glowach tak, ze juz nie wy myslicie ale on za was - tak ateisci - w was dziala najmocniej, jestescie jego glownym lupem, ps. to ze nazywasz sam siebie 'osoba wierzaca' nie daje Ci zbawienia; rownie dobrze mozesz nazwac sie swieta krowa - skutek dla zbawienia jest taki sam.... zanim obwiescisz komukolwiek ze jestes chrzescijaninem zrozum co to znaczy, i czy na prawde nim jestes, bo i wilk moze nazwac siebie owca....

Istnienie nieba czy piekła nie leży w gesti księdza czy nawet papieża . Ludzie mogą sobie wymyślać co chcą , nie ma jednak to żadnego znaczenia w świetle Biblii , do tórej dizś jest tak szeroki dostę ,ze nie znać Jej - choć w głównym nurcie to ignorancja , żeby nie owiedzieć inaczej .

LICENCJA skoro tak płynnie idzie Tobie rozwiązywanie powikłań katolickich, to mam jeszcze jedno, które zresztą powyżej wymieniłam. Jak wytłumaczysz ideę piekła, wiecznych męk, skoro wszechobency i wszechmocny Bóg jest taki dobry i miłosierny ? A może on nie jest wcale taki wszechmocnych, skoro nie potrafi wyrwać z rąk Szatana zagubionych owieczek?

Licencja, co wiśc Biblia mówi o zyciu po śmierci? a jak to sie ma do idei miłosiernego Boga? który ponadto jest w trzech osobach, z czego jedna jest materialny Jezus ( materialny, zgadza się ? ), drugą jest duch, a trzecią jest Bóg, który jednocześnie jest każdym pozostałym, albo nie, to każdy pozostały jest Bogiem, który jednak jest odrębny.

Gość licelistka2109
koniec 12 No sa smieszne i to bardzo, pokaz mi w biblii np gdzie jest o tym, że jednym z symboli na boze narodzenie jest przystrojony swierk ? no ?

masz wolną wolę ? masz robisz z niej użytek ? robisz podejmujesz decyzje znając ich konsekwencje ? podejmujesz . to dlaczego sie dizwisz ,że podejmujac takie a nie inne decyzje trafiasz tam gdize trafiasz ? jaki byłby sens wiary - gdybyśmy koniec końców - wierzacy i niewierżacy trafiali do nieba ? gdzie tu sprawidliwość ?

Licencja powiedz to dziecku urodzonemu w patologicznej rodzinie, gdzie ma wzorce, które już z samego założenia sprowadzają go na drogę zła. powiedz to dziecku niepełnosprawnemu umysłowo, o którego poczynanaich decydują instynkty a nie poczucie dobra/zła. popatrz sobie na kultury świata, na plemiona gdzie zjadają własne dzieci, na świat islamu, gdzie grzechem dla mężczyzny jest to, że NIE zabił żony która go zdradziła. JEŚLI chcesz mi powiedzieć, ze człowiek ma wolną wolę i sam instuicyjnie od urodzenia wie, co jest dobre a co nie, to puknij się w głowę. Wolna wola jak widać istnieje równie dobrze, jak ten Twój Bóg, składający się z trzeb osób, jednocześnie składających się na niego.

Gość Chung. Tzong
Licencja skopiowała wlasnie z google te teksty hehehe licealistka, nie rozumiesz analogi i argumentacji czym kierują sie ateisci(mówie o tych modnych ateistach), rekacja zachowań, stąd porównanie do polityki aby zobrazowac poteżna hipokryzję ateistów. Staram się zrozumiec innych stad mam tyle do powiedzenia bo cały czas staram sie zrozumiec i interesuje sie czasami tematem, ale bezwzględna tolerancja to niestety głupota, toleruje jak nikt mnie nie zaczepia, nie bylo by tematu sam nie rozpoczę takiego. Co znaczy wypisac sie z wiary poczytaj post autorki na pierwszej stronie, jesli chcesz rozmawiac nie wykazuj ignorancji. Nie jestem zadufany w sobie, to że złapałem Cie na niewiedzy, ignorancji to wynik tego że sporo czytam, nie tylko na temat wiary ale i wszystkiego co nieogarnięte, wszechświat, istnienie itp. to filozofia ale bardzo interesujaca.

JEŚLI chcesz mi powiedzieć, ze człowiek ma wolną wolę i sam instuicyjnie od urodzenia wie, co jest dobre a co nie, to puknij się w głowę. odniose siet ylko do tego , bo reszta to egzaltacje a znimi trudno sie dyskutuje . Od urodznia nie wie co jest dobre a co złe ale im jest starszy tym obszar jego wiedzy sie rozszerza . I dorastajac masz szansę zgrozmadzić na tyle doświadczeń ,zeby umieć ocenić co jest dla ciebie dobre a takżę przewidzieć konsekwencje swoich wyborów . To nazywamy dorosłośćią i wolną wolą :)

Chung. Tzong Licencja skopiowała wlasnie z google te teksty hehehe oj , musiały cie dotknąć :) ale z takim błędami kopiuję ?:)

Gość licelistka2109
ciężko się z wami dogadać..Myślałam, że ktoś mnie to zrozumie

ja o świerkach w Biblii rzeczywiście wiem niewiele , ale chętnie pogadam na inne biblijne tematy :)