Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margaret-ka*

niskokaloryczne ale smaczne dania!

Polecane posty

Gość margaret-ka*

Hej. Wiem, ze ten temat pojawiał sie już wiele razy ale jakoś nic ciekawego nie znalazłam albo temat zaraz uciekał na inne tory... Ogólnie chciałabym, żebyśmy wymieniły sie pomysłami na smaczne i niskokaloryczne dania. I nie chodzi mi tu o pierś kurzą z grilla z warzywami na patelnię bo ileż można... ale też nie wymagające składników z kosmosu :) Ja mam kilka fajnych przepisów i chętnie się podzielę :) Mój ulubiony- twórczość własna :) KURCZAK Z KASZĄ GRYCZANĄ i MANDARYNKAMI w CURRY- brzmi banalnie ale jest pyyycha :) Składniki na dwie średnie porcje: Pierś z kurczaka woreczek kaszy gryczanej ( 100 gram) 2 mandarynki albo 2-3 łyżki mandarynek z puszki (polecam z puszki) 200 mil jogurtu naturalnego albo serek wielski light 1 łyżka oliwy z oliwek (olej też nie zaszkodzi ale oliwa jest zdrowsza) 2 płaskie łyżeczki curry 1 duży ząbek czosnku 2 średnie cebule sól pieprz Przygotowanie: Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek, wsypujemy Curry, szczyptę soli i pieprzu. wychodzi taka papka :) Kurczaka kroimy w kosteczkę i dodajemy do zrobionej marynaty. Ja odstawiam na 1-2 godzinki wtedy jest lepsze :) Cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie teflonową razem z kurczakiem i całą marynatą. Kiedy kurczak sie podsmaży dodajemy mandarynki i podlewały 100 ml wody. Odstawiamy z ognia, dodajemy jogurt lub serek. Jeśli serek to musimy czekać az się ropuści. Do tego dodajemy ugotowaną kaszę i podsmażamy wszystko aż płyn troszkę odparuje i zrobi się taka papka którą można zjeść widelcem :) do tego ogóreczek kiszony i pyyycha:) Naprawdę szybko sie robi i wiekszość potrzebnych rzeczy znajdziemy w swojej kuchni. następne danie, które bardzo lubię to dietetyczne PULPECIKI w sosie musztardowym. Składniki na ok 6-8 dyżych pulpetów 300 gram piersi z indyka lub kurczaka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1/2 suchej bułki 1 jako 4 łyżki musztardy (średnio ostrej) 250 ml jogurtu naturalnego sól pieprz Przygotowanie: Pulpety robimy jak zwykłe mielone czyli mięso mieszamy z namoczoną bułką, jajkiem, drobno pokrojoną cebulą, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Uformowane klopsy wrzucamy do kotującej się lekko osolonej wody. W tym samym czasie robimy sos. Na zimną patelnię wlewamy jogurt i musztardę. Doprawiamy pieprzem. Podgrzewamy często mieszając. Ugotowane pulpety przekładamy do sosu i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Mam jeszcze sporo pomysłów ale na razie nie pisze bo nie wiem, czy ktoś jest jest zainteresowany :) Smacznego i dzielcie się też pychotkami :)

Gość margaret-ka*
nikt nic nie gotuje?? :(

Gość tu nikt nie gotuje bo
tylko sie glodza