Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewidoczny dla innych

Rodzina wielodzietna ?

Polecane posty

Gość Niewidoczny dla innych

W Polsce w dzisiejszych czasam wiele małżeństw mających dwójkę dzieci uważa się za rodzinę wielodzietną. Osobiście się z tym spotkałam, ale dla mnie to troszkę śmieszne. Ja mam dwójkę rodzeństwa i sama chcę mieć trójkę dzieci, ale nigdy nie nazwałabym swojej rodziny wielodzietną. Kiedy Waszym zdaniem można nazwać się rodziną wielodzietną ? Topik postanowiłam założyć po przeczytaniu artykułu z pierwszej strony Onet'u. http://dziecko.onet.pl/72762,6,10,dwanascioro_dzieci_to_dla_nas_za_malo,artykul.html ( link pewnie znów nie będzie działał poprawnie, trzeba będzie pousuwać spacje )

Też czytałam ten artykuł i mimo wszystko jestem zdania, że co za dużo, to niezdrowo. Pomijając kwestie finansowe i organizacyjne stwierdzam, że ta matka choćby bardzo chciała, nie jest w stanie poświęcić każdemu dziecku więcej niż 5 minut dziennie. Jestem zdania, że rodzice oprócz zapewnienia dzieciom warunków materialnych powinni też zapewnić im trochę czasu tylko dla nich (dzieci). I nie podoba mi się przerzucanie obowiązków na starsze dzieci. Od zajmowania się dziećmi są rodzice. W podstawówce przyjaźniłam się z dziewczyną, która miała 4 młodszego rodzeństwa i zero czasu dla siebie, nie było mowy o beztroskim skakaniu w gumę z koleżankami, bo wiecznie musiała pilnować tych młodszych.. Ale to tylko moje skromne zdanie.

Gość mireczkaa
słowo "wielodzietna" oznacza, że dzieci jest więcej niż jedno :) Ale myślę, ze tak potocznie u nas to od 3 w gorę :)

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Zgadzam się ze scarlett. Mój mąż ma 6 rodzeństwa. Jego mama ciągle ma żal do najstarszej córki, że zamiast siedziec z nią w domu i wychowywac z nią dzieci to miała chłopaka i koleżanki. :O