Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ladstdu

Potrzebuję pomocy Świadka Jehowy! Ślub i zaręczyny

Polecane posty

Gość Ladstdu

Jest tu ktoś taki ? Czy praktykuje się u was zaręczyny i czy wyglądają tak jak inne ? Katoliczka i Świadek Jehowy mogą wziąć ślub tylko i wyłącznie cywilny jeśli nadal chcą pozostać przy swoich wiarach? Jak wyglądałoby wesele, jeśli połowa ludzi to świadkowie Jehowy? Słyszałam, że nie ma alkoholu i oczepin. Pomocy !

nie rozumiem, katoliczka? a jak będziesz dzieci wychowywać? ochrzcisz je? czy tamta sekta ci tego zabroni w co ty się pakujesz

Gość Ladstdu
wiedziałam, że mogę spodziewać się takich odpowiedzi ... jestem katoliczką tak mnie wychowano, chodzę do kościoła z przyzwyczajenia, wierzę w Boga, on jest świadkiem od urodzenia, również tak został wychowany jak i również chodzi do zboru jedynie z przyzwyczajenia i jak ja z szacunku dla rodziny, wierzy w Jehowę

Gość Świadek jahwe
rodzina pana młodego komisyjnie sprawdza czy jestes dziewicą .

Gość piję kawę
a nie możesz zapytać narzeczonego jak to u nich wygląda?

Gość Ladstdu
nie, kiedyś już pytałam, wtedy unikał odpowiedzi i jak to powiedział - nie chciał "mieszać mi w głowie"

Gość Ladstdu
on mnie nie przekonuje do ich wiary, po prostu wszystko stoi w martwym punkcie

Gość Ladstdu
myślisz, że nie tam nie szukałam ?

mozesz przyjąć ich chrzest i zasady coś słyszałam, że za nowego dostają sporą kasę z Niemiec

Gość a wiesz
ze oni nie obchodzą świat i nie vedziesz mogła mieć choinki na swięta a jak pojawją sie dzieci to dopiero bedziesz miała problem

Gość Jak w to wierzyć
Ślub tylko cywilny wesele normalnie alkohol i owszem ale z umiarem.

Gość Jak w to wierzyć
I mają rację że nie obchodzą świat. Ja teoretycznie jestem katoliczką ale przeczytałam już jakieś 90% pisma świętego. I powiem wam że te święta nie mają nic wspólnego z Bogiem

Gość a wiesz
ale to jest nasza tradycja

Gość Skoro B.N.
Ladstdu nie panikuj, zabawa będzie lepsza niż na tradycyjnym weselu, SJ się nie upijają wiec nie ma brackich odpałów u gości, towarzystwo się dobrze zintegruje, owszem będziecie musieli zrezygnować z tradycyjnych oczepin ślubu kościelnego, ale zadaj sobie pytanie czy chcesz byc z mężczyzną któremu można ufać, czy liczy się dla ciebie 1 dzień tradycji??

Gość Ladstdu
to powiedźcie co mam robić ?! wszyscy mówią - zrób to co uważasz za słuszne, bzdura, kocham tego faceta i chciałabym z nim spędzić resztę życia tak jak i on ze mną, ale ta pieprzona wiara... nie wystarczy że wierzymy w jednego Boga który nas kocha a my go ?

Gość Skoro B.N.
a wiesz ale to jest nasza tradycja co jest ważniejsze, tradycja czy Bóg?? Jezus w którego wierzysz odrzucał współczesną sobie tradycje bo była spaczona ludzka filozofia i nie miała nic wspólnego z prawidłowym wielbieniem Boga

Gość Ladstdu
wiesz, tak myślę że z tym alkoholem mają rację a oczepiny (choć bardzo zawsze lubiłam na weselach) mogę sobie bez problemu odpuścić

Gość Skoro B.N.
Ladstdu problem polega na wzajemnej tolerancji i pewni wy sie nawet dogadacie ale jak przyjdzie do chrztu dzieci, do komunii to twoja fanatyczna rodzina nie da wam spokoju, chcesz to wyjdź za niego ale wyjedźcie daleko od rodziny i żyjcie swoim życiem, na\wet jeśli będziesz wierna to zawsze znajdzie się ktoś kto będzie burzył wasz spokój

nikt ci nie doradzi sama musisz zdecydować czy zgodzisz się i przyjmiesz ich zasady, dzieci i ich religia - dokuczanie w szkole/ niestety takie jest nasze katolickie społeczeństwo/ ..ja bym się wycofała z takiego związku, poryczała w kącie i poszukała innego faceta ale to ja, bo jestem chrześcijanką i żyję wg przykazań kościelnych niestety, każdy musi wybrać , tez nie ma gwarancji, że katolik nie okaże się mendą...

Gość Skoro B.N.
*minerwa* i teraz w większości się z tobą zgadzam

Gość Ladstdu
Skoro B.N. - masz rację " dzieci i ich religia - dokuczanie w szkole" - miałam dwie koleżanki w klasie podstawowej które są świadkami i nikt im nie dokuczał. "..ja bym się wycofała z takiego związku, poryczała w kącie i poszukała innego faceta" - dlaczego mam szukać innego skoro znalazłam tego jedynego ?!

Gość Skoro B.N.
Ladstdu moim dzieciom też nikt nie dokuczał i były nawet szczęśliwe, jednak związek sie w końcu rozpadł, m.in z przyczyn religijnych, nie wspomnę o manipulacji ze strony teściów, tyle przykrości co nam zrobili to głowa mała

Gość Ladstdu
jesteśmy ze sobą od 3 lat znamy się 4 przez właśnie te koleżanki z podstawówki z którymi też chodziłam do gimnazjum, jesteśmy jeszcze młodzi - ja ostatnia klasa technikum, on studia, wiem że chce mi się oświadczyć jeszcze w tym roku od jego bratowej

Gość Ladstdu
Skoro B.N. - jego rodzice na szczęście nie są świadkami ortodoksyjnymi ale za to moi są bardzo 'katoliccy'... jak to było w twoim przypadku ?

Gość :)))))
Witam. Moja siostra, też katoliczka wyszła za świadka Jehowy. Slub był cywilny, a co do wesela, to normalne, jak każde. Zaręczyny też wyglądały całkiem zwyczajnie. Co do chrzczenia dzieci w takich małżeństwach, to trzeba się poprostu ugadac co i jak:)

Gość jsdskajdfasdfasd
minerwa - ja byłam wychowywana w wierze Świadków Jehowy od urodzenia (chociaż teraz jestem ateistką), ale jak byłam w podstawówce to jakoś nikt nigdy się ze mnie nie śmiał, cała klasa wiedziała o mojej ówczesnej wierze i jakoś nie byłam odmieńcem w żadnym stopniu, jedynie nie chodziłam na religię, a moja nauczycielka była tak miła, że prosiła o ustawianie planu, zeby religia była "na wylocie", więc nie musiałam nawet siedzieć w szkole bezsensownie, ta religia nic mi nie zabrała, zyskałam tylko dobre wartości i szacunek wobec ludzi oraz nauczyłam się tolerancji, chociaż teraz jestem ateistką jednak wartości zostały, a wcale nie są złe (dodam, ze moj ojczym byl katolikiem i jakos zawsze w rodzinie nie bylo problemu z niczym) wychowywałam się normalnie i nie widzę problemu w tym wszystkim