Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o radę

studia MEDYCYNA

Polecane posty

Gość proszę o radę

Czy są tu może jacyś studenci medycyny? Chciałabym się dowiedzieć jak jest na tych studiach, czy bardzo ciężko i czy lepiej wybrać lekarski czy stome :)

Gość gosc.0
medycyna jest super.... ja troche poszlam w innym kierunku wybralam fizjoterapie ale jestem na 3 roku i zamierzam potem isć na medycyne.... chcęzostać chirurgiem ortopedą

Gość gosc.0
No nie ale tak do 30;p

Gość proszę o radę
a czy LEP nie miał być zniesiony? Ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia, informacje ? :)

Gość gosc.0
Dam radę:) tylko mam nadzieje ze praca się znajdzie:P jak wybieralam fizjoterapie to bylo bardzo malo osob a teraz? co drugi to fizjo..

Gość proszę o radę
A mogę zapytać, czy poszłaś na fizjo bo nie dostałaś się na medycynę czy chciałaś? Masz zamiar poprawiać maturę żeby dostać się na medycynę?

Nie, LEP-u raczej nie zniosą... Mieli tylko skrócić przerwę do kolejnego. Bo teraz jest tak, że jak zawalisz LEP, to czekasz rok do kolejnego (a wtedy wiadomo, siedzisz na czterech literach i się tylko modlisz), ale mają skrócić ten czas bodajże o połowę. Chyba najpopularniejszy stereotyp dot. lekarzy- wszyscy myślą, że od razu po szkole, zagarniają oni kokosy. Jest to bzdura. Młodzi lekarze są wykorzystywani przez starych profesorków i na rękę nie mają nawet dwóch tysięcy. Dorabiają się, gdy mają już długoletni staż, wyrobione nazwisko i prywatny gabinet.

Gość gosc.0
Chcialam iść na fizjo podoba mi się bardzo ten kierunek :) dlatego teraz chce isć na ortopedie by polączyć te kierunki

Gość lepistoo
Lekarze duza nie zarabiaja? Moj kuzyn nie ma prywatnego gabinetu, a w wieku 35 lat zarabia lekko 12 tysiecy miesiecznie. Sam pojedynczy dyzur w szpitalu to 1200zl.

Gość proszę o radę
pasiasta piżamka: tak tak, wiem to, nie liczę na miliony ;) ale dziękuje za informacje ;) gość. 0 : ale chyba jest spora różnica w punktach podczas rekrutacji na te kierunki? chyba że miałeś/aś aż tyle co na medycyne ? :)

Gość proszę o radę
lepistoo: JESTEŚ PEWNYYY ?

Gość proszę o radę
Z tego co ja się orientuję, to można naprawdę dużo zarabiac, ale w wieku 40paru lat, po specjalizacji, wyrobieniu nazwiska, niekoniecznie z prywatnym gabinetem jak pisała pasiasta piżamka (:)) ale swoje trzeba odpracować...

A propos zarobków lekarzy,niektórzy z nich rzeczywiście zarabiają kilkanaście tysięcy miesięcznie,ale niestety osoby, nie związane z tą grupą zawodową, mają tendencję do podawania, jako przykładu, zarobków brutto,obejmujących godziny etatowe i dyżury bez odliczenia podatku i innych kosztów ,związanych z pracą w oparciu o umowę cywilno -prawną,Zarobki na etacie, w szpitalu to kwoty rzędu 3-4 tys. zł netto. Do tego dochodzi oczywiście opcjonalnie dochód za pracę w godzinach nadliczbowych (dyżury, praca w przychodni etc.).Tak więc coś kosztem czegoś. :)

Gość proszę o radę
A dyżury jak dobrze są płatne?

Gość proszę o radę
stomatoloszko: nikt nie zmusza cie do odpowiadania, jak masz sie tak denerwowac to nie odpisuj a nie mi tu wykrzyknikami emocje wyrażasz ;) A może ktoś nie wypowie na temat samych studiów?

A może ktoś nie wypowie na temat samych studiów? A prosze bardzo, wypowiem się ;) (Akademia Medyczna Lublin) Studia są ciężkie, nawet bardzo, ale i tak trudniej się dostać niż utrzymać Nie wiem jakie masz zdolności, predyspozycje, ale jeśli będziesz uczyła się systematycznie to nawet nocy nie będziesz zarywała. 1 i3 rok najgorszy. Drogie te studia jak diabli-książki, fartuchy-majątek Co dokładniej chcesz wiedzieć?

Gość proszę o radę
a powiesz mi coś np na temat wyboru: lekarski - stoma? Jaka jest różnica na studiach, a jak jest potem z pracą? Jak jest z egzaminami, czy są poprawki, i jak dużo zajęć (np dziennie, czy tygodniowo) ?

a powiesz mi coś np na temat wyboru: lekarski - stoma? Jaka jest różnica na studiach, a jak jest potem z pracą? Jak jest z egzaminami, czy są poprawki, i jak dużo zajęć (np dziennie, czy tygodniowo) Ja uważam że stoma-tylko 1 rok trudniejszy. A jaka różnica? na stomie uczysz się tego samego co lek (w odrobinę mniejszym zakresie)+fulll zawodowych Poprawki były 2 a zajęć było stosunkowo dużo i długie np po 4 godz chemii

Gość proszę o radę
A dzienna ilość zajęć jak mniej więcej wygląda? Czyli generalnie stoma trudniejsza?

Chciałam dodać do postu stomatoloszki z powołania, że studia na wydziale lekarskim trwają 6 lat, a na stomatologicznym lat 5. Co do wyboru kierunku , to już chyba zależy od indywidualnych preferencji,zdolności manualnych etc. W porównaniu z absolwentami kier.lekarskiego stomatolodzy posiadają po studiach na pewno więcej umiejętności praktycznych, szybciej "wchodzą w zawód".Lekarze, zwłaszcza ci wybierający specjalizacje zabiegowe, tak na prawdę uczą się swojego rzemiosła dopiero po stażu podyplomowym,w pracy na oddziale.Tak więc droga po wydz. lekarskim do uzyskania konretnych kwalifikacji i umiejętności na pewno jest dłuższa.