Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lapol

Mam jutro kolęde. Ile dac ksiedzu do koperty?

Polecane posty

Gość lapol

Spodziewam się dziecka, to chyba 20 zł wystarczy?

ja też, z tym że nie wiem czy Ksiądz będzie miał czas do nas przyjść bo (jak od niego ostatnio usłyszałam!) nie zgłosiłam w kancelarii ze tu mieszkamy (nowe mieszkanie) i oni nas nie uwzględnili w planie - suuper nie ma coo...

Gość lapol
To jesli nie przyjdzie, to zglosisz sie do kancelarii i poprosisz o kolede w innym terminie. Swoja droga ciekawe ze jeszcze sie trzeba ich prosic zeby laskawie przyszli po kasę.Masakra. Ja mieszkam w bloku i u nas ministranci po prostu dzwonia do kazdych drzwi i pytaja czy przyjmuje sie w tym domu kolęde.

ja tez mieszkam w bloku - i dawniej nie było problemu. a ostatnio na po mszy szkolenej podeszłam do kancelarii spytac o termin koledy to mnie ksiądz spiorunował że o tym to on mówił na mszy głównej w niedziele.., ale wkoncu z łaską otworzył swoj kajecik i pyta o ulice i nr bloku i nazwisko - no i nas nie ma.. - to musiałam wypełnić kartkę z danymi, ile osob.. jeszcze było ok, do momentu aż na dacie ślubu - mamy jedynie ślub cywilny - jak ksiądz to usłyszał to jedynie powiedział "acha.." i dodał ze "ponieważ tak poxno Pani się zgłosiła a my mamy juz zaplanowaną kolęde to nie wiem czy oda nam się do Was zajść" - normalnie mnie nosi na samą myś, podziękowałam i poszłaml.. sama nie wiem czy jeszcze mam ochotę na "taką" kolęde..

Gość lapol
ale dupek, brak mi slow

Gość lapol
musze cos dac, bo bede chciala zrobic chrzciny w tym roku i nie chce miec problemow, a czarni ze wszytskiego zrobia problem

Gość gość
Daj 10 albo 20 tyle wystarczy :)

Gość lapol
ale chrzest bedzie w innej parafii, od mojej potrzebuje tylko papierka:-D

Gość Klara Inez z serialu
ależ wy katolicy jesteście głupi!!!ja pierdziele,żeby już za byle gówno dawać księdzu w kopertę,no ja nie mogę!!za wszystko płacicie!za wesela,za chrzciny,za kolędę,za mszę,za pogrzeb,jeeeeeeeeeeeeeeny,żałosne.

A jak masz dawać z bólem serca to w ogóle nie dawaj:O nie rozumiem takiego sposobu myślenia. Albo przyjmujecie tego księdza i wspieracie parafię bo macie na to ochotę albo odpuśćcie sobie całkowicie.

alonuszka wydaje mi sie ze ma do rzeczy...spodziewajac sie dziecka kazdy grosz sie liczy...a swoja droga to jest niedorzeczne za wszystko ksiedzu placic...slub,chrzest,pogrzeb itp...i jeszcze za poswiecenie domu..podejzewam ze jak dasz 20 zl czy tez 10 zl ksiadz pod wrazeniem nie bedzie ;)

Gość lapol
alonuszka jak sobie odpuszcze to mi dziecka nie ochrzcza

tylko jedna czwarta tej kwoty idzie dla księdza lub po prostu na parafie cała reszta jest dzielona na inne cele ja tam księdzy nie żałuje, tzn daje mało ale nie z bólem serca. Wazne,ze przyjdzie, pobłogosławi dom , pogada. Mam fajnego ksiedza

Gość anita;;;;;;;;;;;;
czy naprawdę nie macie większych problemów niż to ile dac księdzu?jak nie macie ochoty nie musicie nic przecież dac, nikt was za to nie zje, a 20zł w zupełności wystarczy

20 zl w zupełności wystarczy ,ostatnio słyszałam że już kopert się nie daje .

Gość lapol
a wiecie ze srednia pensja ksiedza w Polsce wynosi ok. 5 tys.? To jest dwa razy tyle ile ja zarabiam. Dlaczego mam sie dzielic z bogatszym?

Gość u mnie dzis jest
kolęda i daję 20 zł, kościelnemu 10, a ministrantom 5 :)

Przeciez te pieniadze daje sie do koperty, nie musisz jej podpisywac,. Ksiasz chowa koperte i nie wie ile od kogo dostal. Moja ciocia zyła kiedys w wielkiej biedzie, sama wychowywała corke.Ksiedza przyjeła i nic mu nie dała, wytłumaczyła ze nie ma. Ksiądz nic nie powiedział, przeciez On po kase nie przychodzi! Lepiej nie dac nic, jak ma sie no wlozyc gazete zamiast kasy

właśnie, ze nie ma. Mogłaby napisać, że daje dwie dychy bo na tyle ją stać. Nie każdy kto spodziewa się dziecka musi liczyć każdy grosz. Ja też spodziewam się dziecka, co wiecej- mam w domu jeszcze starszego syna. i dałam więcej- bo to uznałam za stosowne, tyle chciałam dać. A stwierdzenie "spodziewam się dziecka" o niczym nie świadczy- na pewno nie o stanie finansowym autorki. Który zresztą mnie nie obchodzi. bo każdy daje według swojego uznania. Jeśli nawet ktoś jest milionerem moze nie dać nic- bo to jest kwestia jego woli i poglądów- nie stanu portfela

Gość lapol
To moze byc u nas trudne, wiem, bo znam takie przypadki, ksiadz wtedy chrzci dziecko po mszy. Poza tym byc moze bede chrzestna tez w tym roku, a to jeszcze bardziej przerabane. kolega nie przyjmowal koledy nigdy i nie mogl byc chrzestnym dla synka brata, nie dali mu jakiegos papierka.

Gość im wiecej dasz
tym mocniej twoj dom bedzie blogoslawiony.daj 200

JA mam księdza bardzo w porządku. Co roku szarpie się z nami o tą kopertę- on jej nie chce- my mu wciskamy;) Aż milej takiemu dać. To samo jest przy uroczystościach. Nigdy nie zażądał od nas ani grosza za żadne swoje "usługi"

ale wy durne jestescie, ja daje 1500 mamy wspanialego ksiedza a potem on na maszy w niedziele, mówi ile kto dal, wiec obciach dac 20zl ja jakis nedzasz