Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaftanik niebieski

nie potrafi sie kulac

Polecane posty

Gość kaftanik niebieski

Moje dziecko ma skonczone 5 mies. i nie potrafi przewracac sie z plecykow na brzuszek i odwrotnie. Jak mam je tego uczyc?

Gość kaftanik niebieski
nie jest grubasek, wazy 6 kg. Tak , jak lezy na brzuszku to glowke podnosi wysoko.

Moja córka z brzuszka na plecki przewracała się jak miała 3 miesiące dosyć zwinnie. Jak miała 4 miesiące strasznie wyginała główkę do tyłu - bała się, że to może być związane z napięciem mięśniowym, ale moja siostra przyuważyła, że ona tak robi jakby chciała tą główką obrócić się na brzuszek. Może głupie to porównanie, ale jak polożysz żółwia na 'plecach' to on też tak wygina i kręci głową jak chce się obrocić spowrotem na 'brzuch'... Mieliśmy w domu żółwia i siostra to jakoś pokojarzyła. Tego samego dnia więliśmy z mężem małą na łóżko i zaczęliśmy ją turlać tam i spowrotem. Już następnego dnia córka zrobiła nam niespodziakne i pokazała jak sama potrafi się obracać na brzuszek, na początku sporo siły ją to kosztowało, ale dawała radę :) Teraz obraca się w 2 sekundy :D - ma 5 miesięcy. Poćwicz trochę z twoją pociechą. Może nie wie jak sobie rączki poukładać, jak sobie je daję pod klatkę piersiową to trudno się wtedy obrocić. Pokaż dziecku jak można się obrócić, zapewne załapie. Powodzenia :)

Gość pepik
to może odwiąż je od łóżka? :classic_cool:

Gość kaftanik niebieski
ciebie zaraz przywiaze

oj tam, oj tam mój syn przerzucił sie ok 5 miesiaca, ale dzieci sa różne może to u was nastąpić dosłownie w każdej chwili

Nie możesz patrzeć tak że oj 5 miesięcy ma i się nie kula a może on nie lubi się kulać :) zobacz jak dzieci się różnie rozwijają , pomagaj mu troszkę tak przy boku motywuj go albo mu pokaż jak ma to robić .

Gość pepik
przywiąż mnie i dosiądź :D

znam dobrze rozwijające sie dziecko któe się nie obracało ale teraz ma 7 miesięcy i robi to i próbuje siadać ja nie poradzę za dużo bo mój już zaczynał siadać w tym wieku wszystko poprzez zabawę mozecie robić

mój tak śmiesznie 1 raz to zrobił mam kilka zdjęć, ale ubaw był po pachy jak sie zmagał ze sobą i przerzucał a zrobił to na przewijarce

Różnie bywa...ja też trochę martwiłam się,bo nie bardzo się garnął do obrotów,nawet jak miał 6 m-cy,a potem dosłownie z dnia na dzię zaczął robić takie postępy,że na 10 m-cy sam chodzi:)ale zachęcać możesz bawiąc się w turlanie,na pewno się spodoba,powodzenia!

Gość kaftanik niebieski
Pediatra zalecila mi masaze.

Gość kaftanik niebieski
a ty pepiku kup se czwarty test i zycze ci zobaczyc te 2 kreseczki i wtedy bedziesz miala malego pepinka

Jeśli kontaktowałaś się z pediatrą i on polecił masaże, to mu zaufaj - lekarz który widzi Twoje dziecko, może go zbadać i ocenić jego stan zdrowia, lepiej wie, co jest najlepsze dla malucha niż wszystkie fora świata ;) Naszym zdaniem nie masz jednak wielkich powodów do niepokoju - każde dziecko jest inne i jeśli widzisz, że w innych aspektach rozwija się prawidłowo, a pediatra nie wykrył nic niepokojącego, to po prostu cierpliwie czekaj :)