Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gtheth

Czym dokarmić wróble?

Polecane posty

Gość gtheth

Spadł śnieg, zrobiło się paskudnie i wróble zaglądają do okien. Boję się podrzucić im okruchy chleba, bo to podobno zbyt kwaśne i bardzo szkodliwe. Co można dać wróblom?

Gość dziewczyno nie oddawaj mu
przenica albo ziemniak ugotowany w mundurku

jajo na twardo, biszkopt lub bułka tarta, odrobina maku,

Gość gtheth
Dzięki, dzięki! Zapamiętam na następny raz a na razie sypnęłam im trochę kaszy manny bo gdzieś doczytałam że też można. Niestety nie wiem czy wrócą bo przestraszyły się kawki.

Gość sjcslk
słoninke powies za oknem:)

krok 1 Ziarna czarnego słonecznika. Takie ziarna słonecznika są w świecie ptaków jak najlepsze hamburgery. Prawie każdy ptak, który odwiedzi twój karmnik skusi się na ziarna słonecznika. Ptaki, które nie będą mogły same rozłupać ziarenek dokładnie wyczyszczą resztki, które zostawią inne. Dlaczego czarne ziarna mają przewagę nad jasnymi? krok 2 Orzeszki ziemne. Często dla ptaków przeznacza się orzeszki, które odrzucone są z normalnej sprzedaży przez jakieś drobne uszkodzenia. Zapytaj sprzedawców o takie odrzuty, pewnie chętnie sprzedadzą je po nieco niższej cenie. Możesz też kupić w sklepach zoologicznych specjalne sklejane zawieszki z orzeszków ziemnych. Dzięcioły, wróbelki i sikorki a nawet zięby z pewnością skuszą się na taki przysmak, ze względu na jego dużą wartość energetyczną. krok 3 Łój, słonina, smalec. Większość ludzi nie ma w swojej diecie dużych ilości tłuszczu, jednak dla ptaków zwłaszcza zimą jest on bardzo ważnym źródłem energii. Zapytaj w sklepie mięsnym o gotowy łój dla ptaków, jeżeli takiego nie ma możesz go przetopić, usunąć wszystkie zanieczyszczenia a następnie pozostawić do zastygnięcia (najlepiej osiągnąć to w mikrofalówce). Zastygnięty łój możesz umieścić w siateczce po cebuli i zawiesić w karmniku. Kiedy łój jest jeszcze ciekły możesz do niego wsypać inne składniki. Zamiast łoju możesz dać ptakom smalec lub słoninę (zawieszasz ją na nitce na gałęzi). krok 4 Dobra mieszanka nasion. Zapytasz czy mieszanka nasion może być zła? Otóż może. Kiepskie mieszanki nasienne zawierają mnóstwo wypełniaczy, łusek nasiennych i innych odpadków, których ptaki nie zjedzą. Niektóre mieszanki zawierają także barwione ziarna, które jedzą ptaki hodowane w domach, ale dzikie ptaki raczej na pewno ich nie zjedzą. Dobra mieszanka nasienna zawiera dużo słonecznika, kukurydzę, proso i czasem nawet orzeszki. Dostępne w sklepach mieszanki, zwykle mają wiele niepotrzebnych ziaren, jeżeli chcesz kupić dobrą zapytaj w sklepach zoologicznych lub u hodowców ptaków. Możesz także kupić ziarna oddzielnie i zrobić własną mieszanką. krok 5 Nasiona ostu czarnego. Specjalne nasiona dla ptaków, nazywane nasionami ostu czarnego w rzeczywistości jednak stanowią specjalną mieszankę nasion, która dostarcza ptakom dużych ilości energii. Ponieważ nasiona te są dosyć kosztowne trzeba je podawać w niewielkich ilościach. Jednym ze sposobów jest podawanie w woreczkach zrobionych z półplastycznego materiału z małymi otworkami (doskonale nadają się skarpetki). Wadą tych ziaren jest to, że mogą one szybko pleśnieć lub kiełkować, jeżeli chcesz tego uniknąć zapytaj w sklepie zoologicznym o prażone ziarna. Nie będą one w ogóle kiełkować i będą się wolniej psuły. krok 6 Krokosz barwierski. Białe nasiona w cienkich łupkach, chętnie spożywane przez ptaki, bardzo lubiane przez kosy a także wiewiórki. Krokosz może zastąpić ziarna słonecznika. Uważaj jednak by ziarna nie zamokły, bo napęcznieją i staną się niejadalne. krok 7 Kukurydza. Wróble, kosy, sójki, gołębie, przepiórki i wiewiórki to tylko niektóre zwierzątka z pośród tych, które odwiedzą twój karmnik, jeżeli znajdą się w nim ziarna kukurydzy. W zależności od tego gdzie mieszkasz możesz spodziewać się także indyków, jeleni a nawet łosi. Ogólnie kukurydza może przyciągnąć do karmnika praktycznie każdy gatunek, należy jednak pamiętać, że musi być ona w postaci ziaren, najlepiej popękanych lub rozdrobnionych na mniejsze kawałki. Kukurydza w kolbach nie jest dobra dla ptaków, bo ziarna są zbyt trudne do wyjęcia i zbyt duże do zjedzenia i strawienia. Popękane ziarna mogą być natomiast łatwo zjedzone nawet przez małe ptaszki. krok 8 Mączniki. Większość ptaków, z wyjątkiem szczygłów chętnie zje mączniki, jeżeli tylko znajdą się w karmniku. Mączniki dostępne są w sklepach zoologicznych. W domu możesz je trzymać w pojemnikach z płatkami owsianymi, ptakom podawaj w płytkich naczyniach ceramicznych ze śliskimi brzegami tak by nie mogły z nich wypełznąć. Nie możesz trzymać mączników zbyt długo w cieple, bo przepoczwarzą się w chrząszcze i będą się rozchodzić po domu. krok 9 Owoce. Ludziom zaleca się jedzenie przynajmniej trzech porcji owoców dziennie. Owoce są również ważnym elementem jedzenia ptaków. Ptaki chętnie jedzą winogrona, kawałki owoców cytrusowych, plasterki banana, jabłka. Możesz im także podawać rodzynki, ale musisz je wcześniej pokroić i namoczyć w ciepłej wodzie by napęczniały i zmiękły. krok 10 "Jedzenie domowe." Możesz także wymyślać własne receptury na zimowe jedzenie dla ptaków. Podstawą może być masło orzechowe z wrzuconymi do środka większymi kawałkami orzechów. Możesz roztopiony łój wylać na foremki do kostek lodu, gdy zastygnie powstaną poręczne małe porcje. Przed zastygnięciem możesz dodać do łoju rodzynki, kawałki orzeszków lub jabłek.

Gość a bo to...
ja dokarmiam sypnełam suchego

Gość Urlin443
Ja kupuję na http://panfarmerek.pl/ czarny słonecznik dla dzikich ptaków. Na prawdę fajna opcja, bo przylatują chętnie, a cena jest niska więc zrobię coś pożytecznego a swoim kosztem nie tracę prawie nic. Warto zadbać o ptaszki w okresie zimowym nawet tak niewielkim sposobem.

Gość gość
A u mnie jakiś śmierdzący bezdomny wyjadał słoninkę dla sikorek Skopałem dziada i więcej nie wróci bo ledwo kuśtykał jak uciekał

Gość gość
ziarno

Gość gość
Ogólnie kupuję nasiona od http://www.lgseeds.pl do sadzenia roślin, zaś to co mi zostanie wykorzystuję do karmienia wróbelków. :) Jak widać się sprawdza, bo jedzą jak szalone.

Gość gość
Kawiorem :-P