Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzobardzobardzo boli

Ból w mostku :(

Polecane posty

Mam go od kiedy skońćzyłam 10 lat, od wypadku w kórym straciłam rodziców. Pojawia się raz na dzień lub dwa, raz na miesiąc lub raz na pół roku. Nie ma reguły - po jedzeniu, na czczo, w nocy, w dzień, podczas stresu, na spokojnie. Potrafił mnie ból wybudzić w nocy albo zaskocyć w trakcie lekcji lub ostatnio - pracy. Trwa od kilku minut do nawet kilku godzin - są mocne zrywy i momenty, kiedy prawie już nie boli ale wciąż bardzo irytuje. Miałam robioną gastroskopię, prześwietlenia kręgosłupa, badania krwi, ciśnienia... Nikt nie wie nic Kiedyś... Lekarz mi wypisywał np. na 3 strzykawki jakiegoś leku rozkurczowego czy innego przeciwbólowego (robiłam je sobie w brzuch, miały krótką igłę) i miałam je w razie potrzeby - minuta i bólu nie ma. A teraz nie można ich wypisywać jak normalne leki a żaden lekarzn ie chce mi wypisać bo "nie wiadomo co mi jest". Miałam podejrzenie chorej trzustki, raka dwunastnicy, zawał serca... Nic. W lutym tego roku uznano że mam zapalenie trzustki, leżalam w szpitalu.Po 4 dniach pod kroplówką mnie złapał ostry ból. Dostałam środek przeciwbólowy i przestało. Dzień później mnie odłączono i jadłam "ostrożnie", ale nie wymiotowałam ani nie bolało od jedzenia. Od jedzenia nic mi nie było, szybko przeszłam (w ciągu kilku dni) na dietę nie-trzustkową a zwykłą ze wszystkim co lubię. Teraz się już ponad godzinę ciągnie. I już odchodzę od zmysłów! Byłam na pogotowiu 2 tygodnie tmeu jak mnei złapało. Złapało mnie przed snem, koło 23. Siedziałam do 4 nad ranem, bo mnie przestało potem boleć już. A i tak jechałam prawie godzinę autobusem bo mieszkam sama bez auta ;/ Co mnie boli? Pod mostkiem, splot słoneczny. Promieniuje do kręgosłupa na wysokość może 15cm, z przodu tylko pod mostkiem boli. Mam uderzenia gorąca. Siedzialam dzisiaj na balkonie chwilę (10 minut!!) w samej piżamie i wciążbyło za gorąco. Jak boli w sposób długotrwały zaczyna mnie boleć głowa. Czuję, jakby splot słoneczny był "ściskany" mocno. Nie mam wymiotów, biegunki, niechęci do jedzenia, wyższego ciśnienia (o dziwo! mimo bólu), odrętwienia, podwyższonej temperatury. Nie mam suchości w ustach ani nic innego. Do lekarza ztym chodzę raz na 2-3 miesiące ale już się badania powtarzają. Może jakieś nerwobóle, ale neurolog nic nie znalazł... A to już 12 lat :( Teraz siedzę i płaczę od ponad godziny, bo boli straszliwie, gorąco mi niezmiernie, mieszkam sama... A jutro o 7 wstaję... Albo dziś... A co jak nie przejdzie? Bywały i takie prawie całodniowe :(

Gość xdcgvhjkl;'
ja mam bol w mostku od stresu i u ciebie tez tak moze byc nerwica. moze z tego wypadku sie wziela u ciebie.

Gość xdcgvhjkl;'
ostatnio myslalam ze mam zawal taki bol, i jeszcze jedno taki bol moze promieniowac zupelnie skad indziej to moga byc np nerki a boli mostek. to taki przyklad

Na uczelni siedze i stoję (mam sudia artystyczne, więc się wiercę dużo klejąc albo rzeźbiąc albo stoję przy sztaludzie i po 2-3 godziny), w pracy siedzę, ale nie przy komputerze (pracuję nie więcej niż 4 godziny dziennie, studiuję od 3 do 9, w zależności od planu). Najmniej mnie boli jak kładę się na biurku ramionami i opieram głowę - mam brzuch nieco "ściśnięty" i nieco mniej boli o ile nie ma tymch bardzo mocnych a te średnie lub mniejsze bóle :(

miałam badane nerki, wątrobę... wyniki wątrobowe byly nieco niepokojące, ale po odstawieniu tabletek anty na kilka dni się okazało, że to one "fałszują" wyniki.... cholesterol, cukier, tsh i inne w normie zupełnej :(

kiedyśna te bóle - na początku - pomagała nospa forte. ale potem chyba isę przyzwyczaiłam i tylko te zastrzyki działały. Brałam je chyba 7 czy 8 lat i było super, miałam zawsze jeden rpzy sobie :( a teraz nie mogą wypisać "bo boli"........

Gość xdc
to moga byc nerwobule. poszukaj na forach dalam ci linka ,ludzie maja takie same bole jak ty moze cos pomoze. i zmien lekarza na wszelki wypadek.

codziłam do wielu lekarzy, jestem prywanite ubezpieczona niestety, nie ma "pogotowia" prywatnego tylko NFZu. spytałam kiedy karetka mogłaby być - w ciągu 3 godzin, ale i tak będę musiała siedzieć bo "nie umieram" :| czytam te tematy (w końcu i tak nie mogę spać), juz głodna się robię bo jadłam o 20...

Gość xdc
bol w mostku trwajacy kilka lat? nie wiem stres i nerwica.wypadek odbil sie na twoim organizmie.

Gość halloUK
To może być woreczek żólciowy (kamica) lub objawy pewnej dolegliwości, która atakuje coraz mlodsze osoby. Ma to związek ze stresem. Uczucie to, może przypominać ból żołądka, np. podobny, kiedy jesteśmy bardzo glodni, ale nasila się i zaczyna promieniować w okolice klatki piersiowej oraz tyłu (np w okolicach kręgosłupa). Czasami można odnieść wrażenie, jakby coś utknęło nam w przełyku lub dużo niżej. Można mieć wyraźne uczucie, że coś dużego stanęło w drodze do żołądka. Ból ten jest przemienny i w ciągu takiego napadu/ stanu, możemy określić kilka jego odmian. Nie jest jednostajny- jest zmienny. Trwać może krótko, średnio długo lub kilka godzin. Nie można przewidzieć, kiedy nastąpi, ale latwo jest go rozpoznać, ponieważ trwa progresywnie. Poczatek jest lekki, ale cały czas ból rośnie, aż osiągnie "apogeum". Po okreslonym czasie zaczyna zmniejszać swoje natężenie, aż do całkowitego zaniknięcia. Można zaliczyć tą przypadlość do swego rodzaju nerwic. Układ trawienny jest bardzo delikatny i łatwo można wplynąć na jego destrukcję, stres, nieodpowiednia dieta, brak witamin. jeżeli Twoje dolegliwości są identyczne, a wykonane badania nie potwierdza żadnych chorób, to może wlaśnie cierpisz na to samo, co ja. Tego prawdopodobnie nie można wyleczyć, nie według lekarzy. Jednakże organizm czlowieka jest w stanie się regenerować, przy odpowiedniej pomocy i chęciach. Pozdrawiam

byłam lecozna na kamicę żółciową, miałam usunięty woreczek bo faktyznie jakiś proszek znaleziono.

Gość xdc
o rany a jak to sie medycznie nazywa.? ostatnio mialam taki bol ze myslalam ze zawal mam.nie umialam oddychac i myslalam ze zaraz zemdleje.trwalo to z 15 minut.a 3 dni chodzilam polamana/

Gość halloUK
Mogą to być również kamienie, które miałaś wowczas w przewodzie żółciowym, a nie wyciągnięto ich/ jego. Kamienie potrafią sie również same odnawiać w przewodzie i wcale nie potrzebują do tego woreczka. Radzę zrobić kolejne USG i wykluczyć taką ewentualność. A co z refluksem (czyli niedomykanie się odzwiernika).??

Gość xdc
nerwoból półpaścowy?

Gość halloUK
xdc- typowy objaw kamicy żółciowej- czyli woreczek. Czasami mogą jednak promieniować bóle z nerek. Jeżeli w nerkach są kamienie, ból idzie na kręgosłup, a czasem na klatkę piersiową. Do "bardzoboli...", Ciebie tez to się może tyczyć.

Miałam 2 tygodnie temu badane drogi żółciowe - nie ma piasku. Miałam tez gastroskopię parę dni poźniej (prywatne wizyty to dobra rzecZ). Nic nie znaleziono :( się ciągnie ten ból i ciągnie... już nie wyrabiam psychicznie. Jestem głodna, chce mi się spać. wypiłam dużo wody (nie lubię jesć w tym stanie bardzo, bo potem muszę do łazienki a to nie jest przyjemne, bo boli bardziej mostek przy no... wiadomo) bo bym się odwodniła przez to pocenie... A za 2 godziny musże się ubrać, umalować, zabrać z wielką teczka i hajda uśmiechać całe 6 godzin ;/

Gość halloUK
Opcji jest wiele, bo wiele chorób ma podobne objawy. Potrzebane są konkretne badania lub hospitalizacja chorego i wykonanie wszystkich kompleksowych badań.

Gość halloUK
Hmm, a badanie w kierunku Helicobacteri Pyroli było robione?

Gość xdc
zjedz tabletke przeciwbolowa i sprobuj zasnac. jezeli zrobilas tyle badan to nerwobule wystepuja u ciebie. stres .moze byc podloze tego wszystkiego wypadek

szczerze mówiąc nie mam pojęcia, miałam wszystkie badania łącznie z ginekologicznymi czy oklusitcznymi! (no bo a nuż ciśnienie wyższe w oku a mnie boli?) lekarze naprawe się starali W szpitalu nie zrobiono mi ani jednego badania jak byłam. Jedyne czego się nabawiłam do świeżbu (pozdrawiam szpital na Banacha!) i historyjek o wypadającym odbycie. Byłam na sali z 3 starszymi paniami... Nie, zaraz! To był korytarz! I od 8 do 15 remont koryatrza obok :(

Gość halloUK
Może wrzody żolądka lub dwunastnicy albo przewlekłe zapalenie żolądka spowodowane przebytym stresem, brakiem w odzywianiu, a żółć, która trafia do pustego lub prawie pustego żolądka podrażnia jego ściany. Tutaj najrozsądniejszym badaniem byłaby gastroskopia polączona z popraniem wycinków, ze ściany żołądka i określenie, w jakiej kondycji się ona znajduje. Dodatkowo test na Helicob. P. Zastanawiam się też nad zespolem jelita nadwrażliwego. W sumie, to kilka schorzeń możesz mieć naraz! To całkiem niewykluczone.

Brałam no-spę forte, a po 20-30 minutach Nurofen Forte. Myślałam że pomogło, bo po 15 minutach ból zelżał, ale zanim nalałam wode do wanny znowu zaczęło boleć. Nurofen Forte przynajmniej pomógł na ból głowy

Gość xdc
Mam go od kiedy skońćzyłam 10 lat, od wypadku w kórym straciłam rodziców to ma podloze psychiczne idz do jakiegos dobrego terapeuty,prosze cie nic z tym nie zrobisz sama.

No niestety mam czas ograniczony (Sesja, oddawanie obrazów - egzaminy trudne do nauczenia a jeden obraz to czasem i 2 tygodnie roboty codziennie) i lekarz na razie nie był mi w stanie pomóc. Na pogotowiu - nie chcieli. Jak byłam w szpitalu to nie dostałam leków przeciwbólowych z marszu (z marszu podpięli mnie do kroplówki "żywieniowej") , tylkodopiero jak zrobiłam dziką awanturę jak mnie rozbolało 4 dnia pobytu. Już mam naprawde dość. Ostatnio mnie bolało 2 tygodnie temu, ale wczesniej w czerwcu (pamiętam, bo miałam wyjechać i dzień przed mnie rozbolało). Pamiętam dobrze rok 2010 - nie bolało mnie ANI RAZU. I myślałam, że się pozbyłam tego., Jedyne co było inne w 2010 toto, że mnie chlopak zostawił i przytyłam ze smutku 15kg. Potrzem zrzuciłam

Chodziłam do terapeuty długo, całe gimnazjum i kawałek podstawówki. Teraz czekam na termin do psychiatry znowu, bo neurolog nic nie znalazł ale zalecił testowo terapię. Problem polega na tym - post wyżej - że są super nieregularne i nie wiadomo, czy to cos pomaga czy nie :(

Gość halloUK
Lekarze.. tak, znam ich z autopsji. Nie jedną diagnozę postawilam, jako pierwsza, w dodatku trafną.. Trochę interesuję sie medycyną, ale sa to informacje bardzo powierzchowne, nie jestem ekspertem. Jednakże od strony ukladu gastrologicznego przeszlam wiele i to przez stres i niedożywienie. Raz dwa, doigralam sie bakterii w żołądku i stanów zapalnych. Wystarczy jeden błąd, a nieprzyjaciel zaatakuje bez ostrzezenia.. Zaglądnę tu jeszcze, ale teraz muszę iść spać. Trzymaj się i naciskaj na lekarzy.

Gość xdc
ja sama jestem po takim wypadku z moimi dziecmi. taka trauma sie ciagnie latami ....zawsze ,poglebia sie w stresie. smutku

Do lekarza i tak pewnie pójdę, ale mam średnio co 3 miesiące nowe wyniki. Jakbym robiła z NFZ badania specjalistyczne to zmiast w 2 tgodniach bym się zamykała w 2 latach ;| XDC - bardzo mi przykro to słyszeć :(

Gość xdc
musisz sie wsluchac w swoj organizm kiedy masz te bole. jak odpoczywasz ,czy jak chlopak odszedl .czy swieta i refleksja rozumiesz?