Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto wie.;

czy od stycznia Bebilon pepti nie będzie już refundowany?

Polecane posty

Gość kto wie.;

j.w.

Gość upper.;.;
up

Gość słyszałam
że będzie, ale receptę będzie można dostać li i jedynie od alergologa i tylko w przypadku dziecka z alergią stwierdzoną co najmniej 3 mce wcześniej :o

I bardzo dobrze :) jak kogoś nie stać na taką podstawę jak mleko nie powinien sie brać za robienie dzieci. Nie wiem po co państwo ma wspierać ludzi nieodpowiedzialnych :o W ogóle w żadnym wypadku żadne mleko nie powinno być refundowane, jka kogoś niby nie stać powinien sie zwrócić do opieki społecznej, która stwierdzi czy go faktycznie nie stać czy naciąga państwo.

Gość słyszałam
to jest mleko dla alergików młotku. Dlatego jest na receptę. Po refundacji kosztuje tyle samo co zwykłe mm sklepie. Nie chodzi o naciąganie państwa tylko o podstawę żywienia niemowlaków, które nie mogą pić zwykłego.

Ja mieszkam w Uk i alergie uznaje sie tutaj jako chorobe,za zadne mleko nie musialam placic,wogole nie musze za zadne recepty dla dzieci placic,moim zdaniem Pl nadal zacof ma..tyle...Nawet oilatum i kremy reklamowkami znosilam do domu,bo dostawalam za darmo..nie chodzi o to ze jak kogos nie stac moze dzieci nie robic,wiadomo zwykle melko kosztuje mniej niz te specjalistyczne,tak samo kosmetyki do skory, a alergia sie wiaze tez z inymi wydatkami,np skaza bialkowa ..Nawet ustawionych rodzicow moze to po kieszeni szarpac,takie jest moje zdanie.ja bedac w Pl wydawalam po 300 zl na same balsamy jak bylam z mala,a akurat ja wzielo podczas pobytu i mialam tylko probki ze soba...:(

Gość czy;i jesli dziecko nie ma
alergii na krowie mleko tylko dostało pepti ze względu na kolki ( jedno ze wskazań na opakowaniu) to już nie będzie mógł pediatra wypisać recepty?

Gość słyszałam
oczywiście, że będą mogli, ale wtedy nfz pieprznie im pare tysiaków kary. Bebilon pepti jest produktem specjalistycznym niestety. Szkoda że sinlac nie jest tak traktowany :/

Przecież każdy może przewidzieć że dziecko będzie miało alergię :) jeśli stać go na CAŁE dziecko to na taką drobnostkę jak droższe mleko też powinno.

Gość słyszałam
enyłej, wyobraźcie sobie niemowlaka, który jeszcze nie ma stwierdzonego uczulenia. Trzy pieprzone miesiące u alergologa zanim będzie mógł je dostać. Trzy miesiące króst, drapania i dzikiej sraczki. Ustawodawcy gratulujemy zajebistego pomysłu. Ciekawe, czy ktoś wogóle skonsultował ten pomysł z jakimkolwiek lekarzem :/

Gość słyszałam
jeśli do trzeciego pokolenia wstecz nikt w rodzinie nie miał alergii, to jak można ją przewidzieć młotku?

Gość scampi
a to nie bedzie tak, ze refundowany bedzie z ograniczeniami, a na 100% nie trzeba bedzie czekac tych 3 miesiecy?

Gość kusdanjxcsok
sa jeszcze inne mleka dla dzieci z alergiami, nietolerancjami w tym na bialko krowie. Co to tylko pepti istnieje ? Moze to tylko dotyczy tego mleka ???

Gość słyszałam
no mam nadzieję :o jakoś nie potrafię pojąć, że dziecko które potrzebuje mleka specjalistycznego mogłoby go nie dostać, bo ustawa tego nie przewiduje

Ależ każdy może dostać to mleko :) tylko trzeba za nie zapłacić. Nie dostaną tylko ci. którzy chcą je za półdarmo.

Gość scampi
ustawa przewiduje refundacje tylko dla przewlekle chorych, takze jesli chcesz testowac takie mleko, to pierwsze 3 miesiace musisz placic 100% ceny.

Gość ha,
wszędzie pełno tego trolla :/ rzyg :/ piśmienna idiotka się znalazła :/

Gość właaaaaśnie
nie każdy może je dostać, bo jest na receptę, a receptę wystawia lekarz jeśli stwierdzi u pacjenta taką potrzebę. idiotko nie umiejąca czytać XD

Gość kusdanjxcsok
my teraz kupujemy mleko specjalistyczne ( nie na bialka krowie) i placimy za puszke 45zl , ktora to schodzi w 3 dni. Ale to mleko akurat nie jest refundowane i nie bedzie. z tego co widze niestety inne matki to rowniez czeka. ale bez przesady ze stwierdzeniem ze albo nas stac na dziecko albo nie. Sytuacja finansowa czasem moze sie zmienic z dnia na dzien i nikt nie jest tego w stanie przewidziec . Ale pomimo tego jestem jak najbardziej za tym by recepty dostawaly tylko te dzieci, ktore faktycznie maja stwierdzona nietolerancje pokarmowa czy alergie. Dla dzieci z podejrzeniem sa mleka takie jak HA.

ja sie w ogóle dziwię, przecież to mleko nie jest drogie. Już bym nic nie mówiła gdyby paczka bez recepty kosztowała te 500 zł, ale nie wiem dlaczego tylu ludzi ma mieć zwracane te parę złotych a dla kogoś innego fundusz nie ma na prawdziwe leki potrzebne do ratowania życia :o Przecież każdy rodzic musi sie liczyć z takimi wydatkami jeśli ma dziecko.

No to niech sobie jest na receptę ale bez zniżki :) ciekawe ile idiotek będzie je wtedy chciało kupić :D

Gość yyy i co wniosku z tym ???
mi ostatnio farmaceutka w aptece mówiła że własnie mleko pepti ma podrożeć od nowego roku ;/

Gość kusdanjxcsok
sa jeszcze inne mleka, sojowe, insomil, nutramigen i wiele innych.

Gość Lisbeth,
zapewniam cie, że tgo mleka się nie daje dzieciom dla ich przyjemności bo jest obrzydliwe. Jest refundowane bo stosuje się je u dzieci przewlekle chorych, a żeby je dostać ze zniżką przez całe życie mam potrącane z pensji całe szeregi danin na rzecz przeróżnych instytucji. Bardzo mnie interesuje, jaką będziesz miała minę jak się okaże, że musisz je stosować u swojego dziecka. Może jak...hmmm... idiotka?

Gość właaaaaaśnie
nutramigen też jest na receptę, a na białka soi dzieci też bywają uczulone :/

Gość do Lisabet S
Lisabet S. opanuj się i już lepiej nic nie pisz....

Gość annaklaudia
kurcze czytam co piszecie i zaczynam sie martwic. córka ma alergie na bialko mleka krowiego , mamy recept na 3 puszki mleka ale poki co karmie ją jeszcze piersią nie wiem czy kupowac to mleko jak ma podrozec