Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwie sie

czy są mamy których dzieci nie raczkowały wcale

Polecane posty

Gość martwie sie

Witam, mam do was mamy pytanie. Czy są dzieci, które nie raczkowały wcale, zaczęły podnosić się i chodzić?? Moja pociecha ma prawie 8 miesięcy i nie chce za nic raczkować- wiem ze ma czas nawet do 10 miesięcy. Ale on nie chce za nic próbować. Jak chce zabawke, to turla sie po całym pokoju aż dosięgnie. Za to próbowaliśmy chodzika u znajomych i wsadzony biegnie aż w nim. W sumie to siadac też zaczął dopiero parę dni temu, a sadzany potrafił siedzieć długi czas

Ja wcale nie raczkowałam. Mama mówi, że leżałam, potem siedziałam a potem wstałam iposzłam, więc była bardzo zdziwiona, jak moja siostra młodsza zaczęła raczkować bo nie wiedziała, że dzieci tak w ogóle robią ;-) nie martw się P.s. Miałaś cesarkę może?

To nic nie szkodzi że nie raczkuje, pewnie zacznie wcześniej chodzic. Moja córka raczkowała i zaczeła chodzic dopiero jak miala 13 miesięcy sama oczywiście bo od roku chodziła ale musiala sie trzymac chociażby za palec. Syn natomiast nie raczkował ale dobrze juz chodził jak mial nie całe 11 miesięcy.

Gość martwie sie
Miałam poród sn. Dzięki uspokoiłyscie mnie trochę, chcociaż wiem, że mały rozwija się dobrze, poza tym raczkowaniem

To, że nie raczkuje o niczym nie świadczy. Ja byłam bardzo inteligentym dzieckiem. Mówiłam w wieku 2 lat, 2,5 całymi zdaniami. Ruchowo też było wszystko ok. Niektóre dzieci nie raczkują. I już :-)

Gość ulilaaaaaaa111
Nie ma się czym martwić, pierwsza córcia nie raczkowała i poszła w wieku 11 miesięcy, druga raczkowała i poszła też w wieku 11 miesięcy. Nie ma reguły. Teraz mają 8,5 i 5,5 lat i są zdrowiutkie. Pozdrawiam.

mój synek najpierw chodził sam przy meblach w wieku 8 miesięcy, a potem zaczął raczkować w 9, więc kolejność może być różna :)

Mój mały zaczął raczkować po 8 miesiącu i to w ciągu jednego dnia. Ja jak byłam mała nie raczkowałam za to zaczęłam chodzić jak miałam 10 miesięcy. Nie martw się na wszystko przyjdzie pora,jeszcze się nachodzisz za synem:) a potem nabiegasz.

Gość mamama27
moj nie raczkuje - posuwa sie na 1 nodze tak śmiesznie - chodzi od 11 m-ca życia

Gość Kropelka trochę rozśmieszyłaś
mnie tym tekstem, że byłaś bardzo inteligentnym dzieckiem, bo mówić zaczęłaś w wieku 2 lat, a zdaniami w wieku 2,5 roku:D to mój syn zaczął składać zdania w wieku 2 lat, a to przecież chłopczyk (chłopcy mówią później);) sama mówiłam i śpiewałam jakieś piosenki mając 1,5 roku na nocnik robiłam mając zaledwie 8 miesięcy i to wspomina każdy z rodziny:D chodzić zaczęłam mając 10 miesięcy, ale czy te wszystkie UMIEJĘTNOŚCI mają się jakoś do inteligencji? szczerze wątpię;):D:D:D

Gość Kropelka trochę rozśmieszyłaś
aaaaa i ja i mój syn przechodziliśmy etap raczkowania;)

Gość Mama Oskaaarka i Zuzi
Mój syn nie raczkował. Miał niecałe 10 mcy jak zaczął chodzić,a jak miał rok to chodził juz tak prawie całkiem stabilnie. ;)

Gość mama26678
moje corka raczkuje od 9 miesiaca zaczela z dnia na dzien. teraz ma 12miesiecy i 2 tyg i nie chodzi sama, tylko przy meblach scianie itp. mam sie martwic??

Gość a ja powiem tak,że
moja córka ma 10 mies i dopiero niedawno zaczęła sama siadać i się czołgać:)

Gość jakajakayah
mój synek wcale nie raczkował ! ani 1 raz ... naciągaliśmy na siłe no chodź no chodź ale miał ciężką głowę ( co wiadome jest u dzieci ) i zawsze ona przeważała ... i jak wstał to już chodził . Teraz ma 3 lata i udaje psa to na czworakach chodzi :) I nic a nic wg mnie nie brakuje takim dzieciom !

Mój synek nie raczkował. Podnosił się przy meblach/łózku wieku 8/9 miesięcy.Jak miał 9-10 miesięcy to zasuwał przy meblach.A sam na nogi poszedł jak miał 13 miesięcy.

moja corka starsza nie raczkowala wcale,jak sie nauczyla chodzic(11 m-cy) to zaczęła wtedy raczkowac.Mlodsza zaczęła raczkowac w wieku 9 m-cy i tak jej zostalo do 18 m-ca-wtedy postawiła pierwsze kroki-nie ma reguły.

mój synek najpierw chodzil potem raczkowal, są też dzieci które od razu chodzą i nie ma się czym przejmować

Gość martwie sie
Dziękuję za odzew:)