Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tymituniegadaj

czy należy się wystrzegać którychś z potraw wigilijnych jeśli

Polecane posty

Gość tymituniegadaj

czy należy się wystrzegać którychś z potraw wigilijnych jeśli karmi się piersią ?

Gość No pewnie że tak!!!!!
A co będzie na stole? Nie jedz śledzi.Moja ciotka się najadła potem nakarmiła małego to mało się dziecko nie wykończyło

Gość mówia,ze dieta karmiacej to
mit,jednak ja unikalabym kapusty i innych wzdymaczy.pozatym rybka smazona tez w niewielkiej ilosci.

Gość vhgiyg
dań z kapustą i słodyczy słodycze ze wzg. na zawartośc orzechów arachidowych i innych i kakao a i nic z orzechami cytrusów

hmmm to tez zależy ile to dziecko ma bo jak np miesiąc to wiadomo kapusta, groch, grzyby odpadają ale jak ma np 6 miesięcy to czemu by nie tylko w zdrowych ilościach :) a i ja bym odpuściła sobie mak :P bo ma substancje które działają uspokajająco w końcu nie bez powodu się makiem narkotyzują (oczywiście zmodyfikowanym)

Gość tymituniegadaj
czyli odpadają śledzie, karp, barszcz z uszkami, zupa grzybowa, ciasta. Zostaje mi kromka chleba ?

Gość tymituniegadaj
dziecko ma 5 miesięcy. U mnie jest sernik, makowiec i ciasto z orzechami na święta. Czyli makowiec też odpada, jak również kluski z makiem.

Gość vhgiyg
faktycznie zapomniałam o grzybach najlepiej to wcześniej zjedz normalny, porządny obiad :) a ile ma dziecko ?

Gość do autorki pisze
a co umrzesz jak w jedna wigilie nie nażresz sie jak swinia? co wazniejsze pełny bebech czy spokojne dziecko bez sensacji w brzuszku?

Gość tymituniegadaj
wynika z tego, że jeśli mam na wigilię 1. zupę grzybową 2. uszka z barszczem 3. kawałek karpia pieczonego + ziemniaki + kapusta 4. kluski z makiem 5. makowiec, ciasto orzechowe, sernik 6. sałatkę warzywną to mogę zjeść ziemniaki z drugiego dania i trochę sałatki warzywnej. No...to będą super święta :)

Gość tymituniegadaj
nie chodzi o nażarcie, tylko o spożycie kolacji wigilijnej w gronie rodzinnym. Dziecko ma 5 miesięcy, jak pisałam wcześniej.

Gość vhgiyg
ja rodziłam w listopadzie i na wigilię faktycznie prawie nic nie zjadłam zjadłam trochę barszczu, ale bez uszek, trochę ryby, jednego pieroga z kapustą, chleb i na szczęście były pieczone ziemniaczki z serem i sałatka warzywna a dziecko i tak dostało kolki kup zawczasu krople na kolkę i nawet daj profilaktycznie

Gość 5gram
nie słuchaj tych pop...rzonych bab, co tu piszą. Zjedz spokojnie kolację wigilijną, spróbuj każdej z tych potraw, tylko wiadomo, nie nakładaj sobie kopy na talerz :) Pozdro dla normalnych kobitek.

to zrób sobie dania tylko dla siebie, np pierogi ruskie, czy z serem, rybę po grecku, rybę pieczoną normalnie możesz zjeść (jesli maluch nie jest uczulony na rybę :P). ze swoich dań możesz zjeść sernik, trochę barszczu, sałatkę warzywną. możesz też spróbowac nieco potraw teoretycznie zakazanych, np 1 uszko, czy kilka klusek z makiem.

Gość a ja myślę że :)
spokojnie możesz napić się barszczu, już bez uszek bo kapusta i grzyby są ciężkie, do tego kawałek rybki jak zjesz czy sernika to nic się nie stanie. Oczywiście w rozsądnych ilościach.

Moja dzieci w wigilie miały odpowiednie 2 i 3 mc. Nie jadłam grzybów i kapusty. Specjalnie dla mnie były zrobione pierogi z mięsem, do tego barszcz czerwony i masz zdrowy posiłek. Ciasta, ryby jadłam ale w małych ilościach, nawet kluski z makiem próbowałam. Dzieciom nic nie było. Jak twoje ma 5 mc to unikaj grzybów i nie objadaj się kapustą i tyle z diety. Ciesz się jedzeniem rozsądne a nic dziecku nie będzie.

Ja pamiętam zrobiłam sobie krokiety z serem do tego barszcz.Jak nie lubiłam tak do tej pory robię:)pierogi ruskie jadłam.Reszty nie pamiętam.

hmm pytanie tez co do tej pory autorka jada bo jak faktycznie przestrzega tych durnych diet dla karmiących to potrawy wigilijne rozwalą dziecku brzuszek :/ ja myślę że może wszystko tylko w zdrowych ilościach :) tylko z kapusty, grochu i maku bym zrezygnowała zupełnie

moje, odpowiednio tak to jest jak się nie przeczyta tego co się nagryzmoliło :P

A no tak-rybę po grecku jadłam.

Gość tymituniegadaj
ja do tej pory , czyli od 5 miesięcy jadam normalnie, czyli wszystko, to znaczy tak jak przed posiadaniem dziecka. Jedynie z bigosem nie przesadzam, mały talerzyk od filizanki i tyle. Do tej pory dziecku nic nie było, ale tak pytam na wszelki wypadek, bo od urodzenia dziecka nie jadłam na przyklad potraw z makiem, czy orzechami, czy zupy grzybowej (jedynie zupy, czy sosy pieczarkowe). Dzięki za Wasze posty. Po przeczytaniu zastanowiłam się i stwierdziłam, że oprócz zupy grzybowej z grzybów leśnych skosztuję wszystkiego po trochu, nawet barszczu z uszkami, bo mama obiecała, że zrobi z pieczarkami te uszka :-)