Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pani Tasmanowa

Urlop macierzyński a zasiłek macierzyński

Polecane posty

Witam serdecznie Mam nadzieję ,że spotkam to kogoś kto będzie w stanie wyjaśnić mi kilka kwestji dotyczących urlopu macierzyńskiego a zasiłku macierzyńskiego. Więc od początku.Jestem zatrudniona na czas nieokreślony od 5pażdziernika ,poród mam wyznaczony na 21marca.Chciałabym się dowiedziec jak to wszytsko dokładnie wygląda.Jak to jest z tym urlopem macierzyńskim i zasiłkiem ,kiedy mam złożyć wszystkie dokumenty ,gdzie,jak to jest z urlopem wychowawczym, czy mnie też będzie się należał. Bardzo dziękuję jeżeli znajdzie się ktos kto będzie w stanie odpowiedziec na moje pytania.

Gość Gosiaczkowo-
urlop macierzyński- jęli firma zatrudnia powyżej 20osób, wszystko u nich załatwiasz. Mąż zawiózł akt urodzenia dziecka i zaświadczenie o dacie porodu, które dostałam w szpitalu. Podania nie składałam, dopiero o dodatkowe 2tygodnie pod koniec urlopu. Zasiłek dostawałam normalnie jakl wypłatę.

Bardzo dziekuję za odpowiedz :) Firma w której pracuje zatrudnia poniżej 20 osob.Rozumiem ,że po urodzeniu dziecka muszę dostarczyc do firmy skrócony akt urodzenia dziecka.Rozumiem ,że do zusu sama nie zanoszę nic.Mam jeszcze pytanie .Pracuję w prywatnej małej firmie .Wypłaty nie są przelewane na konto .Dostajemy je w dniu wypłaty do ręki .Jeżeli chciałabym dostawac zasiłek na konto ,wystarczy ,że zgłoszę to pracodawcy ,czy muszę osobiscie udac sie do zusu??

Gość małamamam
mnie zus sam przysłał pismo z prośbą o podanie nr konta

Gość Gosiaczkowo-
skoro firma zatrudnia powyżej 20 osób to oni wypłacają i tam załatwiaj

A zapytam jeszcze może ktoś będzie wiedział.Wyczytałam w internecie ,że czasem zasiłek wypłaca zus a czasem pracodawca od czego to zależy.Orientuje sie ktos moze???

Od tego ile osób zatrudnia firma. Jak powyżej 20 to wszytsko załatwiasz z pracodawcą i to on wypłaca ci zasiłek a sam się rozlicza z zusem.