Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olaboga123

antybiotyki a ciąża

Polecane posty

martwię się bo podejrzewam że jestem w ciąży a od miesiąca biorę antybiotyki unidox. Myślicie że moje dziecko będzie chore?:(

nie martw się na zapas ,kobiety w ciąży czasami również muszą brać antybiotyki ja bralam w 4 mies duomox ,jeżeli podejrzewasz ciążę idz do lekarza i poproś np o zmniejszenie dawki .

tak sie sklada ze duomox mozna stosowac w ciazy, natomiast unidox, czyli doksycyklina, jest przeciwskazana ze wzgledu na szkodliwy wplyw na watrobe, zawiazki zebow i kosci u plodu; to szkodliwe dzialanie jest szczegolnie zaznaczone w drugiej polowie ciazy; ja bym zaczela od sprawdzenia czy ciaza jest : test albo beta; a mozna wiedziec z jakiego powodu bierzesz antybiotyk?

przynajmniej ktos mnie troszkę pocieszył :) dziękuję... myślałam raczej żeby odstawić antybiotyk. W ulotce napisali że uszkadza kości u płodu. Jednak i tak wychodziłoby na to że trochę go brałam będąc już w ciąży, o ile w niej jestem. Na razie muszę czekać. Okres spóźnia mi się tydzień. Podobno to za szybko by lekarz mógł potwierdzić bądź wykluczyć ciążę.

Gość splesniała
A wiesz co to są testy ciążowe?

mozesz zrobic juz bete:) a jezeli masz powazne podejrzenia ze ciaza jest to ja bym odstawila;

wiem, idiotką nie jestem. A wiesz że testy czasem się mylą? chyba że masz na myśli te z krwi. No cóż u mnie w mieście nie ma nic od razu

test powinien wyjsc wiarygodny, ale jesli mu nie ufasz to postaraj sie zrobic bete z krwi, mozesz isc bez skierowania do laboratorium; nie namawiam cie na sile ale ja bym odstawila antybiotyk; tradzik to choroba upierdliwa ale nie smiertelna, co innego gdybys brala doksycyklina na np. borelioze; wtedy leczenie jest absolutnie konieczne i nie wolno samowolnie leku odstawiac

Gość iwonanadia
na początku ciąży nie ma powodów do wielkich obaw. tutaj http://doksycyklina.pl/przeciwwskazania.php jest napisane: "doksycykliny nie należy stosować u kobiet będących w ciąży (szczególnie w drugim i trzecim trymestrze)", więc na samym początku dużego zagrożenia nie ma