Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdfghkikuo

Problem po usunięciu ósemki

Polecane posty

Gość asdfghkikuo

Ponad dwa tyg temu miałam usunięta chirurgicznie 8. Paraliż jest nadal, do tego twarda gula na wysokości zęba 6-7, po stronie usuniętej 8. Natomiast teraz doszło jeszcze to, że źle się chyba dziąsło goi, bo zrobiła mi się szczelina przy zębie 7 i tam zbiera mi się pokarm :( Szczotkuję zęby małą szczoteczką dla dzieci (bo na razie nie mogę otwierać jeszcze buzi za bardzo) płukam płynem ale tam nadal się zbiera [zły]. myślałam by smarować maścią np. szostakowskiego, no ale dopóki tam się zbiera to lepiej by się z tym zagoiła. Czy komuś tez się tak kiepsko goiło? Do dr idę w poniedziałek, bo w pt był nieosiągalny. Zastanawiam się czy jakieś płukanie starczy czy trzeba będzie ponownie rozciąć ranę(bo ta twarda gula też jakby była z tym powiązana).

Gość asdfghkikuo
odświeżam

Gość nic nie rób sama
możesz mieć zębodół oraz stan zapalny. Takie płukanki przy świeżej ranie mogą ją tylko podrażnić. Stomatolog powinien ci oczyścić i zdezynfekować ranę oraz podać antybiotyk (doustny i /lub miejscowy na dziąsło. Nie wiem co masz na myśli pisząc o paraliżu-brak czucia w dziąsłach? słabe czucie? możesz mieć podrażniony nerw i będziesz musiała trochę poczekać aż wszystko wróci do normy. Nie jestem lekarzem dlatego musisz o tym powiedzieć stomatologowi.