Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto wie.;

czy od stycznia Bebilon pepti nie będzie już refundowany?

Polecane posty

Gość uhvpihjjjjDV'ADFSP
lisbet to kolejny troll na kafe... :/ moja matka jest chora na cukrzycę,pocztą pantoflowaą od swoich lekarzy dowiedziała się że jej lek na cukier wykluczą z listy refundowanych,tzn będzie za niego płaciła 100% ,w jej kartotece widnieje to jako choroba przewlekła, więc i leki musi mieć cały czas aby jakoś funkcjonować,a idąc twoim tokiem myślenia moja matka powinna przewidzieć że zachoruje na cukrzycę,i powinna temu zapobiec bo jak teraz korzysta z leku redundowanego-jest darmozjadem i oszutem ktory nie powinien żyć? A że to paniusia okradająca państwo, to nalepiej jej już dać łopatę do ręki i sklecić drewaniane pudełeczko.

Gość do my nutra
Właśnie o tym mówię. W przychodni w której pracuję osoby do niej należące są przyjmowane w pierwszej kolejnosci więc się nie czeka nie wiadomo ile. Przed świętami miałam przypadek, że przyszła do mnie matka z dzieckiem po antybiotyk bo mały kaszle a chce wykupic lekarstwo jeszcze przed świętami. Chcę osłuchać dziecko a ona zaczyna krzyczeć, że nie trzeba bo ONA wie że młody ma zapalenie oskrzeli i potrzebny jest antybiotyk. Kiedy zapytałam się czy była już u lekarza to mi odpowiedziała że nie ale ONA wie że to jest kaszel od oskrzeli i chce antybiotyk. Jak jej odpowiedziałam że nie dam to się wydarła tak że w gabinetach obok było słychac :P Powiedziała że dziecko chcę jej zabić, jestem beduszna suką i jak ja mogę patrzeć jak jej synek cierpi. Od razu przekazałam jej syna kartotekę nowemu pediatrze w przychodni. Czasem mam ochotę niektórym matkom wypisać skierowanie do specjalisty-psychiatry :P

Gość bgggggggggggggtttttttttttttt
do my nutra a ja mam kontakt z wami pediatrami dopiero od paru miesięcy i wiesz co mnie w Was wkurza? powiedzmy kolka- lekarz: było to? nie było no to prosze dawać to..brak poprawy: a to było? nie, no to proszę to .... tylko tym sposobem leczenia po co mi lekarz? sama mogę całą aptekę wykupic i po kolei dawac... i tak ma każdy pediatra...a ja 4 miesiące faszerowałam dziecko preparatami antykolkowymi i jakby nie opinie innych mam to do dzisiaj bymśmy sie z bólem brzuszka męczyli...wiesz co? moje dziecko ma skazę ( a nie ma bardzo widocznych zmian skórnych) dlatego żaden lekarz mi nie wierzył...dopiero jak po pepti sie wszystko poprawiło..to nagle sie zgodzili.... także nie dziw sie ze ktos do ciebie przychodzi ze swoja diagnozą widocznie miał już z wami swoje przejscia...

Gość do my nutra
To po co po lekarzach chodzą skoro już mają swoją diagnozę. Jakby przyszła do mnie matka z dzieckiem co ma kolki to pierwsze co krople. Krople nie działają to odsyłam do alergologa i sprawa jest prosta. Wiem jak to jest być królikiem doświadczalnym [jako dziecko zdiagnozowano u mnie epilepsje i przez parę lat faszerowano mnie lekami przeciwdrgawkowymi a się okazało, że przyczyna tkwiła gdzie indziej]. Ale często do takich zachowań jakie opisujesz przyuczają nas same matki. Spotkałam sie jedynie z paroma przypadkami, że mama poprosiła o testy alergologiczne ale najczęściej spotykam się z reakcją "Alergia? Niemożliwe, ona/ona jest na piersi. Nie lepiej kropelki?". Po kilkunastu takich sytuacjach lekarz ma dość i zamiast się bezcelowo starać [bo przecież mama wie lepiej] idzie po najmniejszej linii oporu.

Gość a ja dostałam pepti
bo dziecko miało problemy z brzuszkiem od 3 tygodnia życia, nie robiło kupki, płakało, prężyło się, miało problemy z pierdzeniem. Najpierw miałam stosować HA, ale nie było wielkiej poprawy i dopiero po pepti jest ok. Dla mnie najważniejsze jest zdrowie dziecka i teraz kiedy z brzuszkiem jest już w porządku , a mała ma prawie 5 miesięcy to pewnie lekarz zaleci albo dalej pepti pełnopłatnie za 22 zł puszka (do tej pory płaciłam niecałe 9 zł bo w aptece oprócz zniżki z refundacji była promocja na to mleko) albo Bebilon HA za 29 zł

Gość dziecko pije bebilon pepti
I nie rozumiem tej wielkiej afery jaką robicie? Jest podstawa do podawania dziecku tego mleka na dzień dzisiejszy? będzie i po 1 stycznia 2012. Więc czemu ma służyć ta dyskusja? Moja córka ma skazę,byłam u alergologa i robilam badania z krwi. nazywa się to badaniem poziomu immunoglobiny. to są przeciwciała odpowiadające za alergie. jak dziecko ma problemy z brzuszkiem to marsz do gastrologa na usg, gastroskopię lub inne badania jakie lekarz zleci. jest podstawa-będzie mleko. my mamy kartkę od alergologa z informacja dla pediatry i wpis w książeczce. i to jest podstawa do wypisania recepty. jak ktoś jest głupi lub leniwy i nie zrobił dziecku badań to niech płaci. pediatra ma się znać na wszystkim-czyli nie zna się dobrze na niczym i jego diagnozę należy potwierdzić u specjalisty.

Gość My dostalismy pepti
Jakie badania, ja po tylu specjalistach lazilam. I wg doktorkow nie robi sie takich badan malutkim dzieciom bo sa niewiarygodne. Ze niby zostaje gdybanie i to wszysto.

Gość bgggggggggggggtttttttttttttt
do my nutra no to jestes wyjatkiem i oby ci nie przeszło. ja zwiedziłam 5ciu lekarzy i nic żaden żadnych badań nie zaproponował nawet.kolejne cudowne kropelki i probiotyki. a i pielucha na brzuch i jeszcze etykietka że histeryzuje. no ciekawe że pepti momentalnie pomogło. nie mam żadnej satysfakcji że "wyszło na moje" no bo jednak dziecko chore.

Gość My dostalismy pepti
Mialam to samo. Dziecko wiszczalo o24 godzin na dobe. To kropelki, to do odbicia, cuda niewidy. A dziecko razem z nami na wykonczeniu bylo. Wreszcie poszlam do pediatry i mowie ze to jest NIENOROMALNE. Dziecko juz po pierwszym dniu na pepti przespalo noc. W dzien zaczelo gugac i sie usmiechac. Ladnie spac. I wtedy madra dr mowi- chyba mala miala uczulenie na laktoze. W szpitalu zrobili na badania na refluks, ktore wykluczylo owa chorobe, a tak czy siak kazali podawac leki na reflukc. Gdzie sens gdzie logika.??

Odpłatność za bebilon pepti to 30%, tak wynika z list leków opublikowanych, a do tej pory było 50%

Gość opra
Bebilon Pepti bedzie kosztowal okolo 7zl a Nutramigen nie bedzie refundowany i nadal recepte bedzie mogl dac pediatra pod warunkiem posiadania w karcie zaswiadczenia od alergologa.

Gość czyli do refundacji
jedynym wskazaniem jest alergia na mleko krowie albo laktozę?

Gość upper,;.;
up

Gość jeena
yupi !!! czytam wszystkie posty i normalnie wszystko jak u mnie tzn. moja mała 3 m-ce karmienia piersią jakiś brzydkie kupki , moja dieta eliminacyjna nie zmieniła nic w kupkach śluz i kłaczki krwi moja panika i strach mała śmiejąca się i bez typowych wysypek pediatra skierowanko na hospitalll ! i masakra zero poprawy badania zastrzyki badania wszystko oki a kupki dalej feeee aż się sama skapowalam że to moze alergia i mądrząc sie ostatecznie miałam racje uczulenie na laktoze i białko a oni jej lakcid dawali więc ? zamiana na peptusio i dikoflor i jak ręką odjął !! a to spece sami byli nie ?

Gość acadalfoooooooooooo
Lisabet chcesz uchodzic za madra a jestes moim zdaniem glupia jak... czepiasz sie nie znajac sytuacji, ajjj skzoda gadac, idiotko!

Gość mama 2-latka
Pytałam koleżanek farmaceutek i ma kosztowac Bebilon Pepti około 7 zł. Moje dziecko ma skończone 2 lata, było leczone przez neonatologa - uczulenie na białko mleka krowiego potwierdzone wynikiem badania oraz inne przypadłości, ale po skończeniu 2 lat musiałam otrzymać zaświadczenie o alergii od alergologa więc poszłam na wizytę z córką i tam sie dowiaduję, że w 2012 czeka mnie również wizyta u gastrologa i dermatologa - powie mi ktoś dlaczego mam tak ciągać dziecko po lekarzach specjalistach aby otrzymać mleko na receptę. zaznaczam, że obecnie mam wizyty u alegrologa zaplanowane na rok 2012 z częstotliwoąscią raz na 2-3 miesiące- dziecko w trakcie leczenia - dieta eliminacyjna. ja oddałabym wszystko aby móc dać mojemu dziecku jogurt czy nawet nutellę nie mówiąc już o drożdżówce. Wszędzie mleko w prawie każdym produkcie jak nie wierzycie poczytajcie etykiety. i denerwują mnie wpisy typu, że to mleko na receptę jest TANIE i rodzice oszczędzają na dziecku podając właśnie to mleko. Ja oszczędzam na mleku, a wydaję mnóstwo pieniędzy na produkty bez białka mleka krowiego. I zazdroszczę każdemu rodzicowi który ma zdrowe i wolne od alergii dziecko.

Gość bo Twój alergolog to dupa
wołowa i boi się kontroli więc woli żebyś miała przez 3 specjalistów stwierdzoną alergię...

Gość bo Twój alergolog to dupa
może też chodzic o to że alergia na białko mleka krowiego często przechodzi jak dziecko jest starsze, a Twoje ma już 2 lata zresztą gdyby dziecko miało dużą alergię to pepti by tez nie mogło pic bo ono jest z mleka krowiego i musiałoby piś mleka sojowe albo jeszcze jakies inne

Gość malina9876986
dziecku u którego podejrzewa sie alergie na białko mleka krowiego nie podaje sie maleka koziego ani sojowego bo najczesciej wystepuje równiez alergia na soje, córka ma skaze białkowa potwierdzona przez badania z krwi przez alergologa i jest na bebilonie pepti ( alergolog przepisał) wiec jak najbardziej mozna podawac. Mojej małej pomogło to mleko znikneły zmiany skórne i silne kolki

Gość DALEJ GLOSUJCIE KOORWY NA TUSK
A!!! BY KOORWA ZYLO SIE LEPIEJ :D !!! MODLE SIE ABY NASTAPIL KONIEC TEGO SWIATA !!!

Gość DALEJ GLOSUJCIE KOORWY NA TUSK
NIECH CHORZY ZDYCHAJA, BIEDNI WPIERDALAJA SZCZURY, STARZY NIECH BEDA EUTANOWANI, MLODZI NIECH SPIERDALAJA Z TEGO BAGNA BO TO BAGNO NIE KRAJ POD WODZA LIZODUPA PUTINKA I MERKELOWEJ!! TO JEST poLITYKA :D BY ZYLO SIE LEPIEJ!

Gość dla piszących nic nie wiedząc
Pepti jest produkowane z hydrolizowanego białka. co to oznacza-otóż łańcuchy białek są rozbite na mniejsze części. uczulają białka złożone bo organizm nie potrafi ich przetworzyc. pepti jest preparatem mlekozastępczym stosowanym u osób chorych. zdarza się uczulenie na nie,wtedy podają nutramigen. mleko kozie lub sojowe osoby o silnej alergii często uczula,choć zdarza się,że pomaga.

Gość Mamusia Arturka
Mój synek jest alergikiem,zje coś z mlekiem to buzię ma czerwoną jak klaun. Już dawno chciałam skierowanie na badania ale pediatra stwierdził że syn jest za mały i musi mieć ponad rok więc dopiero ostatnio dostałam skierowanie do alergologa a rejestrują dopiero od stycznia. Nie podam mu innego mleka bo nie wiem już którym kremem smarować suche plamy na ciele synka. Byłam też parę razy u dermatologa ale... Ja też mogę być takim lekarzem który nic nie powie oprócz,,to niech pani dalej stosuje ten krem może dalej będzie pomagał. Nie muszę dodawać że dany krem już nie pomagał i chciałam inny:) śmiech na sali

Gość moje dziecko ma azs
Do Mamusi Arturka. A jakiego kremu używacie? testy są wiarygodne po skończeniu 3 lat,więc pediatra mógł dać wcześniej skierowanie. pewnie chciał sam leczyć bo mają wtedy więcej kasy z nfz.

Gość Asiula26
Lisabet.S !!!!!!!!!!!!! N I E U D Z I E L A J S I E !!! JESLI SPRAWIA cI PRZYJEMNOSC OBARCZANIE KOGOS WINA ZE MA DZIECIATKO I BYC MOZE JUZ STRACIL PRACE---TO nie jej wina !!! Nie chce ci wrozyc zle kochana ale widze przed Toba kiepska przyszlosc ...;/ ha !! zejdz z tego portalu bo chyba wchodzisz tu by cos odreagowac...a moze Ciebie tez boli ze nie bedziesz placila polowy za mleczko??? TYLKO DENERWUJESZ GORZEJ TUTAJ OWE PANIE MAMY KTORE ZADAJA JEDNA PYTANIE NA TEMAT REFUNDACJI ...To nie portal o mamach ktore stac na wszystko... zajmij sie dzieckiem a nie glupoty wypisujesz... POZDRAWIAM WSZYSTKIE CIERPLIWE MAMY Z DIECIATKAMI UCZULONYMI JAK MOJE :))))))))))

Gość lena #
Nie czytałam całego wątka, ale mam pytanie: nie wiecie, dziewczyny, czy z NUTRAMIGENem też będą takie problemy czy nie???

dziewczyny byłam wczoraj w aptece po bebilon pepti i czekała na mnie miła niespodzianka kosztuje teraz 7 zł

Gość ja kupowałam przed nowym rokie
za 8 zł ale teraz pewnie będę musiała 100% płacić bo moje dziecko nie ma alergii i dostawało pepti na bóle brzuszka, wzdęcia i problemy z robieniem kupy...

Gość bzduraaaa
Kobiety co macie z tego ze piszecie takie głupoty!!!!! aż się słabo robi... Bebilon pepti 2 jest tańszy kosztuje niewiele ponad 7 zł, a kosztował 11.21 i nie mówcie ze gdzieś tam był tańszy a gdzieś droższy - bo jeśli wcześniej gdzieś była inna cena to przypuszczalnie apteka dostała super rabat przy zakupie pakietu ale pewnie inne rzeczy mieli droższe!!! Teraz cena jest rózna i mleko kosztuje MNIEJ czyli 7 z groszami