Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jo------anna

Termin lipiec - wrzesień 2012, jest ktoś?

Polecane posty

Gość Jo-------anna
tak, tylko ja jestem bardzo szczupła,ciekawe jakbym urodziłą naturalnie 3.5 kg dziecko... Ważyłam 170 na 52 kg..

Jo---anna , przepraszam, że to piszę, bo to Twoja sprawa. Ale spójrz na to w ten sposób - od zarania dziejów dzieci rodzą się w sposób naturalny. Podczas drogi do wyjścia, dziecko powoli opróżnia płuca z wód płodowych, aby mogła zaczerpnąć powietrza. Do tego wydziela się mnóstwo hormonów, które działają i na dziecko i na matkę. Taka np. oksytocyna, dzięki której dochodzi później do obkurczania macicy itd. Cesarka polega na szybkim wyjęciu dziecka z jego środowiska, bez "przygotowania". Doznaje ono zatem szoku. Tobie podają oksytocynę dożylnie, bo nie zdążyła się wydzielić, a dziecko odsysają na siłę, żeby nie doszło do powikłań np. zapalenia płuc. Oczywiście odstetek powikłań jest mały, alke jest. Wbrew pozorom cesarka to nie "zabieg kosmetyczny", ale poważna operacja. Pozbawiasz dziecko naturalnej drogi przyjścia na świat tylko dlatego, że tak Ci się chce. Co innego, kiedy są przeciwwskazania do porodu naturalnego. Wtedy cała ta otoczka nie jest ważna, bo ważne życie matki i dziecka. Czytałam, że mają zrezygnować z "płatnych cesarek". Takie jest moje zdanie. Trochę liznęłam na studiach położnictwa i ginekologii...

A co do "postury" moja koleżanka urodziła synka, miał 3,2 kg. A ona nosi rozmiary XS i waży tyle co zdrowy kurczak. Przed porodem położna zrobiła jej jakiś masaż szyjki i urodziła dziewczyna w 20 min. :)

BlackRosssa masaz szyjki podobno bardzo boli :P Kolezanka mi mowila, ze bardziej niz caly porod ja bolalo :(

Widocznie moja kumpela była z zaskoczenia wzięta :) I myślała, że to porodowy ból :) A jak moj mąż była na stażu na porodówce, to dowiedział się, że lepiej rodzą kobiety, którymi mężowie się często "zajmują" przed porodem :) Czyli wynika z tego, że trzeba będzie terapeutycznie się kochać ;)

No wlasnie wszedzie sie czyta, ze dobrze jest wspolzyc czesto 2-3 tygodnie przed terminem :) Przyspiesza to naturalny porod ;) Mam nadzieje, ze bede miala wtedy taka ochote jak teraz i mi maz pomoze urodzic:P

Gość Jo-------anna
No to muszę więcej o tym poczytać. O cesarce właściwie gada Rafał. Tak samo jak o prywatnych klinikach. Pewnie tak chce z tego wzgledu żeby mnie mniej bolało - wiadomo, facet, ja w ten temat się nie wgłębiałam i na razie pozostanę bezstronna :)

Kurcze u mnie jest możliwość, że będę miała cesarkę ze względu na to, że mam łożysko przodujące centralnie położone w szyjce macicy i boli mnie to strasznie, że miałabym mieć cesarkę. Chcę urodzić naturalnie i liczę na to że moje łożysko wraz z powiększającą się macicą powędruje ku górze:P Tak swoją drogą to nie wiem jak mój mąż to przeżyje, ale ma być poród rodzinny :P

ja napewno nie chce mojego przy samym juz rodzeniu..nie chce zeby zagladal tam....no chyba ze bedzie twardo stal za moja glowa! teraz juz wiem ze jak bede na porodowce i uslysze masaz szyjki to uciekne gdzie pieprz rosnie:)ja wogule pewnie bede juz posrana na miesiac przed...

a wogule to chyba pojde do wanny bo u mnie w szpitalu maja i mozna korzystac

Joanna musisz swojemu facetowi wytłumaczyć, że nie jesteś pierwszą i ostatnią malutką kobietą rodzącą. A pieniążki z kliniki przeznaczcie na maluszka :P

ja juz biore z kwasami DHA, Pharmaton Matruelle 40 zl za 30 kapsulek najtaniej znalazłam :O jesli z tymi zwiazkami to prawda, moj bedzie chlopczyk :P dzis ide na 21 (dopiero wtedy miał miejsce!) i moze poznam w koncu plec :) w koncu koncowka 19 tygodnia 😴

Gość MamciaJ
ja mysle ze facet raczej stoi przy glowie, trzyma za raczke niz idzie ogladac "tam":) przeciez mają być z nami i nas wspierac a nie ogladac przedstawienie:D moj bardzoooo chce byc :)

ja nie wiem jak u nas w szpitalach ale w tych wszytskich programach to faceci chodza jak chca stoja za glowa a potem jak juz idzie to stoja i patrza...ja nie chce zeby moj mial pozniej jaka traume lub obrzydzenie...

Gość Jo-------anna
No u nas też chodzą jak chcą, dlatego nie chciałam aby facet był przy porodzie, po co ma mi tam zaglądać w takich warunkach. A i nie zawsze jest czas na lewatywę, wypróżnienie pęcherza.. To nie są piękne widoki..

Piękne, nie piękne, niech widzą jak cierpimy :)

no dokladnie. wiec ja raczej na samej porodowce bede z przyjaciolka ktora ma 2 dzieci a moj poczeka juz na czystego i umytego ufolka:)

a to jak sie nacierpie to naewno zobaczy przy skurczach...heheh i pewnie uslyszy tez:)

Dziewczyny przeciez mozna pogadac z facetem i sie umowic gdzie ma stac i co robic ;) My jestesmy umowieni ze bedzie stal obok mojej glowy :) A jesli chodzi o to, ze sie wyprosnie podczas porodu to jakos nie mam z tym problemu. Wszystkie kobiety to robia i tak juz jest...

Joanna dzisiaj ja robilam "Twoj" koktajl z kiwi :) Pyszny jest :)

Gość Jo-------anna
Mi tak srednio smakowal :P robilam juz z kiwi, bababa, pomaranczy, troskawek, a najlepiej smakowal mi ten z brzoskwin :P dzis probuje z ananasa :P

Jo----anna Ty masz jakieś przepisy na te koktajle, czy improwizujesz? Bo ten brzoskwiniowy brzmi bardzo kusząco :)

czesc Dziewczyny! ja juz po wizycie... lekarz powiedzial wszystko dobrze przeziernosc 1,25mm ale jestem troszke zmartwiona bo jest mniejszy jakby o jeden tydz. ma 60,4mm co wskazuje na 12 tydz 4 dzien z badania a ja juz mam 13tydz 4 dz.liczac od poprzedniego usg co 4 tyg. mam skonczyc ostatnie opakowanie duphastonu i odstawienie. widzialam jak sie drapal pd glowce przebieral nozkami serduszko bilo super widok:)

Gość Jo-------anna
Ja na necie wyszukuje albo sama robie. Megan, nadrobi,a moze to akurat dziewczynka drobna;) Masz jakieś zdjęcie?

Gość Jo-------anna
dziewczyny, wychodzi na to,że mój mały miał dużą przyzierność jak na 11 tydzień, 4 dzień, bo 1.4. Kurcze, znowu zaczynam mysleć..

widzisz Joanna Ty bedziesz myslec nad przeziernoscia a ja nad rozmiarem eehhh