Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agaK.1970

czy ktoś wie jak ubezpieczyć dorosłe dziecko??

Polecane posty

Gość agaK.1970

chce ubezpieczyć dorosłą córkę, ma 22 lata, uczy się. Co powinnam mieć poza zaświadczeniem, że się uczy? i do kogo się udać w pracy? czy powinnam wypisywać jakieś papiery?? zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.

Gość ale powiedz
Dziecko do lat 25, które się jeszcze uczy, jest automatycznie ubezpieczone w pracy rodzica. Zgłoś to w kadrach (czy np. sekretariacie, czy co tam macie) twojej firmy.

Gość dokładnie tak
idz do kadr i popros o druk deklaracji, że chcesz zgłosić córkę pod swoje ubezpieczenie zdrowotne. O ile się nie mylę to jest druk ZCNA czy jakos tak. Możesz znaleść w internecie i z już wypełnionym podejśc i tylko podać. Odkąd to zgłosisz córka będzie ubezpieczona do momentu ukonczenia 26 lat. Składki będą takie jak do tej pory. Mój tata mnie zgłaszaał i żadnego zaswiadczenia o tym ze sie uczę ode mnie nie potrzebował. No a jak idzie do lekarza to bedziesz musiała pamiętac żeby jej druuk RMUA załatwiać co miesiąc.

Gość dokładnie tak
tzn ubezpieczona do 26 lat jeśli bedzie sie uczyła:). Jak zacznie pracować chyba musisz to zgłosić w kadrach, tego pewna nie jestem:)

Gość zaaaaaaa.
autorko to już dawno nie jesteś cnotka

Gość agaK.1970
w necie znalazłam info, ze tym drukiem idzie się do ZUS, to mam z nim iść do zusu czy dać go u siebie w pracy?

Gość dokładnie tak
do kadr, a oni wysla gdzie trzeba z reszta idz sie najpier dowiedz do kadr. ja Ci mówie jak to było załatwione w mojej sprawie;)

Gość idzie zima............
Druk ZCNA też noś ze sobą do lekarza razem z RMUA bo ja ostatnio musiałam to dostarczyć inaczej bym musiała zapłacić za wizyte

Gość dokładnie tak
ale i tak nawet jak sie nie ma przy sobie dowodu ubezpieczenia to MUSZĄ Cię przyjąc a TY masz 7 dni na dostarczenie dowodu ubezpieczenia. Warto o tym wiedzieć. Wiec jak cos kłóććie się.

Gość agaK.1970
mam nadzieje, ze to zaświadczenie o nauce nie będzie potrzebne bo szkoła jest zamknięta a ja muszę ją ubezpieczyć pilnie.

Gość dokładnie tak
cyba to czy sie uczy czy nie nie ma zaczenia. jakby mogła byc ubezpieczona z innego tytułu to by była. Bo zgłosić do swojego ubezpieczenia można też np współmałżonka. Na pewno uda sie załatwić bez tego. U mnie nic nie było trzeba:)

Gość idzie zima............
tak jest miałam na to 7 dni ale musiałam specjalnie jechać a miałam dość daleko

Gość dokładnie tak
tak to jest. te formalności, ich procedury. Zalezy tez na kogo się trafi na rejestracji. Nieraz jakiś ludzki człowiek się trafi. Bo choremu jeździć po jakies świstki... Dlatego lepiej zawsze wszystko mieć, na zapas. lepiej tego pilnować a nie potrzebować, niż być w potrzebie a nie mieć.

Gość agaK.1970
ja pobieram także rentę rodzinną. Czy mogę ją ubezpieczyć tak jakby z renty czy mam ją ubezpieczyć w pracy?