Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam male pytanko Kochani

Pytanie o studia

Polecane posty

kończę technikum ekonomiczne i chcę wybrać się na studia. Znalazłam ofertę studium. Na czym to polega? Jaki będę miała po tym tytuł? Czy to jest to samo co studia?

Dlaczego?

Gość asdfghkikuo
studium to nic. będziesz miała tytuł jakiegoś technika. Szkoda czasu i pieniędzy wiem, że tańsze ale i tak bezsens

- studium nie jest równorzędne ze studiami, a co za tym idzie nie zdobędziesz po tym żadnego tytułu. dostaniesz świstek o ukończeniu studium albo będziesz technikiem, np. technik farmacji (może jedynie ustawiać leki na półce w aptece, absolutnie nie ma uprawnień osoby po farmacji) - po studiach ciężko jest na rynku pracy, a co dopiero po studium. jeśli już będzie oferta pracy, wygryzą Cię osoby po studiach

Kończysz ekonomię, to może wybierz jakieś finanse i rachunkowość, moze logistykę, - na takie kierunki nie jest się niewiadomo jak trudno dostać, a będziesz miała kontynuację i będzie Ci łatwiej.

Gość oo jessu
Merry, co Ty pitolisz. Moze poczytaj sobie co nieco o uprawnieniach technika a nie wprowadzasz ludzi w bład :o

AgentT- własnie myślę o kontynuacji :) Chociaż kusi mnie tez informatyka... chociaż pewnie latwo nie bedzie się na nią dostać...

ani łatwo dostać, ani łatwo utrzymać, bo na studiach informatyka, to całkiem co innego niż w szkole średniej, kosmos, heh, ale do odważnych świat należy ;)

Gość nie są równorzędne
bo technik nie może wydawać leków silnie psychotropowych wszystko inne robi tak jak magister gdyby układał leki na półkach to by nie było ich tak wielu w aptekach więc widać nic nie wiesz

napisałam, że nie są równorzędne co jest prawdą. reszta mnie nie interesuje. nie zamierzam być technikiem. to uwłaczające.

ale glupoty piszecie,ja akurat konczylam akademie medyczna ale na prkatykach bylam z ludzmi ze studium-ratownikami, ich kompetencje sa identyczne jak ludzi po studiach(jak ktos nie wierzy odsylam do panstwojej ustawy o ratown med,). prawda jest taka ze Ci ludzie mieli o wiele wiecej praktyk niz my na studiach. oni mieli prkatyki podczas gdy my wkuwalismy biochemie;/ I pracuje w polsce wielu ratownikow po studium-sa bardzo dobrymi fachowcami,maja identyczne kompetencje i uprawnienia jak po studiach.

Rozdział 2 Ratownicy medyczni i ratownicy Art. 10. Zawód ratownika medycznego może wykonywać osoba, która: 1) posiada pełną zdolność do czynności prawnych; 2) posiada stan zdrowia pozwalający na wykonywanie tego zawodu; 3) wykazuje znajomość języka polskiego w stopniu wystarczającym do wykonywania tego zawodu; 4) spełnia następujące wymagania: a) ukończyła studia wyższe na kierunku (specjalności) ratownictwo medyczne lub b) ukończyła publiczną szkołę policealną lub niepubliczną szkołę policealną o uprawnieniach szkoły publicznej i posiada dyplom potwierdzający uzyskanie tytułu zawodowego "ratownik medyczny", lub c) posiada dyplom wydany w państwie innym niż: państwo członkowskie Unii Europejskiej, Konfederacja Szwajcarska lub państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strona umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, uznany w Rzeczypospolitej Polskiej za równoważny z dyplomem uzyskiwanym w Rzeczypospolitej Polskiej, potwierdzającym tytuł zawodowy ratownika medycznego, lub d) posiada kwalifikacje do wykonywania zawodu ratownika medycznego nabyte w państwie członkowskim Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronie umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, uznane w Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z ustawą z dnia 26 kwietnia 2001 r. o zasadach uznawania nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej kwalifikacji do wykonywania zawodów regulowanych (Dz. U. Nr 87, poz. 954, z późn. zm.5)). dlka niedowiarków ktorzy za chwile beda chcieli mnie zjesc za to co napisalam: http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m111111&ms=&ml=pl&mi=&mx=0&mt=&my=&ma=07145

Gość nie są równorzędne
uwłaczające jest to że niektórzy cenią ludzi po skończonej uczelni a nie po tym co maja w głowie bo nie jedna osoba po takim studium ma więcej do powiedzenia niż ta z wyższym wykształcenie

ratowniczka_medyczna To trochę bez sensu, że tak jest, widocznie to się różni tylko papierkiem i tytułem zawodowym magistra. To rzeczywiście lepiej zrobić sobie studium, no chyba, że ktoś chce na akademię i potem planuje dalszy naukowy rozwój.

dokladnie.zwlaszcza ze tak na prawde dzis na studia moze pojsc doslownie kazdy.Dla inteligentego madrego czlowieka studia sa tylko dodatkiem do jego osoby,nie odwrotnie.tez znam wiele osob ktore studiow nie ukonczyly a sa madrymi i bardzo ciekawymi ludzmi.mialam tez "przyjemnosc" poznania pewnych osob na stanowisku mgr...nie zawsze tytul jaki posiadali pasowal do zachowania i tego co mieli do zaoferowania rozmowcy.. tu mysle ze nie ma sztywnych zasad: masz studia jestes madry /glupi itd.. nie wiem skad w niektorych jest tyle jadu ,kto dal im prawo ponizania osob ze srednim albo nizszym wyksztalceniem..

AgentT doladnie tak ,rozni sie tylko papierkiem. zwlaszcza w zawodzie jakim jest ratownik medyczny skonczenie studiow wienczy sie tytulem..licencjata.(lic. rat med)..bo magisterki z ratownictwa-nie ma. mozna zdobyc tytul mgr np na zdrowiu publicznym ,z tym ze wtedy jestes tak na prawde mgr zdrowa publicznego,nie ratownictwa. program jest generalnie taki sam jesli chodzi o zdobycie wiedzy ktora sluzy ratowniu i chronieniu ludzkiego zycia.bo np ta nieszzcesna biochemia ktorej jest wiecej na akad med,szczerze mowiac prawie nikomu sie nie przydaje w pozniejszej pracy.