Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lapol

Mam jutro kolęde. Ile dac ksiedzu do koperty?

Polecane posty

Anita i tu sie z Toba nie zgodze ze jak nie ma ochoty to niech nie daje...w Polsce wszystkie wazne wydarzenia typu slub chrzest pogrzeb sa niestety uzaleznione od "woli" ksiedza..jesli autorka dalaby teraz 100 zl z pewnoscia ksiadz by ja zapamietal i zadnych problemow z formalnosciami by nie miala...a niech sprobuje nie dac nic :)

Gość lapol
chodzilo mi o to, ze jak jestem w ciazy to moze ksiadz troche inaczej popatrzy. Znam koscioly w ktorych wyczytuje sie ile kto dal na koledzie NAZWISKAMI. I co wy na to?

Gość u mnie dzis jest
Po co ludzie pisza takie głupoty? Tak, wymienia kilka tysięcy ludzi z imienia i nazwiska, ile kto dał w kopercie.... :o

"To moze byc u nas trudne, wiem, bo znam takie przypadki, ksiadz wtedy chrzci dziecko po mszy. Poza tym byc moze bede chrzestna tez w tym roku, a to jeszcze bardziej przerabane. kolega nie przyjmowal koledy nigdy i nie mogl byc chrzestnym dla synka brata, nie dali mu jakiegos papierka." sama wyciagnij wnioski :)

Gość lapol
Jak jest mala parafia to wymienia, wyobraz sobie... U nas poniewaz jest duza parafia to czyta ktora ulice ile dala.

Na wsiach tak robią:)Sama byłam kiedyś świadkiem:)W tym miesiącu na kościół dali Kowalscy-...kwota, Malinowscy.... A Piotrowcy nie dali nic:D

Gość u mnie dzis jest
No i co? Niech wyczyta, ze moja ulica dała tyle a tyle, Jak dam o te 50 zl więcej, to wiele to nie zmieni. I pewnie zaraz wszyscy będą się gapic na mnie, ze moja ulica dała najmniej :D Kurde, gdzie wy zyjecie? I mam jeszcze jedno pytanie - czy słyszałyście na własne uszy, ze ksiądz czyta czy to kolejna informacja w stylu "bo wszyscy księża jeżdża BMW i mają kochanki"

Tam ludzie byli przymuszani do opłat:D W następnym miesiącu "Piotrowscy" pewnie musieli się solidnie przyłożyć żeby odkupić winy i znów zyskać w oczach sąsiadów:D

Gość u mnie dzis jest
Poza tym - skąd ksiądz wie, ile kto dał, skoro wkłada koperte za pazuchę? Chyba nie nie zagląda do niej przy was. :D

No ja słyszałam- ale tylko raz w życiu. Są ewentualnie jeszcze parafie w których wymienia się tylko najlepszych darczyńców z nazwiska- tak w mojego meza rodzinnej parafii robią

Gość lapol
Slyszalam na wlasne uszy w malej parafii jak ksiadz czytal NAZwiska i kwotę podczas mszy. U nas czyta nazwiska tych ktorzy najwiecej dali.

ale Wy mówiecxie chyba nie o tym ile kto dał na kolędzie, tylko ile ludzi dali w poszczególnych miesiacach specjalnie na Kościół? bo u mnie tez czyta darczynców z nazwiska a o koledzie nie mówi nigdy nic

Gość lapol
Mniejsza o to. W ogole nie powinni brac tych kopert podczas kolędy. Powinno sie placic co roku podatek na kosciol (ale nie to co jest teraz) jak ktos chce przynalezec i sakramenty tez powinny byc za darmo.

Mi nie przeszkadza to kopertowania- to jest moja dobra wola. JAkbym nie chciała to bym nie dała i tyle. No ale ja mam naprawdę dobrego księdza więc moze dlatego nie czuję przymusu:)

Ja nie mam nic do tych opłat, jeslio rzeczywiscie mozna dać " co łaska" a ksiadz, nie odprawia jakis cyrków typu - nie ochrzci dziecka, jesli rodzice nie mają slubu kościelnego. Co wiecej daje na msze w intencji swojego dziecka w jego urodziny. Mi to sprawia radosc

Gość u mnie dzis jest
Niektóre są za darmo -np. spowiedź :) U mnie tez ksiądz nic nie czyta, tylko dziękuje ogolnie wszystkim. I u nas ksiądz nie sprawdza po wyjściu, ile kto dał.

z resztą te sakramenty to są pewnego rodzaju usługi a w tym kraju za uslugi sie płaci :P jak brałam ślub to siostra zakonna nam tłumaczyła za co płacimy : wystrój koscioła, czyli po czesci kwiaty, za organiste, za czas jaki ksiadz i siostry wkladaja w funkcjonowanie Koscioła. Do mnie to przemawia

No właśnie o to chodzi, że tak naprawdę dużo jest dobrych księży, którzy nie są tacy pazerni. Moim zdaniem to generalnie rzecz biorąc jest mit. Oczywiście są tacy- ale dużo ludzi też wyolbrzymia. U mnie w rodzinie- w ostatnim czasie- nikt nie mial problemów z otrzymaniem świstka, ochrzczeniem dziecka. Żaden ksiądz nie dyktował kosztów. Może mamy szczęście, ale świadczy to o tym, że nie jest tak strasznie jak się ogólnie mówi.

Gość lapol
Ciekawe ja placilam za slub 1000zł, a od ksiedza byly tylko kwiaty na oltarz i swiece + organista, ktorego nie bylo bo mialam swojego. Za wino musialam dodatkowo zaplacic 50zł, ciekawe...

Lapol - a dlaczego tak dużo > nam nie narzucano kosztów, ja zapłaciłam 300 złotych.

Gość lapol
Taki cennik. Slub w katedrze.

Gość u mnie dzis jest
Prawda jest taka, ze wielu ludzi powtarza bezmyślnie za innymi. Ostatnio kolega powiedział mi, że księża tylko mówią o polityce w kościele. Na pytanie, kiedy ostatni raz słyszał cos takiego, odpowiedzial, ze nie słyszał, bo nie chodzi do kościoła. :D

avent- pewnie dlatego,że jak wkażdej grupie zawodowej zdarzają się i księża chamy, którzy psują opinię całości:)

Gość u mnie dzis jest
Ale sakaramenty kosztują, bo tzreba zapłacić nie tylko ksiedzu, ale równiez za ogrzewanie kościoła, za jego remonty, za prąd itd. Prawda jest, ze kościoły więcej zarabiaja na ślubach niż zwykłej mszy, podobnie np. restauracje.

ile dać zależy od waszych dochodów i od księdza. Ja mam takiego proboszcza, że za pierwszym razem udał, że nie widzi koperty i jej nie zabrał. Podczas drugiej kolędy dawałam mu ją już do ręki to jej nie chciał, bo jesteśmy młodym małżeństwem na dorobku z małym dzieckiem. Dopiero za 3 razem zabrał kopertę. Pieniądze z kolędy tak jak za intencje są dla księdza i on decyduje czy przeznaczy je na parafię, czy weźmie w kieszeń. U nas już ksiądz ogłosił, że pieniądze z kolędy przeznaczy na nowe konfesjonały.

tak, w Polsce ludzie przestali szanować księży i Kościół. Ja sie z wieloma rzeczami nie zgadzam, bo wtrącaja sie za daleko np jesli chodzi o in-vitro. Ale nie każdy ksiąsz to taki obłudnik, pazerna hiena