Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nokia n8

Wkurzający kot siostry

Polecane posty

Kastracja jest nieuchronna. po zabiegu kocur od razu stanie na nogi, potem tylko zdjęcie szwów i już ;) Pogadaj z siostrą, TO trzeba zrobić, bo inaczej zaleje Wam wszystko, a on naprawde nie jest tu winny, to tylko my ludzie interpretujemy zachowania kota jako złośliwości. Wyobrażam sobie nokio jakie masz na to wszystko nerwy, ale spokojne konstruktywne podejście zamieni problem na coś naprawdę fajnego ;)

Dlatego nie każdy człowiek może mieć kota, niektórzy ludzie nie rozumieją zachowań tych zwierząt i ich to przerasta. Twierdząc że nie lubią kotów. Na miłość tego zwierzaka trzeba zasłużyć, a nie iść na łatwiznę. Kota powinno się obowiązkowo wykastrować jesli przebywa w mieszkaniu ponieważ znaczy teraz obsikując meble, odzież, buty itp. Naturalna sprawa i chyba każdy o tym wie.

cyt "kuweta powinna być sprzątana za każdym razem po załatwieniu się kota, na bieżąco. Inaczej zawsze będzie się załatwiał wszędzie tylko nie w niej. Na nocne wycie obawiam się, że nic nie zrobisz. Będzie jeszcze lepiej jak w marcu samiczki zaczną się kręcić wokół domu " w tym wypadku kuweta nie ma nic wspólnego - kocur zaznacza teren,obsikując zostawia swój ślad,sikając np na buty "wywęszył" albo zapach innego kocura albo tez kotki - kocur który jest w domu musi byc wykastrowany co do nocnego wycia-zmieni sie to w momencie wykastrowania go,nocne zabawy również sie skończą-on przystosuje sie do ludzi-będzie w nocy spał -zresztą koty wyrastają z nocnych zabaw-przyjdzie czas kiedy będzie sie budził jedynie na żarcie :) ilość kuwet powinna wynosić o jedna więcej - jeden kot = dwie kuwety,dwa koty = trzy kuwety..

cyt "kuweta powinna być sprzątana za każdym razem po załatwieniu się kota, na bieżąco. Inaczej zawsze będzie się załatwiał wszędzie tylko nie w niej. Na nocne wycie obawiam się, że nic nie zrobisz. Będzie jeszcze lepiej jak w marcu samiczki zaczną się kręcić wokół domu " w tym wypadku kuweta nie ma nic wspólnego - kocur zaznacza teren,obsikując zostawia swój ślad,sikając np na buty "wywęszył" albo zapach innego kocura albo tez kotki - kocur który jest w domu musi byc wykastrowany co do nocnego wycia-zmieni sie to w momencie wykastrowania go,nocne zabawy również sie skończą-on przystosuje sie do ludzi-będzie w nocy spał -zresztą koty wyrastają z nocnych zabaw-przyjdzie czas kiedy będzie sie budził jedynie na żarcie :) ilość kuwet powinna wynosić o jedna więcej - jeden kot = dwie kuwety,dwa koty = trzy kuwety..

Wielmożna- jasne, że kocury znaczą teren i to jest naturalne, wspomniałam tylko o dodatkowym możliwym czynniku. O, podświadomie miałam zawsze dwie kuwety na mojego jednego kota ;)

Wykastrowanie kota niekoniecznie rozwiąże problem, ale warto spróbować. Dziwię się, ze wszyscy to tak znosicie, zamiast iśc do weterynarza. Ostatecznie kastarcja nie kosztuje majątku. :o

ilość kuwet powinna wynosić o jedna więcej - jeden kot = dwie kuwety,dwa koty = trzy kuwety.. Mój kot ma tylko jedna kuwetę i nie ma z nim problemu.

Wykastrowanie kota niekoniecznie rozwiąże problem, ale warto spróbować. Dziwię się, ze wszyscy to tak znosicie, zamiast iśc do weterynarza. Ostatecznie kastarcja nie kosztuje majątku dla jednych to nie majątek dla drugich... koszt w moim mieście waha sie w granicach 70 - 120 zł - zależy od weterynarza wykastrowanie kota powinno dać efekt - kot załatwia sie poza kuweta : jeśli jest chory,jeśli kuweta nie jest systematycznie sprzątana (ja sprzątam codziennie), jesli żwirek kotu nie "pasuje" (moje kotki nie lubią żwirku zapachowego-kupuje Benka- dobrze sie zbryla, znajoma stosuje silikonowy -podobno jest super-nie klei sie do łapek koty które załatwiaja sie np do łózka moga cierpieć na chorobę układu moczowego który w momencie załatwiania przysparza im ból- kot wtedy będzie kuwetę kojarzył z bólem dlatego tez wybiera miejsca do załatwiania sie które kojarzą sie jemu z czymś przyjemnym - w takich wypadkach najlepiej iśc do weterynarza ilość kuwet powinna wynosić o jedna więcej - jeden kot = dwie kuwety,dwa koty = trzy kuwety.. na wszystkich forach o kotach zalecane jest aby stosować jedna kuwetę więcej- nie ma przeciw wskazań aby był tylko jedna-ważne aby była często sprzątana-kot nie lubi załatwiać sie do brudnej,śmierdzącej kuwety Mój kot ma tylko jedna kuwetę i nie ma z nim problemu.

Ale chyba już lepiej zainwestować nawet 120 zł niż mieć wszystko obsikane :o Choć to chyba dośc zawyżona cena, bo za sterylizację płaciłam 145 zł

messol to zależy w jakim mieście - u mnie sterylizacja kosztuje 150-170 zł ale zawsze można spróbować przez animalsów - wtedy albo jest ten zabieg za darmo albo finansuje sie go w jakiejś części ja sobie nawet nie wyobrażam abym trzymała kocura niewykastrowanego w domu!! tak jak ktos napisał-obsikane rzeczy nadają sie jedynie na śmietnik-tego smrodu nie można w żaden sposób się pozbyć kocur nawet jak będzie miał możliwość wyjścia na podwórze to i tak w domu będzie znaczył granice swojego terytorium ps: a ja mam więcej kuwet niż jedną-mam dwie kotki i 4 kuwety-mam duuuuze mieszkanie moja kotka przed sterylizacja sikała mi również na łóżko, na dywan,na odzież... wysterylizowałam i dopiero po jakimś czasie przestała sie załatwiać poza kuwetą wydaje mi się że ona chyba jest chora...kiedy śpi to jęczy...

Gość icozturobic
koty sikaja na rzeczy kogos kto ich nie lubi, wiec odwzajemniaja sie tym samym. okaz troche czulosci kotu, pobaw sie z nim, a przestanie

Gość icozturobic
a moje dwa koty maja jedna wspolna kuwete i nie ma z tym problemu. myje ja raz w tygodniu. a sprzatam 3 razy dziennie, ewentualnie jak jest kupa to czesciej :) to co pisza na portalach, ze kot powinien miec jedna kuwete wiecej to nieprawda. nawet na 3 koty starczy jedna kuweta tylko trzeba pilnowac zeby bylo w niej czysto, tzn wybierac siuski i myc czesciej.

Gość icozturobic
jedno co chcialabym zrobic to ostrzec przed darmowa sterylizacja. robia to na odwal. sprawdzone..

Gość sfsfsf
nawet kastracja nie pomoże na kuwetę sprzątaną co dwa dni, co najmniej dwa razy dziennie, będzie chodził aż miło

Gość icozturobic
no kuweta sprzatana co dwa dni to stanowczo za malo. te 2-3 razy dziennie to trzeba :) a wlasciciel kota chcialby sie zalatwiac do kibla w ktorym dwa dni jest niespuszczana woda?:/