Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dianna Agron

Świadectwo pracy do UP

Polecane posty

Gość Dianna Agron

Witam, Dwa pytania, a mianowicie jestem osobą świeżo po szkole chcę zarejestrować się w Urzędzie Pracy, wiem, że mam zabrać ze sobą świadectwa, ukończone kursy i ich ksera, dowód i świadectwo pracy, ale rozumiem , że jeśli ktoś nie pracował to z tego jest zwolniony ? A drugie: Na stronie UP jest jeszcze napisane aby wziąć jeszcze ze sobą książeczkę ubezpieczeniową, ale jeśli ma się skończone 18 lat i zakończyło się już naukę to ubezpieczenia się już chyba nie ma, ale słyszałam, że w UP taką książeczkę mają mi wyrobić i dostać wtedy ubezpieczenie, to prawda ?

Jak nie pracowałaś, to żadnych umów, świadect pracy czy zaświadczeń nie bierzesz. Nie musisz, Po prostu powiesz, że nie pracowałaś jeszcze. Żadnej książeczki zdrowia nie bierzesz. Zresztą teraz i tak już je wycofali, nie wydaje się nowych. Jak się już zarejestrujesz, to poproś o zaświadczenie, że jesteś bezrobotna i Ci UP odprowadza składki zdrowotne. Co miesiac to podbijasz i chodzisz bez problemu do lekarza ;)

Gość Dianna Agron
Dzięki za odpowiedz

Gość doreki n
wycofali ksiażeczki ??? to jak teraz sprawdzaja czy jestes ubezpieczony

Ci co mają książeczki, to je jeszcze używają, póki jest miejsce na pieczątki. Natomiast nowych książeczek się już nie wydaje. Pracodawca wydaje specjalny druk zaświadczający o składkach. Odpowiednio to samo robi UP.