Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto się na tym zna

rodzice w polsce pozwali męza o alimenty

Polecane posty

Gość kto się na tym zna

czy wie ktoś jak przebiega taki proces? mieszkamy w anglii, jaki sąd będzie rozstrzygał sprawę? w jaki sposób ustalą nasze zarobki w anglii w stosunku do wydatków i przeliczą to na polską rzeczywistość- bo przeciez więcej zarabiamy, ale i więcej wydajemy- sam czynsz za mieszkanie to kilka tys zł miesięcznie, PROSZĘ o jakiekolwiek info od kogos kto zna taki przypadek

Pod uwage będa prane dochody/wydatki rodziców i Wasze dochody. Wszystko zalezy w jakiej wysokosci wykarzą swoje realne potrzeby - to bedzie głównym odnosnikiem - nie to ile zarabiacie. Nie mogliście dobrowolnie wpomóc rodziców?

Gość kto sie na tym zna
pomagamy regularnie, tyle że oni i tak do opieki latają po pomoc, zawsze im mało, samy mamy dwoje małych dzieci i zyjemy skromnie

Gość zerwac kontakty
zerwac kontakty

Gość zerwac kontakty
i wziasc adwokata nie dac sie patologi

Gość Tez mam tesciow
Wow ale tupet!;/

taki proces nie przebiega za przyjemnie nawet jesli sąd będzie po Waszej stronie, przypuszczam, że będą go musieli przeprowadzić w Polsce, jeśli znają miejsce Waszego pobytu to sąd będzie powiadamiał o rozprawach, a jak się wyrok uprawomocni to ścigną Was tam; musisz dokumentować wydatki - zbieraj rachunki ze sklepów, zabierz wydruki z konta, wydatki na media, także - jeśli macie - potwierdzenia tego, co przelaliście rodzicom i to nie prawda, że nie ważne ile zarabiacie - ważne, jeśli nie będziecie mieli z czego to Wam nie zasądzą jak to się stało, że rodzice nie mają na życie?

Gość wspolczuje
Tesciow,rodzicow sprawa na pewno od bedzie się w Polsce,bedzie rozprawa w sadzie rodzinnym tak było przynajmniej u mojej znajomej,zbierala doslownie wszystkie rachunki (było to w Polsce,miala prawnika)i polecam robic platnosci karta i tylko karta.bez prawnika to bym w sadzie się nie pokazala i najlepiej skataktowac się jak najszybciej i on Was najlepiej poinformuje jakie dokumenty najlepiej poszykowac.

Gość Pytanie do was mam
Witam was wszystkich mam w rodzinie problem natury prawnej;moja mlodsza siostra troche nierozwazna poklocila sie z jakas osoba przez Internet.moja siostra mieszka w USA osoba ktora ona obrazila( podobno) mieszka w PL.podobno podala moja siostre do sadu;(siostra jest bardzo wystraszona nie wie co robic;(siostra na stale mieszka w USA nie przyjezdza do PL Bo od ponad 10 lat mieszkamy w USA.moje pytanie ; jezeli juz do czegos dojdzie w sadzie to jak to bedzie wygladalo?

Niestety to są trudne sprawy i sąd nie tylko bierze pod uwagę wasze zarobki, ale mozliwoście zarobkowania; możliwości zarobkowe są uzależnione od wykształcenia, doświadczenia zawodowego, wieku, stanu zdrowia, sytuacji rodzinnej. Rodzicom alimenty przysługują tylko jeżeli nie z własnej winy znajdują się w NIEDOSTATKU. Czyli nie mogą realizować swoich uzasadnionych potrzeb. Nie dostana alimentów dlatego,że mieszkacie za granicą i więcej od nich zarabiacie... Więc nazywanie rodziców patologią mija się z celem...Sąd zasądzi wam nie więcej niż powinniście dać sami z siebie, z serca, przyzwoitości...

Gość kto się na tym zna
oboje mają renty ale nie wystarcza im to na życie, prawda jest taka że owszem, są schorowani i na leki sporo kasy idzie, ale tez nie umieją oszczędzać, np rachunki za tel mają po 300zł, kupują różne bzdury, zaciągają pożyczki i wszędzie mają długi

Są dpowinien wziąc pod uwagę tylko uzasadnione potrzeby...Wszystko trzeba udowodnić. Sąd nie zasadzi na np. plazmę 50 calową...