Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam pytanie o zasilek

zasilek macierzyski a dodatkowe tygodnie urlopu

Polecane posty

Moze ktoras z Was sie orientuje, byla w podobnej sytuacji? Mam umowe o prace na czas okreslony, konczy mi sie z dniem porodu. Wiem, ze pozniej przysluguje mi zasilek macierzynski, ktory trwa tyle ile normalnie trwalby urlop macierzynski. A jak to sie ma do dodatkowego urlopu macierzynskiego (tego, co sie pisze wniosek i mozna miec przedluzony o bodajze 2 tygodnie)? Czy zasielk tez mozna pobierac dluzej o te 2 tygodnie? Komu nalezy to zglosic?

Od tego roku dodatkowo macierzyński można przedłużyć o 4 tygodnie. Co do reszty to się nie oriętuję.

Od tego roku dodatkowo macierzyński można przedłużyć o 4 tygodnie. Co do reszty to się nie oriętuję.

Gość njknbc
Składając wniosek o przedłużenie urlopu dostajesz dodatkowe 4 tygodnie i jest to tak samo płatne jak macierzyński, ja właśnie przedłużyłam i teraz czekam na przelew.

No tak, ale nie moge zlozyc wniosku o przedluzenie urlopu, bo nie bede na urlopie (z dniem porodu konczy sie stosunekj pracy) tylko na zasilku. Doczytalam sie,ze te dodatkowe tygodnie mi beda przyslugiwac, tylko nie wiem, gdzie i w ktorym momencie sie o nie upomniec...

Gość njknbc
Przebywając na urlopie macierzyńskim otrzymujesz zasiłek macierzyński, idąc na urlop lub go przedłużając automatycznie otrzymujesz zasiłek. Więc mówiąc "idę na zasiłek" oficjalnie to zabrzmi "idę na urlop i będę pobierać zasiłek".

Autorko składasz do ZUS wniosek o wypłatę zasiłku o dodatkowe 4 tygodnie i po sprawie, należy Ci się tak samo jak osobom zatrudnionym. Nie jestem pewna ale oprócz tego wniosku już nic więcej nie składasz, bo to jest kontynuacja zasiłku który teraz otrzymujesz, więc wszelkich formalności już dokonał Twój były pracodawca.

Dziekuje bardzo za porade!

Gość w katowicach jest okienko
jak tylko ci sie skoczy umowa o prace piszesz podanie o zasilek macierzyński od razu na 24 tyg.

ja mam identyczną sytuację umowę mam przedłużona do dnia porodu macierzyński normalnie ci sie należy i nawet odrazu jak będziesz w zusie składac papiery to możesz złożyć dodatkowy wniosek o przyznanie 4 tygodni tych dodatkowycj i już