Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martusiaipies

jaki rozmiar pierwszych ubranek dla dziecka?

Polecane posty

Gość martusiaipies

Właśnie kompletuję wyprawkę i chciałabym spytać doświadczone mamy jaki jest pierwszy standardowy rozmiar dla dziecka? lepiej kupić więcej ciuszków w rozmiarze 56 czy 62 i ewentualnie podwinąć rękawki? Czy może 62 to już dla 2-3 miesięcznego dziecka? Nie chciałabym nakupić dużo ciuszków, z których dziecko wyrośnie w ciągu miesiąca bądź wcale nie założy, a z drugiej strony boję się że jak nakupię rozmiaru 62 to wszystko będzie za duże:/ dlatego proszę o radę:)

Gość marusiaipies
up

ja mam większość na 62, ale tych na 56 też kilka sztuk kupiłam. uważam ze lepiej mieć więcej tych większych ubranek, bo nawet jak dziecko urodzi się malutkie i będzie się "topiło" w większych to można iść do sklepu/siąść przed komputerem i dokupić ubranek mniejszych. a jak kupisz dużo 56 a okaże się ze maluch urodzi się duży to może nawet nic z tego nie założyć, albo po 2 tyg wyrosnąć. a te na 62 zawsze sie przydadzą :) nie od razu to po miesiącu, dwóch.

odradzam kupowania najmniejszego rozmiwaru, nie pamietam jaki to bo corka ma juz 4 lata, ale dziecko rosnie strasznie szybko, te najmnijesze ciuszki starcza na 1-2 miesiace. Wygladaja uroczo i tylko tyle.

Niestety rozmiar rozmiarowi nierówny :( Kupiłam pajacyki newborn (50) z babalubo i są większe niż pajacyk 56 z pepco. Te newborn są chyba bliżej 62...

Gość xyzzzzzzzzzzzzz
mi wszyscy też mówili, żeby nie kupować najmniejszego rozmiaru i głupio zrobiłam, że posłuchałam, bo córka mimo, że tydzień po terminie urodziła się z wagą 2500g i mimo, że miała 55 cm topiła się w ubrankach na 56. ja uważam, że dobrze mieć przynajmniej kilka sztuk na 56, no może z wyjątkiem sytuacji gdy lekarz na podstawie USG przewiduje sporych rozmiarów bobasa

Gość babazaba
ja nakupilam ciuszkow w rozmiarze 56 a maly urodzil sie 4600 wiec raptem pare razy mial je na sobie i to tez ledwo sie miescil :) uwazam ze lepiej kupic na 62...

Zależy czy przewidujesz urodzić raczej mniejsze dziecko, czy większe. Jeśli razem z przyszłym tatusiem należycie raczej do wysokich osób, lepiej kup 62. Lepsze za duże (które można ubrać i mniejszemu dziecku, a do których dorośnie w miesiąc), niż za małe.

xyzzzzzzzzzzzzz, mniejszy rozmiar zawsze można dokupić na szybko. Mamom które nie lubią niepotrzebnie wydawać kasy, radzę jednak kupić 62.

Gość my kupowalismy
wieksze a w sumie 0-3 mce bo siostra z angli przywozila...

Nie wiem jakie urodze teraz duze dziecko,ale przedtem te na noworodka "first size" starczaly na pierwsze dwa tygodnie,a niektore nawet nie bo mala miala 58 cm..Teraz duzo mamy ciuszkow od 0-3 miesiecy ,ale tez 3-6 ,ja jestem bardziej za podwijaniem rekawkow niz kupowaniem "na styk"

Gość hoggacia
Kup wiecej na 62,bo te na pewno sie przydadza. a tych na 56 to ze 4 sztuki body. jak maluch bedzie malutki,to wyslesz chlopa i jak jeszcze bedziesz w szpitalu -dokupi pare rzeczy. nie mieszkasz chyba na pustyni i sklepy sa. Ja sie spodziewalam dziecka tak kolo 60cm,na 56nie mialam prawie nic. urodzila sie z 52 cm i po prostu sokupilismy mniejszych ubranek. i to prawda,ze rozmiar rozmiarowi nierowny. czasem 56bedzie nosilo jeszcze dziecko 65-centymetrowe,czasem 62 jest na styk

Gość poznanski.konik
moj maly jak sie urodzil mial 56cm, i 3660. teraz ma 7tyg i dopiero teraz body rozm 56 sa mu 'na styk' czyli ok. rozmiar rozmiarowi nie rowny. niektore 62 nosil jak mial 2tyg. a nie ktore sa mu nawet teraz o wiele za duze

ja miałam dużo 56 rozmiarów, ale jak przyłożyłam niektóre 56 porównac do 62 czynawet 68 to były identyczne. dlatego co firma to rozmiarówka moze sie od siebie różnic. ale lepiej kupic wieksze i dziecko bedzie mialo na dluzej.

Gość Juz nie mam sily ...
A ja mialam sporo malych ubranek, pol na pol tych na 50cm i na 56cm, i sie przydaly i to bardzo... w tych 62 chyba by sie corka utopila bo jak sie urodzila to miala 47cm i 3100g :P

ja kupilam dla 1 dziecka na początek rozm 56 (urodzil się 4200 i 57cm) i niektore body byly za długie :) a córce kupowałam na 50/56i 56 i byly ok (54cm i 3400)

moja miała 52 cm po urodzeniu i 3710 mieliśmy sporo ubranek na 62 i tylko kilka sztuk na 56 ( wszyscy tak radzili) i w szpitalu sie w nich topiła po prostu..... mąż pojechał dokupić na 56 wiec żaden problem :)

Gość karolina jarocka
56 centymetrów. Będą jeszcze długo służyły bo rosną wraz z dzieckiem :P Tutaj masz tego typu odzież dla dziecka - https://www.kolorowemarzenia.pl/ Mają markowe rzeczy w mocno obniżonych cenach ;-)