Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość njaklakaoa\

zycie na wsi- czy u was tez jest tak okropnie ?????????????/

Polecane posty

Gość mariola z miasta z mężem ze ws
A dla mnie najgorsze, co możeć, to mieszkać na wsi (obory, chlewnie, pole) z teściami w jednym domu. Teściowie mocno na to naciskają, a i mąż zachęca do tego bo taniej, rodzicom pomoże w gospodarce, sami na starość nie będą... :-0 Ja mam mieszkanie w mieście (15 km od wsi teścioów) i nie podoba mi się pomysły przeprowadzki na wieś. A wieś teściów, to taka PRAWDZIWA wieś. Jak ktoś idzie drogą, to wszyscy z domu patrzą przez okno w kuchni; kto idzi, jak ubrany, zastanawiają się, dokąd idzie i po co ... :-0

Ja mieszkam na wsi takiej "prawdziwej" ale nikt tu sie tak nie zachowuje jak pisza coniektore :O znamy dobrze sasiadow i oni znaja nas, jak ide z dziecmi na spcer to zawsze sobie z kims pogadam, ludzie sa mili i zyczliwi. NIkt nikomu nie zaglada ani do gara ani do lozka ani do niczego innego :D w szoku jestem jak cztytam, ze sasiad przychodzi na podworko do kogos jesli ten ma goscia albo np osobe z elektrowni :O wygonilabym takiego. Kiedys mieszkalam w centrum miesta i to tez sobie chwale , wszedzie blisko, tylko ten ciagly halas :(

Gość polaaa87
mariola z miasta z mężem ze ws nie popełniaj tego błędu. Moja mama tak zrobiła i nie była to decyzja jej życia. Chyba że super dogadujesz się z teściami to może nie byłoby tak źle.

Czytałam tylko pierwszy wpis autorki i powiem, że jest to niestety zupełnie typowe zachowanie sąsiadów. I nie tylko na wsi, mieszkałam na osiedlu w dużym mieście i było to samo, mieliśmy takich starszych sąsiadów i wiecznie wisieli na płocie :o nie dało sie nawet trawnika skosić, ani posiedzieć przy grilu żeby sąsiad nie podlazł do płotu w celu porozmawiania :o

polaaa87 Ja nie chcę przeprowadzać się na wieś do domu teściów!!! Nie znam się na prowadzeniu gospodarki, nie ciągnie mnie do tego. Mam swoją pracę, a po pracy zajmuję się rodziną, domem, książkami, znajomymi itd. Z teściami staram się utrzymywać dystans i być dla nich grzeczna, ale czasem już mi ręce opadają!... Oni nie pytając mnie o zdanie już zaplanowali moją przyszłość! Ja MAM OBOWIĄZEK przeprowadzić się do ich domu, pomagać w polu i przy zwierzętach, a na starość się nimi zająć! Wkurza mnie to staaasznie i cały czas scieramy się z mężem na ten temat. On uważa, że skoro rodzice mu zapiszą gospodarstwo, to jego/moim obowiązkiem jest przeprowadzić się do nich i żyć z nimi, tak jak oni to sobie wymarzyli. I jeszcze im za to podziękować.

Gość kaskadaaa
ja również mieszkam na wsi. Moi obecni sąsiedzi mają swoje życie, od rana do wieczora pracują i nie mają czasu na głupoty ale teraz budujemy dom w innej wsi i już zaważyłam że sąsiad non stop patrzy co robimy na działce, my mamy o tyle dobrze że dom oddaliliśmy jak najdalej to było możliwe od jego działki i mamy zamiar postawić duży kamienny płot. Nie po to budujemy własny dom żeby nie mieć w nim prywatności.

wyprowadziłam się z Warszawy na wieś pod miastem w rejony, o których większość z was myśli w kategoriach wakacji. Uważam, że była to najlepsza decyzja w moim życiu. Nigdy nie wrócę już do dużego miasta. Wszyscy są mili, pomocni, chętnie porozmawiają i nie mam problemu z wścibskimi sąsiadami. Życzliwość ludzi wręcz na początku wprowadzała mnie w zdumienie. W Warszawie nawet dobry kolega z dzieciństwa przechodził obojętnie i tylko cześć powiedział. Pozatym nie tracę czasu na powolne życie w korkach, jak ja tego nienawidziłam!

Gość iza_mieszkamak miasta
od 9 lat mieszkam w mieście (dużym mieście) i przez te 9 lat odetchnęłam z ulgą. Z klatki znam tylko 2 sąsiadów ( zdarza się że odbiorę im paczkę gdyż siedzę w małym dzieckiem w domu) i tyle też mi wystarczy. Nie mam ochoty zbytnio spoufalać się i mam święty spokój. Na wsi wiadomo...zdarza się, że jedziemy na dzień lub dwa do rodziny i tyle mi wystarczy. Dodam, że to nie typowa wieś z co drugim gospodarstwem, żeby np napić się mleka to kupić można jedynie w sklepie.

Gość polaaa87
mariola z miasta z mężem ze ws To w takim razie masz naprawdę podobną sytuację do mojej mamy. Mój tata też namawiał ja bardzo na przeprowadzkę do rodziców bo właśnie będzie mógł im pomóc itp. itd. A skończyło się tak, że mama ma w tym domu najmniej do powiedzenia, a tata do tej pory najbardziej słucha się swoich rodziców. Już nie mówię o tym że pracuje i jednocześnie utrzymuję to gospodarstwo do którego tylko dokłada pieniądze bo w tych czasach małe gospodarstwa nie są zbyt rentowne ;/ Także mam nadzieje, że przekonasz męża do swoich racji :)

polaaa87 dziękuję za zrozumienie. Siostra męża wyprowadziła się zaraz po maturze do stolicy, dobrze zarabia, ma swoje życie. Do rodziców przyjeżdża 2 razy do roku, na 2 godziny. I tyle. Teściowie kupili jej piękne mieszkanie i uważają, że skoro synowi "dadzą" gospodarkę, stary domi i siebie za ścianą, to dla nas pełnia szczęścia :-0 Ja nie chcę ich domu, gospodarki, chcę żyć własnym życiem, a nie pod dyktando teściowej. I obawiam się, że będzie wielka afera, jak powiadomię ich, że nia mam zamiaru się do nich przeprowadzać :-0 Zostanę osądzona jako zła, niewdzięczna osoba, która nie docenia "dobrej woli" teściów. Cholera mnie trafia!!!

Gość w moim rodzinnym
w moim rodzinnym domu nie bylo tego problemu bo nie miałam sąsiadów az tak blisko u męża domy są zdecydowanie gęściej i przyjęłam załozenie że to mój dom i robięco mi isę podoba, nawet z gołą dupąchodzę i niech to cała wieś obserwuje jak chce po prostu olewam podglądaczy

Ja mieszkam na wsi:) Do sąsiada mam jakieś 150m i to rodzina nasza więc jest spoko:)Po drugiej stronie ok 100m mam lasek więc mam cisze i spokój:) Na przeciwko jest już gęstsza zabudowa ale raczej nikt w okna nie zagląda To chyba taki stereotyp ,że na wsi wszystko wszyscy wiedzą Nie prawda U mnie znają się wszyscy ale plotkowania,obgadywania i tym podobnych nie ma:)ludzie sa bardzo zyczliwi:)

Gość polaaa87
mariola z miasta z mężem ze ws Rozumiem Cię doskonale, ale musisz myśleć pozytywnie i przeforsować swoje zdanie. Teściowie pogadają i w końcu im przejdzie a lepiej trochę się nasłuchać niż później całe życie męczyć z nimi pod jednym dachem. Także trzymam kciuki i życzę wytrwałości :)