Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młodociana Piromanka

Czy zostawiłybyście dzieci z 13-latką?

Polecane posty

Witam, chcę poruszyć pewien temat, bo sama już nie wiem, czy przesadzam, czy też jednak mam rację. Otóż mam dzieci w wieku 6 i 7 lat, które chodzą do szkoły. Teraz są ferie, więc córki mają wolne i co za tym idzie trzeba było zorganizować im ferie. Mogłam zapisać je na jeden tydzień na zimę w mieście, ale wpierw porozmawiałam z ich ojcem, a moim byłym mężem na ten temat. Uzgodniliśmy, że pierwszy tydzień on się zajmie, drugi ja. Ja już załatwiłam sobie urlop itd. Eks oświadczył mi dosłownie na ostatnią chwilę, że zostanie z nimi... jeden dzień, w poniedziałek, a resztę dni może przyjść jego 13letnia siostrzenica. Nic nie wiem o tej dziewczynce, jaka jest, czy dobrze się zachowuje. Ostatni raz widziałam ją dawno temu jak była jeszcze mała, a poza tym nie zmienia to faktu, że to jeszcze nadal dziecko. Ponad to moja młodsza córka jest dzieckiem z problemami emocjonalnymi. Opieka nad nią wiąże się z umiejętnością poradzenia sobie z różnymi zachowaniami małej (nagły atak histerii, zawieszenia, brak chęci w nawiązaniu jakiegokolwiek kontaktu). Opieka potrzebna jest na 8 godzin, gdzie trzeba nakarmić (w tym obiad), przypilnować i to solidnie. Nie chcę obrazić tej siostrzenicy eksa, ale uważam że to za dużo jak na taką dziewczynkę i opiekować powinna się osoba dorosła. Zatem odmówiłam eksowi, on oczywiście obrzucił mnie inwektywami i umył od wszystkiego ręce. Sam o wolne się nie postarał. I teraz moje pytanie, czy zostawiłybyście jednak dziecko/dzieci pod opieką w sumie innego dziecka? Z chęcią poznam Wasze zdanie. I proszę o kulturalne wypowiedzi, tu nie chodzi o obrażanie kogokolwiek.

Gość polajna
nie zostawiłabym :) dla dorosłej, doświadczonej osoby to dużo, a dla 13- latki? masz powody, aby mieć wątpliwości :)

W sumie to ... tak. Twoje dzieci nie są małe,nie wymagają szczególnej opieki. Jeżeli ta dziewczynka jest w miarę odpowiedzialna, to fajnie mogą ze sobą spędzić czas. A obiad zrób Ty, one sobie go odgrzeją.

To zależy jakie są Twoje dzieci i jaka jest ta 13-latka :) ja w jej wieku zajmowałam się w czasie wakacji roczną siostrą, albo innymi dziećmi w rodzinie i nigdy nic sie nikomu nie stało. Myślę więc że jeśli to w miarę rozsądna nastolatka a Twoje dzieci nie są wybitnie nieznośne to spokojnie mozesz je zostawić :) w końcu są telefony w razie czego.

Gość do autorki///...
nie

Enfant... właśnie chodzi o to, że młodsza córka potrzebuje szczególnej opieki. Jak już pisałam ma zaburzenia emocjonalne i jej zachowania są różne - histerie, jakieś zawieszenia. A o tej dziewczynce nic nie wiem, zupełnie. To jest tylko 13 lat, teraz dzieci w tym wieku mają różne pomysły, a niech ją zaabsorbuje komputer, komórka, cokolwiek, a młodsza przez ten czas coś wymyśli. Ona miała już wiele wypadków mimo dobrej opieki. Ja nawet nie wiem, czy to prawnie jest dozwolone, taka opieka :O

Z perspektywy czasu nie, nie zostawiłabym. Ja mając 8 lat zostawałam codziennie przez całe wakacje po 5 godzin dziennie z dwójką dzieci w wieku roczku i dwóch lat.... wyobrażasz to sobie? Ośmiolatka pilnująca takie maluchy ? To były dzieci mojej starszej siostry. Całe wakacje aż do 15. roku życia to ja pilnowałam jej dzieci. A to były okropnie rozrabiające maluchy.... Teraz to ja mam dziecko i mam też w rodzinie większe już dziewczynki, mające 12 i 14 lat i..... ja bym im syna nie zostawiła pod opieką tak jak robiła to moja siostra w moim wypadku.... Nie wiem, ja wiem, że o nich bardzo dbałam, bardzo pilnowałam, byłam jak na mój wiek dobrą opiekunką, ale byłam dzieckiem, któremu mogło coś strzelić do głowy głupiego :(

Ja bym nie zostawiła na 8 godzin dwójki dzieci w takim wieku z 13latką. Wiem jakie potrafią być dzieci upierdliwe i męczące.

W takim razie odpada. Powinnaś załatwić sobie opiekunkę do dzieciaków i dobrze jej zapłacić.

Gość bibolida
nigdy bym nie zostawila mojego syna z 13!

Gość vvvvvvvvv1
tosz to pojebany wiek!

Ona miała już wiele wypadków mimo dobrej opieki. Ja nawet nie wiem, czy to prawnie jest dozwolone, taka opieka no to powinnaś załatwic kogoś dorosłego na ten czas