Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lord batory

Czy małe "o" może być małym zerem i w związku z tym

Polecane posty

Gość lord batory

czy zero, może być wielkim "O"? Wciąż się nad tym zastanawiam i nie wiem co myśleć?

Gość lord batory
Nikt nie ma nic do powiedzenia w tej sprawie? :(

Gość phena
Według Heraklita nic nie ma własności stałych i bezwzględnych. Więc małe "o" może być małym zerem i w związku z tym zero może być wielkim "O", a nawet na odwrót. Co ty na to?

Gość lord batoryyy
Właśnie myślę...

Gość lord stront
zmieniłem nick bo tak lepiej mi się myśli i myślę, że może być ale w określonych warunkach nie dowolnie

Gość phena
a jakie to warunki? ja też muszę wymyślić nowy nick, bo zwykle podszywam się pod cudze :)

Gość lord stront
warunki właściwe, konieczne na przykład: tak aby zaszła przemiana ciekłego stanu wody w stan stały, musi zaistnieć odpowiednia temperatura

Gość phena
czyli w tym przypadku czcionka musi być na tyle drobna, żeby normalnej wielkości małe o wydawało się zerem?

Gość lord stront
to jest ten trop, kierunek, który przemyśliwałem ale zwróć uwagę, że ja zakładam, że "może być", czyli stać się a ty użyłaś określenia "wydawać się" jeżeli jednak założymy, że miarą jest przekonanie obserwatora to "wydawać się", będzie znaczyło tyle co "jest w istocie" jestem takiemu widzeniu problemu niechętny ale zdaję sobie sprawę, że kwestia ingerencji samego aktu badania w badane zjawisko, zawisa nad omawianą przez nas kwestią chmurą czarną i ciężką

Gość głosy w głowie
w pewnym sensie stanie się nim naprawdę ze względu na relatywizm postrzegania - możemy być przekonani, że małe 'o' jest małym zerem, ze względu na okoliczności, w jakim je widzimy (mała czcionka dookoła) - używając naszych zmysłów, będziemy pewni, że widzimy zero wtedy mamy dwa wyjścia - uwierzyć w to, albo spróbować dociec prawdy zmieniłam nick

Gość głosy w głowie
nie możemy oddzielić części składowych świata od siebie - w słabym świetle wzrok jest zawodny i dlatego ta 'ciemna chmura' może nam dosłownie uniemożliwić poprawne odczytanie 'o'

Gość lord stront
odrzućmy na chwilę relatywne stanowisko obserwatora i załóżmy, że nasze postrzeganie, niechby nawet użyć określenia, aparatura badawcza jest tak skalibrowana, że nie ma mowy o błędzie obserwatora czy i wówczas małe "o" może, po prostu w pewnych warunkach, być zerem? czy możemy sobie wyobrazić takie warunki?

Gość głosy w głowie
zależy, co rozumiemy poprzez 'być' - czy wystarczą nam obecne dowody na istnienie małego zera potwierdzenia mamy z 3-ech metod zdobywania wiedzy - postrzegania zmysłowego, języka (kiedy przekazujemy sobie wiadomość o zobaczeniu małego zera) i rozumowania patrząc na to z tej perspektywy możemy być równie pewni istnienia małego zera jak istnienia drzewa za oknem

Gość lord stront
mam na myśli oczywiście tak rozumiane postrzeganie, które jest równoznaczne obserwacji, np: pozornego ruchu słońca, na niebie czyli świadomość, wiedza o mechanice klasycznej przyznam, że relatywizm nie wydaje mi się rzetelną odpowiedzią na kłopoty z postrzeganiem rzeczywistości oczywiście jestem świadomy wielości punktów odniesienia, kwestii skali i tak dalej jednak mam poczucie być może po prostu chcę wierzyć :D że istnieje pewien konkretny stan, może zestaw stanów który/które są dostępne nam, jako obserwatorowi jedynie w wąskim zakresie swego występowania zatem nie tyle są one relatywne wobec siebie, co DLA NAS ich istnienie jest niedookreślenia jako jednoznaczne

Gość głosy w głowie
też mam nadzieję, że rzeczy istnieją naprawdę, ale czy możemy to w jakiś sposób potwierdzić? próbowałam doczytać coś na temat pewności bytu, ale prawie wszystkie teorie tylko podważają taką możliwość