Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość apolaszka1988

martwy ząb mleczny-co dalej?

Polecane posty

Gość apolaszka1988

witam Was drogie mamy, chciałabym dowiedziec sie czy któraś z waszych pociech miała może martwyc ząb mleczny? Ostatnio zauważyłam u mojej 2letniej córki ze jeden ząbek tzn. górna jedynka jest nieco ciemniejsza, dentystka potwierdziła moje obawy ze żab zaczyna obumierać i jest to najprawdopodobniej efekt jakiegos urazu tego ząbka. dentystka stwierdziła iż nic nie da sie pomóc takiemu ząbku i trzeba po prostu dbac o niego bo bedzie podatny na próchnice bardziej niż inne. Czy na prawde na tym konczy się pielegnacja takiego zęba? czy mozna wykonać jakis zabieg który by go ewentualnie uratował? Szkoda mi tego zęba ponieważ jest to jedynka a córka ma dopiero 2 lata i ma usmiech przy którym widać przednie ząbki bardzo wyraźnie. Proszę o rade.

Gość apolaszka1988
nikt sie z tym nie spotkał?

a pewnie w jakiś klinikach dentystycznych coś by wymyślili w stylu wybielanie czy coś ale po co robić dziecku traumę? chcesz by do końca życia bała się dentysty?

Mój synek też ma martwy ząbek jedynkę. Nasza dentystka powiedziała dokładnie to samo co Twoja , dbać o ząb i tyle. Fakt, że nie wygląda to ładnie przy uśmiechu ale już się przyzwyczailiśmy i czekamy aż mleczaki wypadną.

Gość apolaszka1988
czerwone jabłko--- mogłabys powiedziec czy coś dzieje się z tym zabkiem? i jaki ma kolor po dłuzszym czasie? bo dentystka powiedziałą ze ten ząbek najpierw bedzie taki jak teraz czyli lekko szary a potem niestety coraz bardziej zczernieje;-(

W sumie nic się nie dzieje. Synek ma taki ząb może z 1,5 -2 lata i jest nadal szary, ciemniejszy ale nie czarny. Nie wygląda to bardzo źle więc specjalnie się tym nie przejmuję.

Gość gość
u nas taka sama sytuacja, Syna ma prawie trzy lata i nie jestem uszczęśliwiona z faktu że jeszcze kilka lat będzie chodził z takim ciemnym zębem, idę się dowiedzieć czy nie można go pomalować