Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gjfguktf

Piesek Bokser

Polecane posty

no to ciesze sie ze jestes takiego zdania :) bo przewaznie ludzie ktorzy twierdza ze ich nie stac po prostu nie zdaja sobie sprawy z tego ze pies kosztuje o wiele, wieeele wiecej. Tym bardziej, ze u psa nierasowego, szczegolnie mowiac o psach w typie rasy czyli ''rasowych bez rodowodow'' szanse na zachorowanie sa o wiele wieksze. Moim zdaniem - jesli Ci bardzo zalezy na psie o nie tylko samym wygladzie bo podobnych jest cala masa ale przede wszystkim na charakterze rasy to odloz pieniadze na psa z rodowodem. Sa rozne hodowle i trzeba dobrze poszukac takiej jaka ci odpowiada np. uzytkowa. W jednym miocie na osiem psow mamy osiem roznych charakterow jak sie przyjrzec a jednak wszystkie sa do siebie ''podobne'' na wzor tej rasy. Jak ktos kupuje psa i zalezy mu na wysokim popedzie lupu to ma mozliwosc wybrania psa po rodzicach w wysokim popedem lupu co zwieksza szanse ze i piesek taki bedzie, dodatkowo hodowca zna maluchy i jest w stanie ocenic ich charaktery z osobna i dobrac do Ciebie i Twojego trybu zycia tego najwlasciwszego. Uwazaj na ''hodowle'' gdzie licza sie tylko puchary bo istnieje cos takiego jak przerasowienie. Jesli nie zalezy Ci na konkretnych cechach szczegolnych u boksera to wez psa tylko i wylacznie ze schroniska badz fundacji. Uwierz, ze da Ci to o wiele wieksza satysfakcje widzac jego zachwycona mordke ze swiadomoscia skad go wyciagnelas !!!! I bedzie tak samo kochany, sliczny i cudowny jak ten z rodowodem nawet jesli nie bedzie wygladal jak multi champion czy stuprocentowo odzwierciedlal charakter rasy :) Powodzenia.

To wszystko dzieje się w miastach. Geje, single etc. Żaden chłop na wsi tego nie robi. Mialam kiedyś psy i dziękuję. Podłoga we włosach i błocie, ubrania zniszczone we włosach, smród nie do zniesienia. Skończyło się kiedy zobaczyłam kleszcze. Piesek zabezpieczony obróżką a dzieci ? To jakaś paranoja, ale biznes się kręci - droga karma, ubranka a naganiacze jak mychol napędzają biznes.

ja napedzam biznes? a jaki mialabym w tym interes? :D jak jestes brudasem too i twoje psy nie beda zadbane - proste.

Gość kasiutkaJaninka
Oj ja myślę że biznes to sie im ukrucil stad ta ustawa przeciez to poseł ze związku kynologicznego walczył o tą ustawę juz coraz mniej ludzi kupowalo ceny psow spadly zostali ze swoimi rozmnażalniami po 100 suk z rodowodem a klientów niet

Gość Gość
Mychol bo Ty nie jesteś chłop ze wsi :D

Ustawa jest po to aby zakonczylo sie rozmnazanie psow dla pieniedzy bo na jednej gieldzie szlo po tysiac ''sztuk'' to sobie wyobraz jak drastycznie wzrastala wciaz liczba psow w Polsce. Do tego pomysl ile widujesz bezdomnych na ulicach, ile jest w przepelnionych schroniskach i jak przedmiotowo sa traktowane. Trzeba to ukrocic dlatego, ze liczba musi przestac wzrastac bo z tymi psami NIE MA CO ZROBIC juz kilkukrotnie mialo miejsce usypianie masowo biednych niczemu niewinnych psow bo nie bylo miejsc dla nich. Dzieki temu ludzie zaczna chodzic do schronisk i stamtad zabierac psy a jak komus bedzie zalezalo na konkretnej rasie to kupi psa z papierami. BIZNES to jest dla pseudohodowcow ktorzy jedna suke eksploatuja na maksa, oszczedzaja na wszystkim i niejednokrotnie w takich rozmnazalniach w meczarniach umieraja niepotrzebne juz psy. W zwiazkach sa jakies przepisy m.in. okreslona czestotliwosc dopuszczania suki a nie tyle ile wlezie, odpowiednie badania itd. jakbys uzywala mozgu to zapewne bys sie domyslila, ze to wszystko kosztuje i z takiej prawdziwej hodowli nie ma kokosow i prawdziwi hodowcy robia to dla przyjemnosci i jako ''hobby'' a nie dla samego zarobku i trzymaja sie zasad. Oczywiscie znajda sie i tacy co kreca, probuja oszukac i zarabiac jak najwiecej ale za kazdy przekret ktory wyjdzie na jaw poza ''znajomych'' sie wylatuje z hukiem ze zwiazku.

Gość mam dzieci , meza piekny dom
i ukochanego boksera. Moj dom jest dla ludzi (i psow) nie jestem niewolniuca porzadku, co nie znaczy, ze zyje w chlewie , a tym bardzoiej,ze ktos nas choruje. Pies sie nie ma "oplacac", nie hodujesz go na mieso i futro, pies, tak jak dzieci , jest do kochania

"Ustawa jest po to aby zakonczylo sie rozmnazanie psow dla pieniedzy bo na jednej gieldzie szlo po tysiac ''sztuk'' to sobie wyobraz jak drastycznie wzrastala wciaz liczba psow w Polsce." Ustawa niczego nie zmieni w tym wypadku. Owszem handel na targowiskach będzie zakazany, ale czy trzeba sprzedawać na targowiskach ? Są ogłoszenia. Dobrze wiesz, że NIC się nie zmieni.

"ale nie sposób pozbyć się włosów i smrodu niestety." czyli nie jestes taka czysta skoro utrzymanie psa w zadbanym stanie jest dla ciebie czyms niemozliwym ;)

Rosalinda ustawa zawiera rowniez zakaz rozmnazania psow i kotow w celach handlowych poza zarejestrowanymi hodowlami. Tak wiec nie wystarczy samo rozmnozenie kundla i sprzedanie go u siebie w domu (ustawa przewiduje tylko mozliwosc sprzedazy w miejscu chowu czy hodowli) tak wiec wg tej ustawy kazde zwierze bez papierow nie przebywajace w schronisku moze jedynie zostac oddane za darmo a proba jego sprzedazy bedzie wykroczeniem i ma byc karana. Mysle, ze beda tego pilnowac gdyz w gre wchodzi fakt, ze zarejestrowane hodowle placa podatki - czyli hodowla na czarno bedzie slono kosztowac i przykladowo ja widzac gdzies ogloszenie moge w kazdej chwili zglosic gnoja w odpowiednie miejsce i cieszyc sie jesli zostanie udupiony :)

Gość Gość
Mychol tylko że nadal będą ludzie którzy mając 3-4 suki będą mieli ciągle młode i co zrobisz ? Uśpisz ?

"Rosalinda ustawa zawiera rowniez zakaz rozmnazania psow i kotow w celach handlowych poza zarejestrowanymi hodowlami." Rozmnażania ale nie sprzedaży :) Ustawa jest tak skonstruowana, żeby wilk był syty i owca cała tzn obrońcy zwierząt zadowoleni choć nie wiem z czego ? i dla handlarzy nic się nie zmienia. Gdyby nie dało się tego obejść to by ustawa nie przeszła.

nie wiem ale w polsce jakos wszystko kulawo idzie :o powinni nalozyc obowiazek sterylizacji bo cos z tym trzeba zrobic przeciez tych psow juz jest o wiele za duzo !! Zadbac troche o to a nie miec w nosie. ale jeszcze daleka droga do jakichs obowiazkow sterylizacja, testy, pozwolenia. Ważne, że COŚ już ruszyło i że jest szansa za to że się polepszy.

Gość Gość
Co sie polepszy ? Zakażą trzymania psów ?

rozmnażanie w celach handlowych czyli rozmnażanie po to by je sprzedać. Owszem to można obejść ale tego, że psa niezarejestrowanego w związku nie można sprzedać a jedynie oddać za darmo (bo logiczne, że dużo osób z wielu przyczyn zwierząt się pozbywa) już się nie obejdzie. Sprzedaż tych nierasowych będzie możliwa tylko w schroniskach - do tego mają dojść jakieś przepisy kontrole itp. tutaj głównie się rozchodzi o to, żeby się pozbyć tych masówek, pseudorozmnażalni gdzie produkuje się zwierzęta jak zabawki w chińskiej fabryce. a to, że komuś się ''zdarzy'' że jego suka zajdzie w ciąże i będzie musiał oddać te szczenięta w dobre ręce to już inna bajka i żaden dramat. Szkoda tylko, że cała masa psów wyląduje na ulicach pewnie, bo pseudohodowcom już nie będą do niczego potrzebne :( ale to tylko daje do myślenia od kogo się kupowało psa i jaki biznes się nakręcało - komu dawało się zarobić...

Sacryficial Suicide no jak to co? Nie będzie można trzymać psa na uwięzi ponad 12 godzin naprzykład - wciąż trochę mało ale jednak coś. Jeśli to będzie pilnowane i zgłaszane gdzie trzeba to ludzie zaczną płacić mandaty (przy okazji Państwo się wzbogaci) a i ludzie będą mieli nauczkę. Nie można będzie kopiować uszu i ogonów co też jest na plus. Oczywiście rozumiem, że w przypadku psów ''na wilki'' to nie jest rozsądne i nawet lepiej dla nich gdy im się te uszy obcina z wiadomych powodów ale myślę, że takie wyjątki będą brane pod uwagę. Powinni wprowadzić coś takiego jak zarejestrowanie każdego psa na danego właściciela chociaż nie da się tego upilnować stuprocentowo to chociaż zawsze są jakieś szanse. Wtedy nie byłoby już tak łatwo po prostu pozbyć się psa bo wiadomo by było czyj jest i ponosiłoby się konsekwencje.

"Owszem to można obejść ale tego, że psa niezarejestrowanego w związku nie można sprzedać a jedynie oddać za darmo już się nie obejdzie." Ja czytałam całą ustawę i tam jest mowa o rozmnażaniu a nie ma zakazu sprzedaży / odsprzedaży. Po drugie można oddać psa za darmo a do niego dołączyć np posłanie za 400zł. Polacy to pomysłowy naród. Nie licz na wiele. Nawet odbieranie psów katowanych będzie niemożliwe bo co z tego, że strażnik ma prawo odebrać zwierzę jeśli nie ma prawa wejsć na posesje. Krótko mówiąc ustawa to gniot i nic nie daje.

"Nie będzie można trzymać psa na uwięzi ponad 12 godzin naprzykład - wciąż trochę mało ale jednak coś." Kto tego będzie pilnował ? ;) Nagrywanie kamerą ponad 12 godz może coś dać i tylko to ;)

dla mnie ktos taki to kawal skurvysyna po co meczy zywe zwierze dla pieniadza? :o nie cierpie takich ludzi tak samo jak zwolennikow rozmnazalni. i nie wiem jak to jest ze jakos na zachodzie nie ma takiego bagna w tym temacie i nie ma takich problemow choc tez przeciez nie jest idealnie... uciekam spac. I Wszystkim tu obecnym zycze milej i spokojnej nocy 🖐️

Gość Gość
"Nie będzie można trzymać psa na uwięzi ponad 12 godzin naprzykład - wciąż trochę mało ale jednak coś." Kto tego będzie pilnował ? Nagrywanie kamerą ponad 12 godz może coś dać i tylko to To jest ciekawe zagadnienie :D

Gość Gość
A psy jak wisiały tak wisieć będą na łańcuchach, czy w ciasnych kojcach. Ustawy bywają często tak niedorzeczne i tak głupie, że.........

Gość znajomi????
Odnosnie "psich zapachow"...Kazde zywe stworzenie, i psy nie sa tu wyjatkiem, wydziela specyficzny zapach. I chocbysmy nie wiadomo jak dbali o psa i i otoczenie w ktorym on przebywa, czyli mieszkanie, ten zapach i tak pozostanie. A to wlasciciele psow dziela sie na tych, ktorzy albo tego zapachu nie czuja bo maja slabsze powonienie, albo nie czuja bo juz przywykli albo czuja, ale im nie przeszkadza. Natomiast dla otoczenia sprawa wyglada zupelnie inaczej. Ja na przyklad, bezblednie i bez pytan poznaje, czy ktos ma psa w domu czy nie. Osoby, ktore trzymaja w domu psa, po prostu maja specyficzny zapach, choc czesto nie zdaja sobie z tego sprawy. I choc sama jestem milosniczka psow, to musze powiedziec, ze nie mowi sie o takiej osobie ze "pachnie psem"......I nie jestem w tych obserwacjach odosobniona.