Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolajn28

Mamy w I trymestrze ciąży - są tu jakieś?? Zapraszam na pogaduchy

Polecane posty

Gość Karolajn28

Witam, jestem w 7 tyg ciąży a termin mam wyznaczony na 8września. Czy są tu jakieś mamy w początkowym etapie ciąży? Wymieńmy się swoimi obawami związanymi z najbliższymi tygodniami jak i samym porodem. Zapraszam na pogaduchy. Na sam koniec dodam że mam na imię Karolina i mam 28lat. Ciążą planowana:)

Gość Jo------anna
Hej, ja mam na imię Joanna i mam 25 lat. :) Nie wiem czy ciąża planowana czy wpadka, kochaliśmy się bez zabezpieczenia, a przecież wiemy skąd się biorą dzieci. ;) Tak jak Ty jestem w 7 tc, mam termin na 6 września. :) Jak się czujesZ? Chodzisz do pracy?

Gość Megg24.
Hej, ja również jestem w ciąży w 6 tyg. Termin mam na 18 września. Ciąża planowana.

Gość Jo------anna
Ale autorki chyba nie ma. ;)

Gość Karolajn28
Witajcie, ja obecnie nie pracuję mam już 3 letnie dziecko. W tym roku posłałam je do przedszkola i postanowiliśmy z mężem ze czas na 2 bo później już nie będzie czasu. Dziewczyny to wasza pierwsze ciąże?? Jak się czujecie? Macie jakieś dolegliwości ciążowe?

Gość Jo------anna
Ja czuję się okropnie, to moja pierwsza ciąża. Chociaż wydaje się, że już to się powoli normuje. Nie mam meża, ale mieszkam z Tatusiem dziecka - od 2 lat jesteśmy w związku. Wiek odpowiedni, bo ja 25, a On 30, także to nie jest jakaś traumatyczna sytuacja. ;) Przyszły tatuś szaleje, snuje dalekie plany, wybiera wózki, łózka, zabawki. ja jestem bardziej "trzeźwa". Może dlatego, że źle się czuję, więc mam mniej werwy. ;) Planowałam pracować do około 7 miesiąca ciaży, ale dostałam teraz zwolnienie na 2 tygodnie, z powodu wymiotów, i czuję się dziwnie, że siedzę w domu. To dopiero początki, a co będzie później? Jakoś tak mi głupio. ;) W pracy sajgon, wojna, pewnie nie będzie dla mnie powrotu po macierzyńskim. ;) Z objawów - mam mdłości, wymiotuję - rano żółcią, mimo, że 15 min wcześniej coś przegryzłam, jakiegoś sucharka czy kawałek bułki. Mdli mnie do około 13, a później od około 19 - 20, także w nocy, gdy wstaję do toalety. jestem ciągle śpiąca, nie chce mi się nic, najlepiej to bym leżała, ale i leżeć też się zaraz nie chce. Ogółem nie wiem co mi się chce. :D Jestem kapryśna, chociaż się staram to przezwyciężać i zaczeły mi szaleć hormony. :) Oprócz tego piersi strasznie bolą, pobolewa macica - rozszerza się i jest tak jakoś.... dziwnie. :)

Gość cieekaawskkaaaiiiiii
Jo....anna a masz zwolnienie "lezace" czy "chodzace" ?

Gość Karolajn28
Jo-anna widzę że masz te same dolegliwości co ja miałam w pierwszej ciąży. Mdłości miałam do 4 miesiąca. Nie mogłam nic przełknąć bo nic mi nie smakowało. Jedynie słodycze mogłam jeść tonami i ciągle miałam smaka na coca cole:P Teraz czuje się dobrze może dlatego że muszę tak się czuć i nie mam możliwości sobie odpuścić. Dziecko mąż zaprowadza do przedszkola, ja je tylko odbieram po drodze robie zakupy a po powrocie do domu gotuję. Międzyczasie trzeba zrobić pranie, poprasować, posprzątać:) Już zaczynam świrować jak przypominam sobie okres "noworodkowy". Czemu myślisz że nie powrócisz do pracy? Aż tak są cięci na kobiety w ciąży? Czym się zajmujesz?

Gość Jo------anna
Też mam smaka na colę. Oprócz tego na kopytka, placki ziemniaczane i babkę ziemniaczaną. :D Na mięso i ryby nie moge patrzeć. Pracuję w przedszkolu prywatnym. W grudniu byłam 3 tyg na urlopie, zaległym. Już kręcili nosem, ale mi się należał. Jeszcze w stanach dowiedziałam się o ciazy i po urlopie poinformowałam szefostwo, aby być fair wobec nich. W pracy jest nas za mało, a gdy kogoś nie ma, to ktoś inny musi pracować 2 razy tyle, nie mając za to nic..Teraz poszłam do lekarza, odwadniam się, kazał odpocząc w domu. Powiedziałam szefowej, że mogę chodzić do pracy popołudniami, gdy się dobrze czuję. Dyrektorka powiedziała, że mam leżeć. To dobra kobieta, ale za to właścicielka... Patrzy na mnie jakbym jej ostatnią kromkę chleba zjadła. :D

Gość cieekaawskkaaaiiiiii
Jo...anna a jakie masz zwolnienie - lezace czy chodzace?

Gość Jo------anna
Chodzące. :) Ale to tylko na 2 tyg,

Gość Karolajn28
Eh znam ten typ ludzi którzy nie potrafią zrozumieć że kobieta w ciązy to też człowiek. W mojej starej pracy zatrudniają już tylko mężczyzn bo szefostwo miało dość ciężarnych na l4. Sama straciłam pracę po pierwszej ciąży i teraz stwierdziłam że odchowam dzieciaki i wrócę do pracy. Swoją drogą przypomniała mi się koleżanka która zaszła w ciąże poszła na lewe l4 siedziała na nim całą ciąże później macierzyński na którym zaszła w 2 ciążę i znów poszła na l4. Po powrocie do pracy dowiedziała się że jest na wykopie to postarała się o kolejne dziecko i kolejne lewe l4.Na miejscu pracodawcy była bym mega wkurzona tyle lat płacićza kogoś kogo nie ma:)

Gość Jo------anna
To niezla jest. ;) Ja juz teraz czuję się jak pasożyt. Dlatego, że dziewczyny przeze mnie pracują więcej, ciężej. Dzieci dużo, płaczą, wiele nowych, jeszcze teraz o jedną osobę mniej... Nie mówię, że kobiety które są gospodyniami to pasożyty, absolutnie. Dbaja o dom i wychowują dzieci. Ale ja w chwili obecnej nie robię nic z tych rzeczy, dlatego źle mi z tym. Od 18 rz pracowałam zawodowo.

Gość Karolajn28
Zdrowie dzidziusia jest najważniejsze. Ja w pierwszej ciąży miałam zwolnienie bo groził mi przedwczesny poród. Nie robiłam w domu nic na szczęście pod koniec ciąży chwilowo wprowadziliśmy się do rodziców więc tym bardziej byłam wyręczana. Pisałaś że nie masz męża, ja też przy pierwszej ciąży nie miałam braliśmy cywilny w 7mies mojej ciąży:) Wy planujecie się pobrać?

Gość Jo------anna
Tak, planujemy, ale skłaniam się raczej ku terminom z pół roku po porodzie. Chociaz zastanawialismy sie czy nie wziac teraz cywilnego, wlasnie przed porodem, takiego tylko z obiadem zamiast wesela, moze nawet w domu a nie w knajpie, a po porodzie Koscielnego z Weselem. sama nie wiem jak bym wolala. :) Moze lepiej konkordatowy po porodzie. Teraz nie byloby mojej ani Jego mamy. Jedna w Wenecji, druga w Liverpoolu. Moja - z Wenecji wroci we wrzesniu, a Jego z Liverpoolu w grudniu. Wiec terminem, w ktorym bylyby obie mamy w Polsce jest sierpien przyszlego roku, czyli 11 miesiecy po porodzie. ;)

Gość Karolajn28
ja kościelny miałam 8mies po porodzie połączony z chrztem. wolałam za jednym zamachem wszystko zorganizować.

witam dziewczyny ja jestem w 8tc ciąży i puki co nie mam żadnych objawów oprócz obolałych piersi mdłości wogóle nie mam i nie miałam . Na początku miewałam tylko zgage a teraz nic mi nie dolega niektórzy mówią ze dobrze ale... ja chyba lepiej bym sie czuła jak bym miała jakies objawy. Pozdrawiam Magda

Gość Jo------anna
Ja chyba wolę oddzielnie. I włąśnie wszystko razem, żeby chociaż mamy były obecne. na miejscu jest tylko mój tata. Reszta rodziny - Jego bracia, tata - wszyscy w Liverpoolu.

Gość Jo------anna
Ponoc jak mdli, to oznacza, że w organiźmie jest dużo progesteronu, który pozwala utrzymać ciążę. :)

Gość Jo------anna
A jakie miałyście już badania? Miałyście na razie jedno usg? Ja brałam aviomarin - w 4 i 5 tygodniu ciazy (liczonym od 1 dnia ostatniej miesiączki) - łącznie 5 tabletek i strasznie się boję, że to miało jakiś wpływ na dziecko.

Gość Karolajn28
Ja na cywilnym miałam całą rodzinę ale jak by zaistniała taka sytuacja jak u Ciebie na pewno bym przełożyła. Chciała bym najbliższych przy sobie w takim ważnym dniu. Magda ja póki co też nie mam większych dolegliwości i uwierz mi że jest z czego się cieszyć. W pierwszej ciąży robiło mi się słabo w sklepie, autobusie, musiałam zawsze prosić się o miejsca siedzące by nie odlecieć. Raz prawie bym zemdlała w autobusie ale na szczęście był przystanek to wysiadłam i dopiero na świeżym powietrzy doszłam do siebie.

Gość Karolajn28
Ja miałam póki co jedno usg na potwierdzenie ciąży. Za 2 tyg mam kolejną wizytę u lekarza

ja miałam usg w zeszłym tyg i teraz znowu bede miała w piatek. Ta ciąża jest druga ponieważ pierwszą musiałam usunąć bo nie rozwijała sie.

Gość Jo------anna
Maniusia, wobec tego powodzenia. :) A którym tyg ciąży dowiedziałaś się, że ciąża się nie rozwija? I miałaś wtedy jakies objawy? Ja w piątek robię badania - wr, grupę krwi, toxo, zoltaczki, cytomagalie, morfologie i mocz. 5 ostatnich mialam robionych 1.5 miesiaca temu. Tak dla siebie, nie planowalam jeszcze ciazy. :P

Gość Karolajn28
Przykro mi:( a który to był tydzień?

Gość taginella
Karolajn 28 nie wiem dlaczego oceniasz tak kolezankę jako że była na lewym zwolnieniu. Dolegliwości ciążowe są rozne i moim zdaniem kazda kobieta powinna miec prawo wybrac czy chce/da rade pracowac a o pracodawce sie nie martw bo prawdopodobnie placił tylko 33 dni pierwszej ciąży więc mu chyba nie ubyło, reszte placił zus

wiecie dziewczyny ja mieszkam w szkocji wiec tam nie zajmują sie ciążą do 12 tyg wiec.. jak sie dowiedziałam ze ciąża nie rosnie to pewnie juz jakis czas nosiłam to w sobie. Lekarze nie potrafili mi powiedziec który to tydzien mówili ze wczesna ciąża. Przy pierwszej ciąży miałam straszną zgage i czesto siusiałam nie miałam żadnych mdłości

Gość Karolajn28
toginella po pierwsze sama się przechwalała że lekarz jej wypisał zwolnienie, dwa dorabiała sobie na straganie więc musiała dobrze się czuć skoro stała tam od7rano do 15