Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jagodka.74

chwytanie za nozki i obrot do gory nogami 2 latka przy zakrztuszeniu!

Polecane posty

Do mam doswiadczonych- Zrobilam tak dzisiaj i dzieki Bogu pomoglo! Ale czytajac dzis na ten temat dowiedzialam sie ze to nie dobra metoda. Moga wypasc nozki ze stawow lub nawet uszkodzenie kregoslupa! Dzialalam intuicyjnie! Moj prawie 2 letni synus po calym tym wydarzeniu przez reszte dnia latal zadowolony i chetnie sie bawil. Ale...czy powinnam isc do lekarza z nim aby upewwnic sie, ze wszystko jest w porzadku??? niestety przyznaje sie do mojej winy ale czy jezeli ktos stosowal taka metode u swojego dziecka czy mial pozniej jakies komplikacje?

Gość dffdff
Przy ratowaniu życia ignoruje się ryzyko drobnych uszkodzeń. No bo co, wybrać martwe dziecko ale z nieuszkodzonymi stawami? Zrobiłabym to co ty bo kojarzę tylko tę metodę. A spradzić co się stało ze stawami i czy ogólnie wszystko w porządku nie zawadzi. Gratuluję szybkiej reakcji!!! Trochę mnie przesraszyłaś. Też mam dziecko w tym wieku.

Gość a ja powiem tak,że
nie chwyta się za nóżi tylko za bioderka i wtedy nie ma ryzyka uszkodzenia stawów,ale wiadomo,że jak się jest w takiej sytuacjii to trochę inaczej się myuśli

dffdff ZA NÓZKI A NIE STOPY Takie chwytanie jest normalnym testem jakie wykonuje fizjoterapeuta podczas badania ! ale dopiero u starszakó a nie np. u roczniaka

lapiac dziecko za nogi to cale jego cialo opieralo sie o moje. nie trzymalam je tak w powietrzu. Raz mi sie zdarzylo, ze jeszcze nim potrzebalam i wtedy wlasciwie byl to moment trzymania w powietrzu. Tak czy owak na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze,, maly lata zadowolony a teraz po prostu mam nauczke aby zawsze patrzec na dziecko kiedy je... tym bardziej ze ten wlasnie synus jest bardzo zachlanny na jedzienie. Napakuje cala buzie i dalej jeszcze pcha i pcha... dzieki za komentarze...

Gość co to znaczy......
"Raz mi sie zdarzylo, ze jeszcze nim potrzebalam i wtedy wlasciwie byl to moment trzymania w powietrzu" Co to znaczy "potrzebalam"???? :O:O:O

w takiej chwili nie myśli się o niczym, ale o ratowaniu dziecka zrobiłabym dokładnie tak samo, można jeszcze przez noge przerzucić, głową w dół i pomiędzy łopatki mocniej klepnąć, tez pomaga jeżeli dziecko dalej ma obce ciało w gardle, trzeba szybko włozyć tam rękę, zeby nie doszło do szczękościsku i zapadnięcia jezyka wtedy maluch cię pogryzie, ale przynajmniej jakoś uratujesz go

Ja widziałam jak doświadczona matka z siedmiorgiem dzieci odksztuszala tak cudze dziecko na imprezie rodzinnej, żadne stukanie po pleckach dziecka ułożonego na kolanach nic nie dawało, ani uciskanie pod mostkiem też :o sytuacja stawała sie dramatyczna i wtedy ona zabrala to dziecko ojcu, jedną ręką trzymała za nogi a drugą uderzała w plecy i w końcu odkrztusiło, ale wyglądało to strasznie :o Myślę że w obliczu już prawie śmierci lepiej mieć jednak zwichniętą nogę.

takie niemowle za nogi o matko,oby nic nie bylo tem udziecku znacie techniki udzielania pierwszej pomocy ? to sie zapoznajcie bo dzieciom krzywde zrobicie ,niebawem jakas to rpzeczyta i noworodka chwyci za nogi i glowa do dolu... sozk

dzieki dziewczyny, juz lepiej sie czuje, ze jednak i ta metoda nie zawodzi. pewnie i tak sie trzeba douczyc okrztuszac poprawnie. cala moja akcja ratunkowa trwala 5 minut. ja trzymalam dziecko i klepalam a moja mama wu=yciagala jedzenie z buzi.