Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Skiti

Książka Język niemowląt-opinie?

Polecane posty

Jestem w trakcie czytania książki T. Hogg Język niemowląt. Jakie są wasze opinie i doświadczenia na temat tego co proponowane jest w tej książce? Np. czy rzeczywiscie można wprowadzic ten ten Łatwy Plan? czy można rozrózniać płacz niemowląt i go rozumieć? A np co sądzicie o proponowanym karmieniu jednostronnym? To pierwszy poradnik jaki czytam (jestem zielona) wiec chce wiedziec czy warto sie stosowac do wskazowek z tej ksiazki. Moze polecicie inne poradniki??

Gość malostkowa
Czytalam i jezyk niemowlat i jezyk dwulatka i zadnego szalu nie ma moim zdaniem.To co jest tam napisane od dawna wiedzialam.

Dla mnie nowoscia bylo to karmienie jednostronne.. Ktos jeszcze sie wypowie?

Gość marfefka666
ja uczyłam zasypiania z tej książki. rewelacja!! 3 dni i moj syn nauczył się sam zasypiać w lóżeczku, bez piersi i smoczka i tak jest do dzisiaj. ( 5lat ma)

Gość jakoś się nie upierałam
i radzę sobie bez tego "planu", bo za bardzo mi przypomina tresurę :) co do rozróżniania płączu, z czasem się nauczysz, a wiem kiedy chce spać, kiedy est głodny, a kiedy na nocnik. co do karmienia to tak mie właśnie w szkole rodzenia nauczono i nawet wcześniej nie wiedziałam , ze to jednostronne. Karmię 11-ty miesiąc i ten sposób ciągle dizała. poradniki dobra zrecz, ale większośći nauczysz sie "z życia". :)

Gość drobineczkaqq
napiszcie o co chodzi ztym karmieniem jednostronnym i na czym p[olega usypianie dziecka w lozeczku

Gość eeeeeeeejjjjjaaaaaaaa
ciekawy temat

nie pamiętam o co szło w tym karmieniu jednostronnym, ale wiele z tej ksiązki skorzystałam w kwestii rytmu dnia malucha, rodzajów płaczu i generalnie rozszyfrowywania o co chodzi noworodkowi

Z tym jednostronnym karmieniem to autorka pisze że podczas jednego karmienia np na sniadanko podajemy tylko jedną pierś (podobno mleko ma 3 różne składy w zależności od czasu karmienia i ważne jest żeby dziecko dostawalo wszystkie 3 co mozliwe jest tylko jesli karmimy min 15-18 min z 1 piersi. Podobno pielegniarki uczą zmieniac po 10 min piers podczas jednego karmienia co jest błędem. (tak sie robi tylko 1-2 dnia po porodzie) Na obiadek podajemy druga piers i tak na zmiane. Z usypianiem to jeszcze nie doczytalam..

Z tym jednostronnym karmieniem to autorka pisze że podczas jednego karmienia np na sniadanko podajemy tylko jedną pierś (podobno mleko ma 3 różne składy w zależności od czasu karmienia i ważne jest żeby dziecko dostawalo wszystkie 3 co mozliwe jest tylko jesli karmimy min 15-18 min z 1 piersi. Podobno pielegniarki uczą zmieniac po 10 min piers podczas jednego karmienia co jest błędem. (tak sie robi tylko 1-2 dnia po porodzie) I tak na obiadek podajemy na druga piers i tak na zmiane. Z usypianiem to jeszcze nie doczytalam..

Gość czytac czytalam ale
jeszcze njei mam zdania, bo dzidzius dopiero w drodze. Natomiast siegnelam po te pozycje, poniewaz kolezanka wychowuje synka wg polecanych zasad i widze,ze super sie u niej sprawdza. Dzieciak nie wyglada na ofiare "tresury", wrecz przeciwnie, jest wyjatkowo pogodny.

Nie przemawiała do mnie, jestem za miękka w stosunku do mojego dziecka żeby wprowadzać jej zasady, mam szczęście posiadać typ "aniołka" wiecznie uśmiechnięte, nie wymagające rutyny dziecko, może gdyby porządnie młody dał w kość to uciekała bym się do tych metod, choć dla mnie to tez tresura.

Witam, właśnie przymierzam się do przejścia na karmienie jednostronne. Mój Hubert ma 2 miesiące i na początku położna powiedziała mi że chwilę z poprzedniej piersi a potem drugą i tak robiłam, w efekcie doszło do tego że karmię z obu na jedno karmienie, ale mały się rzuca jak już nie może ciągnąc zasypia przy cycu i chce pić co chwie w sumie co godz nawet jest głodny i dziś spotkałam znajoma położna i pow żebym sobie przeszła na to jednostronne że bedzie jadł co 3godz jak juz to opanuje i bedzie spokojniejszy i weselszy bo do tej pory jest ciągle niezadowolony pomimo że mało płacze. Książkę kończę czytac i jestem nią zafascynowana w końcu mój Hubi śpi w swojej kołysce i umie sam zasypiać. Co do rodzaju płaczu to cięzko mi jeszcze rozpoznawać ale duzo się z tej ksiązki nauczyłam. Jesli jest tu ktoś kto ma większe doświadczenie z tym jednostronnym to ja chętnie poczytam rad. Szczęścia w Nowym Roku zyczę :)

Ja kupiłam go tylko ze względu na rozdział nt usypiania. U nas podziałało błyskawicznie. Teraz czytam język dwulatka i nawet nawet :) są tam niby oczywiste rzeczy, ale nie zawsze się je na pierwszy rzut oka zauważa.