Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może ktoś pomoże?

Alimenty, widzenia z dzieckiem i ustalenie ojcostwa.?

Polecane posty

to jest bzdura. zasadzasz alimenty, do widzen ma prawo. moze wystapic o widzenia badz ty mozesz o to wystapic (koszt 40 zl). i tak by byllo najlepiej gdybys ty o to wystapila np dwa razy w miesiacu (co druga sobota) po iles tam godzin. jak nie przyjdzie w okreslony dzien wtedy masz prawo do odmówienia widzenia jak bedzie chcial sie spotkac z dzieckiem w inny dzien. ale jak do tej pory sie nie interesowal to raczej nie zacznie

tak jak w tym momencie ma prawo do widzen z dzieckiem tak i po zasadzeniu alimentów je ma. na 100%.

Gość może ktoś pomoże?
Teraz nie ma prawa wcale bo nie jest nigdzie jako ojciec. I właśnie chciałam się dowiedzieć jak to będzie po zasądzeniu alimentów...

no to i tak musisz czekac na ustalenie ojcostwa, jezeli ustala ze on jest ojcem, przyznaja alimenty, to bedzie mial prawo do widzen.

Gość Karolaaaak
Mozesz postarac sie o to by nie mial prawa, udowodnic ze mial je w nosie. Ale moje osobiste spekulacje sa dlaczego ma placic za nic? za cos czego nie ma? uwazam, ze powinien prawo miec, a co z nim zrobi to juz jego sprawa czy bedzie chcial z niego skorzystac czy nie. ale jak oczekujesz pieniedzy to i widywac powinien sie moc choc raz na miesiac wg mnie. No chyba, ze jest jakims bandziorem :D

Gość Karolaaaak
Dagna, ale to prawo do widzen mozna odebrac prawda?

Gość może ktoś pomoże?
A jest coś co mogę zrobić by nie mógł się widywać ? i zaznaczam nie jestem wredna ani nie chce go ukarać czy coś po prostu nie chce żeby moja córka miała kontakt z takim człowiekiem jak on.. Wystarczy że ja byłam głupia.

Gość Karolaaaak
a jakim jest czlowiekiem? bo wy czesto lubicie tak mowic, a okazuje sie inaczej...

Gość może ktoś pomoże?
No właśnie on ma zawiasy i pije i z tego co wiem to też przyćpać lubi.. No boje się po prostu.

no mozna, ale musi udowodnic, ze ojciec mial ich w dupie od poczatku, moze powolac swiadków, rodzine, kolezanki, moze ma jakies smsy zapisane w których prosila go o pomoc a on odmowil. w Polsce wcale nie tak łatwo odebrac prawa do widzen ojcu, ale jak juz wspomnialam, bardzo watpie zeby chcial sie nagle widywac z dzieckiem. jak dostanie pozew o alimenty, wkurzy sie i tym bardziej oleje dziecko

Gość Karolaaaak
No chyba, ze tak.. a Ty dlugo z nim bylas? czy tak tylko wyszlo.. ? musisz miec swiadkow ze on sie nie interesuje, moze masz jakies jego obrazliwe smsy gdzie mowi ze ma was w dupie czy cos? ale jest mozliwosc odebrania widzen na pewno

no to kolejne powody, alkoholizm, narkotyki. jak sedzia nie odbierze mu praw, a on zawalczy o widzenia, to ty walcz o widzenie tylko w twojej obecnosci bo boisz sie mu samemu zostawic dziecko. dziecko go nie zna, boi sie nowych ludzi, ojciec lubi wypic, nie chcesz ryzykowac

Gość może ktoś pomoże?
Niestety za długo 1,5 roku.. :( wiem popełniłam błąd ale szkoda mi córci szczerze to nawet nie mam ochoty tego wszystkiego ruszać.. Ale z czegoś trzeba żyć. .Tym bardziej jak się uczę poszukam pracy ale muszę przecież mieć jakieś zabezpieczenie..

Gość może ktoś pomoże?
Za długo bo aż 1,5 roku.. Wiem popełniłam błąd.. Ale nie chce żeby moja córcia cierpiała. Najchętniej to wcale bym tego nie ruszała ale z czegoś trzeba żyć tym bardziej jak się uczę. Wiem poszukam pracy ale musszę mieć jakieś zabezpieczenie :(

Gość Karolaaaak
tylko wlasnie w naszym kraju to chyba jest tak ze jak bd chcial sie widywac to ma mniejsze alimenty no bo tez wychowuje a jak nie bedzie chcial i powie ze ma w dupie to mu takie dowala ze sie nie pozbiera. wiec zeby miec mniejsze moze chciec

Gość może ktoś pomoże?
heh przecież jakby był normalny to z chęcią bym się widywała i dawała dziecko na weekendy bo przecież ja bym miał chwile dla siebie... Ale tak.. :(

Gość Karolaaaak
czyli czy bedzie sie widywal czy nie bedzie to bedzie placil takie same alimenty?

Gość może ktoś pomoże?
czyli mam rozumieć że prawo jest po mojej stronie?

Gość może ktoś pomoże?
No tak tak nie mam wyjścia muszę tak zrobić :) Dziękuje

Gość Mam to za sobą...
Złóż wniosek w sądzie o ustalenie ojcostwa oraz alimentów przeciwko byłemu partnerowi. Oba powództwa można łączyć, tak więc będzie toczyła się jedna tylko sprawa, na której na początku będziesz musiała uprawdopodobnić ojcostwo swojemu byłemu (najlepiej poproś o badania DNA) jeśli sam się do niego nie przyzna(sędzia się go zapyta). Najprawdopodobniej ustalenie ojcostwa odbędzie się na pierwszych rozprawach, a na kolejnych wysokość alimentów. We wniosku napisz także: -wysokość oczekiwanych alimentów -poproś o zabezpieczenie powództwa i podaj wysokość kwoty - to ważne! -wnioskuj o pozostawienie lub zmianę nazwiska dziecka na nazwisko matki czyli twoje -poproś o odebranie lub ograniczenie (pamiętaj, to nie są równoznaczne terminy) praw rodzicielskich swojemu byłemu partnerowi - to nie powinno być takie trudne, bo jak piszesz ćpa, pije, nie interesuje się dzieckiem itp. -jeśli od dnia narodzin dziecka nie upłynęło więcej niż 3 lata możesz także domagać się zwrotu części kosztów związanych z ciążą i połogiem. Wszystko powyższe możesz zawrzeć w jednym wniosku, który następnie złóż w sądzie rejonowym najlepiej we właściwym dla swojego miejsca zamieszkania. I najważniejsze...głowa do góry, będzie dobrze.

Gość allallla
okreslanie ojcostwa jest tylko do 6 miesiaca zycia dziecka, chyba ze cos sie zmienilo w tej kwestii od eszlego roku.

Gość może ktoś pomoże?
no właśnie tak czytam.. :) no będzie dobrze w to nie wątpie tylko najgorzej jest zabrać się za to... :(

Gość Mam to za sobą...
Gdy ojciec nie uznał dziecka dobrowolnie, można dążyć do ustalenia ojcostwa przed sądem. Sądowego ustalenia ojcostwa może żądać zarówno samo dziecko, jak i jego matka (do momentu osiągnięcia przez dziecko pełnoletności), a także prokurator. Gdy dziecko osiągnie pełnoletność tylko ono może żądać ustalenia ojcostwa. Wystąpienie pełnoletniego dziecka o ustalenie ojcostwa nie jest ograniczone w czasie i nie przedawnia się, tzn. może ono wystąpić z pozwem w każdej chwili. Jeśli matka jest niepełnoletnia, powództwo w jej imieniu wytacza jej przedstawiciel ustawowy, czyli jedno z rodziców lub inny prawny opiekun. Nie można występować o ustalenie ojcostwa przed urodzeniem dziecka, można natomiast dochodzić takiego ustalenia po jego śmierci. fragment ze strony: http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ustalenie_ojcostwa-a_2370.htm

Gość allallla
a, to zaprzeczenie ojcostwa jest do 6 miesiecy :D

Gość Mam to za sobą...
Starterka masz rację nie musi wnosić jeśli dziecko już nosi jej nazwisko. Jednak sędzia może się o to zapytać (u mnie tak było). Nie jestem również do końca pewna czy na wniosek ojca albo jego przedstawiciela ustawowego sąd może postanowić o zmianie nazwiska na jego tzn ojca :).

Gość może ktoś pomoże?
ah no tak dowiem się :)

Gość Mama Amelki i Beatki
Witam :D Mam pytanie,czy jesli mam coreczke z facetem i mam zasadzone alimenty,ale ojciec dziecka placi mi co 2 m-ce to moge cos z tym zrobic?? pytam bo jestem młodą osobą,wyszlam za maz-córka nosi teraz nazwisko meza (nie jest on jej ojcem) wczesniej miala moje