Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praca_praca_praca

Jak odpowiedzieć na pytanie...

Polecane posty

Gość praca_praca_praca

na rozmowie o prace: dlaczego chce pani pracować jako sprzedawca w sklepie? Dodam, że mam skończone studia techniczne. Przecież nie powiem że dlatego, bo nie mogę znaleźć pracy w swoim zawodzie. Tak szczerze to praca w sklepie mnie kompletnie nie interesuje, ale nie ma innych ofert w moim mieście. Jako sprzedawczyni nie mam żadnego doświadczenia, czy jest w ogóle możliwe dostanie takiej pracy po studiach bez doświadczenia? Wydaje mi się że od razu z góry to widać że się nie nadaje, bo jestem osobą wycofaną, nieśmiałą, a jakoś na rozmowie nie stane się nagle duszą towarzystwa.

Gość nie nie nie riguerhtuer
powiedz to co ona chce usłyszeć, np. ze szukasz doswiadczenia, lubisz miec kontakt z ludzmi itd. aby cie przyjeli

Gość nie nie nie riguerhtuer
Levviatan, szczerosc nie zawsze poplaca. przeciez ona nie bedzie dlugo grzala tam miejsca. do poki czegos nie znajdzie musi cos robic a jak powie ze chce bo musi to moga jej nie przyjac bo pewnie jest przyjamniej jeszcze jedna osoba na to stanowisko, jak nie ona to ktos inny.

Powiedz, że ta praca nie jest taką, o której marzysz, ale musisz pracować, żeby przeżyć, KOTKU. Wyglądasz na miłą dziewczynę. Jak masz na imię ?

Gość praca_praca_praca
szukam, bo potrzebuje, to wyjdzie na to, że szukam jakiejkolwiek... ale oni zapytają, ale dlaczego akurat chce pani pracować w sklepie? wtedy musiałabym kłamać, bo lubie kontakt z ludźmi, itp. myśle że to od razu widać zę to nieprawda, kiedy nawet wysłowić się dobrze nie umiem. Obawiam się, że już raczej nie znajdę pracy w swoim zawodzie, przynajmniej nie w mieście w którym obecnie mieszkam.

Gość bardzo ładne
To juz teraz nawet zeby pracowac w sklepie to trzeba sie tłumaczyć???? O kooorva... bo to szczyt moich marzen i ambicji--powiedz. Ciekwa jestem jego miny. ale przynajmniej powiedziałabys szczerze. swiat na głowie staje.

Gość powiedz, ze chcesz mniec
kontakt z ludzmi w pracy jesli to sklep odziezowy, to powiedz , ze interesujesz się modą

Pytania otwarte to takie, w których pragnie się wydobyć na wierzch prawdziwą wartość kandydata, ponieważ nie starają się one poszerzyć informacji na temat curriculum, ale dają kandydatowi możliwość „sprzedania się i pokazania jego dojrzałości osobistej i zawodowej, umożliwiają kandydatowi przekonać do siebie rekrutanta. Zaprezentujemy najczęściej stosowane pytania otwarte, które są używane podczas rozmowy kwalifikacyjnej: Powiedz mi coś o sobie. Celem takiego zdania jest, abyś przedstawił Twoje możliwości zawodowe. Tak więc powinieneś opisać Twoje największe zalety, które byłyby odpowiednie do oferowanego stanowiska. Postaraj się być szczegółowy i używać przykładów, które potwierdzałyby Twoją autoprezentację. Jaka jest Twoja największa słabość, Twoja najsłabsza strona? Uwaga. Nigdy nie bądź negatywny, wręcz przeciwnie. Staraj się przekształcić każdą Twoją negatywną cechę lub słabość w pozytywne stwierdzenie lub Twoją mocną stronę. Na przykład: „Podchodzę do każdej sprawy z dużą ostrożnością, przez co zazwyczaj pracuję trochę wolniej i kończę później, aby upewnić się, że to, co zrobiłem, nie mogło być lepiej wykonane. Jakie są Twoje oczekiwania odnośnie zarobków? Kwestie płac należą do najbardziej delikatnych w całej rozmowie kwalifikacyjnej. Jeszcze przed spotkaniem powinieneś spróbować dowiedzieć się jaki przedział zarobków odpowiada oferowanemu stanowisku (raporty płacowe, internet, znajomi), a także odnieść Twoje umiejętności oraz doświadczenie do swoich oczekiwań płacowych. Za pomocą kalkulatora wynagrodzeń dostępnego na wielu stronach internetowych (również w sekcji Student na InfoPraca.pl) postaraj się też wyliczyć swoją proponowaną płacę brutto, ponieważ pracodawca przedstawiając Tobie oferowane wynagrodzenie przeważnie ma na myśli właśnie kwotę brutto (pamiętaj że od Twojej płacy brutto, pracodawca odliczy kwoty należne na podatki i składki, tak więc na Twoje konto wpłynie kwota netto odpowiednio pomniejszona o wspomniane opłaty). W przypadku pojawienia się pytania o oczekiwane zarobki jednym z rozwiązań jest podanie realistycznego przedziału płacowego w odniesieniu do danego stanowiska, z odpowiednim zaznaczeniem, iż masz na myśli kwoty brutto, bądź też netto. Innym rozwiązaniem jest próba wyjścia z sytuacji za pomocą neutralnej odpowiedzi: „Mam nadzieję zarabiać tyle samo, ile zarabiają inni pracownicy w firmie na podobnym stanowisku. Możesz też odpowiedzieć pytaniem (chyba, że dokładnie wiesz, ile zarabia przeciętny pracownik na danym stanowisku): Ile zarabia nowy pracownik w tej firmie? Jeśli Twoje doświadczenia zawodowe oferują Ci silne poparcie Twoich wymagań, możesz zapytać: Jakie wynagrodzenie może mi zaproponować firma, biorąc pod uwagę moje doświadczenie zawodowe? Możesz także podkreślić Twoje zdolności i kompetencje zawodowe w celu dodania wagi negocjowanemu wynagrodzeniu. Dlaczego chcesz pracować w tej firmie? Za pomocą tego pytania rekrutant pragnie dowiedzieć się, czy znasz lub czy faktycznie interesuje Cię dana firma. Postaraj się porozmawiać przed rozmową rekrutacyjną z jakimś pracownikiem danej firmy lub przynajmniej wyszukać wszystkie dane na jej temat i podczas odpowiedzi odnieść się do zdobytej informacji. W ten sposób będziesz mógł dać do zrozumienia, że interesuje Cię praca w firmie, która ma coraz większe znaczenie na rynku i która charakteryzuje się ciągłym wzrostem lub że podoba ci się ogólna atmosfera pracy w tej firmie. Pamiętaj, że osoba rektrutująca chce widzieć Twoje zaangażowanie oraz zainteresowanie oferowanym stanowiskiem oraz firmą.