Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość werooonika

moj maz woli kolege? ;/

Polecane posty

Gość werooonika
Chyba masz racje. Do porodu zostalo mi jakies 7 tygodni a w tym czasie zobacze jak sie uklada miedzy nami. I jezeli bedzie na prawde nieciekawie i nic ssie nie polepszy to wtedy wroce do polski a pieniadze na dziecko i tak beda mi przyslugiwaly.

Gość creates
jesli chodzi o wyprawke to dostajesz ja jednorazowo. To sie nazywa Erstaustattung fr Baby (jak napisalam na gorze) do tego jeszcze jednorazowo ciuchy ciazowe, to wszystko zalatwia sie w Arbeitsamcie. To Erstaustattung jest np. na meble do pokoju dziecinnego np. lozeczko, wozek i takie tam inne rzeczy ktore sa potrzebne na poczatek.

Gość styczniowy przyjaciel
Kochana mojej małżeństwo było ok. Mieli dziecko, później ona znów zaszła w ciąże i wtedy facet ją zostawił. Teraz ma dwójkę dostaje alimenty, pracuje ale i tak jest jej ciężko. Mieszka w Łodzi w wynajętym mieszkaniu. Razem z mężem miała mieszkanie na kredyt, ale on nie chciał ustąpić i musieli sprzedać mieszkanie, bo nawet z ratami by nie wrobiła się. Po nie całym roku sąd nakazał płacenie alimentów. Uważam, że najlepiej będzie dla ciebie jak zostaniesz w Niemczech, bo w Polsce to będziesz miała ciężko. Tam też możesz studiować. Tylko musisz sama przemyśleć, bo wracanie do Polski do rodziców nie ma dużego sensu moim zdaniem.

Gość werooonika
Ale czy te pieniadze o ktoych piszesz przysluguja mi tez skoro tutaj nigdy nie bylam zatrudniona? I jesli tak to jak sie o nie starac

Gość styczniowy przyjaciel
W UK np jak partner pracuje legalnie to żonie jak najbardziej przysługuje na dziecko i razem lub osobno zwłaszcza jak ona zajmuje się dzieckiem dodatek na opłacenie czynszu. Myślę, że tak samo jest w UK. Na kafeterii jest dział ''praca nauka poza granicami Polski" wejdź tam i załóż temat o dodatkach w Niemczech.

Gość SantaMariaDeCompostello
Jak czytam takie wypowiedzi to mi sie plakac chce. Slowo daje. Weronika, dlaczego wyszlas za maz? I to w wieku 18 lat? Nie myslisz, ze rownie dobrze moglabys to zrobic majac lat 30-ci i zawod, skonczone studia, doswiadczenie zawodowe? Zycze ci z dzieckiem wszytkiego najlepszego ale takie historie mlodych dziewczyn mnie dobijaja...Jakby to byla moja corka to bym jej doslownie sama walizki spakowala! I na intensywny kurs antykoncepcji ;) Zeby studiowac w Niemczech musialabys miec jakas opieke do dziecka a z tym nie jest tak latwo. Niektorzy czekaja rok na miejsce w zlobku. Jak ty to sobie wyobrazasz? Z jednej strony strasznie mi cie zal, z drugiej mysle sobie, ze ty chyba na glowe upadlas! Wielokrotnie :O Usiadlabym z twoim mezem do kolacji i powiedzialabym szczerze o moich obawach oraz przypomniala mu, ze go kocham i ze bedziemy rodzina, ze dziecko potrzebuje taty. Z tego co napisalas o nim to mam mala nadzieje, ze to cos da ale w ten sposob mialabym czyste sumienie, ze sprobowalam wszystkiego. Musisz myslec o sobie i o dziecku i o waszej przyszlosci w dwojke. Musisz stanac na wlasnych nogach, miec zawod, wlasne zarobki. Wszytko po kolei ale nie trac tego z oczu.