Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawa_Agawa

Kiedy "powinien" wyjsć pierwszy ząb?

Polecane posty

Wiem, że u kazdego dziecka może być inaczej, ale mój synek za 9 dni skończy 11 miesięcy, a nie ma jeszcze ani jednego zęba. Martwić się już, czy nie? Co prawda moja mama mówi, że my z bratem też bardzo późno mieliśmy zęby, więc to pewnie rodzinne. Sęk w tym, ze synek samymi dziąsełkami nie potrafi sobie rozdrobnić większego jedzenia i się dławi - w efekcie tego ciagle oprócz mlelka podaję mu papki, mimo, ze wszędzie czytam, ze w tym wieku dziecko powinno już jeść mniej rozdrobnione rzeczy. Ktoś mial podobne doświadczenia?

ja bym sie martwila,ale to dlatego ze mam taki charakter :) moja juz ma dwa na dole(ma pol roku) ale czytalam ze dzieci czasem zdmuchujc pierwsza swieczke na torcie nie maja jeszcze zębów :)

Gość a ja powiem tak,ze
pierwszy ząbek mojej córci wyszedł jak miała 5 mies,teraz ma 10 mies i ma 9 ząbków. Z jednej strony to jest problem właśnie dlatego,że się krztusi jedzeniem,ale w zaden sposób tego nie przyśpieszysz i musisz cierpliwie czekać

Gość lg-lg
do 12-13 miesiaca jedynki powinny sie pojawic... jesli ich nie bedzie szukaj pedodonty i konsultuj to-moze dziecko nie ma zalązkow zębow mlecznych ale 9 miesiecy to jeszcze luz-na pewno wyjda niebawem:)

Gość tikal
mozesz sie martwic, jesli chcesz ale nic z tym nie zrobisz:) kazdy lekarz na Twoje obaway powiedz Ci: widziala Pani kiedys dziecko bez zebow? Nie martw sie, w koncu kiedys wyjda. Moj syn ma 10 m-cy i 1,5 zeba:)

mojemu pierwszy wyszedł pod koniec 9 miesiąca, podobno to normalne u każdego dziecka jest inaczej, a u wielu rówieśników syna wychodziły dużo wcześniej, np. w wieku 6 miesiecy wiec ja sie zastanawiałam czy to normalne? ale normalne normalne u was też normalne sa odpiwednie tabele kiedy wychodzą różne zęby i jak sie okazuje, mojemu dziecku wyszły mimo wszystko trochę wcześniej

Gość życzliwa kasiula
moim dzieciom wyszedł w okolicach roczku - starszemy na urodziny miał 2 ledwo wyklute a młodszy powitał zęby, od razu 4, w 2-3 tygodnie po urodzinach

nie ma się czym martwić, chyba ze tym ze wszystkie na raz moga zacząc wychodzić a wtedy wspólczuję dziecku i |Tobie, bo ból okropny. ząbki które wychodzą później są zdrowsze:) kiedyś czytałam historię dziecka, któremu szły wszystkie ząbki na raz i niestety zmarło przez to...

do 12-13 miesiaca powinien wyjśc 1 ząbek. u nas wyszedł jak mały miał 11 miesięcy skończone. do roczku wyszedł jeszcze kolejny :)

mojemu dziecku wychodziły później po 2 po 3 naraz, ale powiem wam, ze prawie tego nie odczulismy był jedynie lekki katar i niepokój w nocy czy w dzień, ale bez płaczu, lamentów, smarowania dziaseł, ogólnie wszystko po staremu, a jedynie jak młody cos twardego ugryzł to zapłakał chwilowo, bo go dziąsło zabolało

a z tym wychodzeniem wszystkich zebów jednocześnie to też czytałam, ale to ewenement i raczej mało możliwe do powtórzenia tam po prostu czaszka nie wytrzymała i skończyło sie jak skończyło ale czy to prawda?

Gość mamama27
mojemu2 tyg przed roczkiem wyszedł lewy górny i prawy dolny - po roczku dwa następne - i idą sobie jak i które chcą

Gość gość
Podbijam ale problem "od drugiej strony" :) Moje dziecię ma 4 miesiące, możliwe, że idą zęby? Płacze "bez powodu", trze dziąsłami o bluzkę na ramieniu, kiedy się je trzyma na ręku, wkłada do buzi piąchę i szoruje po dziąsłach...

Gość gość
Najczęściej pierwszy ząb wychodzi po skończonym 6 lub 7 miesiącu. Ale reguły nie ma. Tak jest najczęściej. Ale są dzieci, którym idzie "jedynka" w 5 miesiącu i takie, którym wyrzyna się dopiero w 13. Ja znałam dziewczynkę, która miała 12 zębów mając 10 miesięcy i chłopca, który ma prawie 11 i żadnego zęba.

Moja mała miała 5,5 m-ca, gdy wyszły jej pierwsze zęby. Wydaje mi się więc, że w 4 miesiącu taka akcja ma prawo się zacząć.

Gość gość
Dziecko może już odczuwać dolegliwości związane z zębami około 4-5 miesiąca. Co nie oznacza, że one wyjdą w 5, 6 czy 7 miesiącu. Czasem dziecko sie męczy, męczy, męczy, a zębów nie ma. Różnie to jest. Moje dziecko ma 15,5 miesiąca. Ma 4x1, 4x2 (chociaż druga dolna dwójka wyszła bardzo póxno w stosunku do tej pierwszej), wyszły też (ale jeszcze nie zesżły do końca) 2 górne 4, chyba jedna dolna 4. Już sama nie wiem, nie sprawdzam, bo mały gryzie ;) W każdym razie on jakoś tak idzie w miarę "książkowo" w tej sprawie. Jakiś większych odchyleń nie ma.