Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sillllla

ACTA - niech ktos mi wytłumaczy. :(

Polecane posty

Gość sillllla

Wytłumaczcie mi proszę. Czym się ACTA objawi zwykłemu internaucie? Ja filmów nie ściągam. W OGÓLE. Ale oglądałam seriale (Plotkarę i Supernatural) 2 x w tygodniu online. Rozumiem, że stron z serialami online już nie będzie. Zagranicznych też? Czy jeśli będę oglądała na zagranicznych stronach to mi dostawca neta założy bana na te strony? Ściągam książki. Sporo. Ok. 5-8 tygodniowo. Dużo czytam. Rzadko nowości. Częściej stare jak świat (20 + lat) albo kilkuletnie. Po angielsku. Czytam na Kindle. I CZĘSTO jak książka mi się podoba to kupuję sobie oryginał w wydaniu papierowym. Lubię to rozwiązanie bo zdarza się, że ściągnięte ebooki wykasuję po kilku rozdziałach i wiem, ze gdybym je kupiła to wywaliłabym kasę w błoto i byłabym zła. Najczęściej ściągam z 4shared albo linków typu rapidshare czy filesonic. Nikomu nic nie udostępniam. Zapukają do mnie Panowie o 6.00 rano za to?

Gość hwdpxx
za ebooki trafisz do pierdla na 20lat za wielokrotne okradanie

Gość sillllla
To strony takie jak np. YouTube zostaną zamknięte na dobre? Czy YT będzie istniało nadal ale Polacy nie będą mieli wstępu/połączenia z tą stroną?

Gość no w de tak jest
niemozna na yt niektorych filmow ogladac i muzy,wyswietla sie komunikat ze w de jest to niemozliwe:(

Gość sillllla
Czyli jak? Będę sobie chciała na YT obejrzeć teledysk i wyskoczy mi powiadomienie, że dostęp dla Polski jest zablokowany? Mimo, że reszta świata będzie sobie to oglądać? I naprawdę za ebooki, które w 90% wykasowuję po przeczytaniu zapuka do mnie Policja? Czytam książki wyłącznie po angielsku. Skąd mam je brać, jak nie zawsze interesujące mnie tytuły są na Ebayu. A zamawianie z księgarni w USA + przesyłka kosztuje majątek.

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
to że nie wszystkie teledyski na YT nie wyswietlaja sie dla Polski to juz jest od dawna

Gość smurfs
za ściąganie z torrenty, ares, chomikuj to mnie tez scigną?

Gość KRYŚKAZSASIEDZTWA1
Też ale nie będzie tych stron bo łamią prawa autorskie :(

Gość sillllla
smurfs No właśnie też bym się chciała dowiedzieć. Jak pisałam nie ściągam ani plików audio. Ani video. Tylko ebooki po angielsku. 4shared, filesonic, rapidshare itp. Po kilka tygodniowo. 90% ściągniętych plików wykasowuje zaraz po przeczytaniu. Nikomu nic nie udostepniam. Wszyscy wrzeszczą o ACTA a nikt nie może odpowiedzieć na pytanie czy to co robię zainteresuje organa śledcze.

Gość smurfs
kurde co za szajs...czemu oni sie za to zabrali?! A kwejk, demotywatory, facebook to ze niby tez dzialac nie bedzie? A co im to da, tak z czystej ciekawosci jak pare filmikow na YT zablokuja?! Albo przeciez ludzie udostepniaja swoje rzeczy na torrenty, chomikuj, iit.info i dogladania megavideo, to wszystko juz w ogole dzialc nie bedzie?!

Gość tgrfdsfgtrewdefr
Wcale bym się nie zdziwiła, gdyby takie możliwości po prostu zniknęły z zasięgu zwykłego użytkownika, tak jak wyłączono megavideo ( jeżeli nie widziałaś - http://www.megavideo.com/?setlang=pl ). Tym bardziej, że tu nie chodzi tylko o prawo, ale kase.

Gość sillllla
KRYŚKA Ale jak to NIE BĘDZIE? Zamkną WSZYSTKIE strony z torrentami? Czy po prostu strony będą istniały dalej ale POLSKA nie będzie miała z nimi połączenia? Np. Przy próbie wejścia na jakąś stronę z torentami będzie komunikat, że PL ma zablokowany dostęp? I np. jak ściągnę sobie ebook z 4shared.com to dostawca mojego internetu zablokuje mi dostęp do tej strony czy będzie musiał zawiadomić Policję???

Gość smurfs
sillla to jest tak, ze nawet jesli to usuniesz z kosza, to i tak wyczapia ze to sciagnelas, moj informatyk mi zawsze czysci kompa i blokady zaklada zeby ci od serwisu czy czegos tam nie skumali ze ja sciagam cos... a tak jak sie za to wezma i jesli torrenty beda dzialac czy chocby ares to zaczna placic kosmiczne ceny, bo od filmu np.30zl (przypuszczalnie) a od pisosenki np.20 zl i nie liczy sie to co masz teraz na kompie tylko co ogolnie masz na procesorze i karcie zapisane i rekfiruja kompa... tak mi sie wydaje ze tak to bedzie, jesli to faktycznie zostawia...

Gość nuttini
Ogólnie jestem na nie jeśli chodzi o ACTA z większych powodów niż darmowe mp3 i filmy ale też chciałabym wiedzieć jak to w rzeczywistości na serio może wyglądać. Mam podobnie co Ty autorko, nie ściągam filmów i nikomu nic nie upowszechniam, mp3 dla swojego użytku. Lubię czasami online obejrzeć jakiś film. Jedynie czym się dziele ze znajomymi to linkami z yt bo chce polecić jakiś interesujący filmik. Jestem fanką muzyki elektronicznej typu ambient, dnb, dubstep dojście do takiej muzyki mam jedynie przez internet. To jest ogólnie muzyka która powstała w komputerze, wykonawcy tej muzyki często sami ją upowszechniają w necie. W Pl nie kupię takich płyt :| Martwię się że wielu z nas utraci poszerzanie swoich zainteresowań

Gość tgrfdsfgtrewdefr
myślicie, że czemu zamknęli megavideo? kasa, kasa kasa.

ale nikogo nie bedzie interesowalo ze cie nie stac na kupno oryginalnej plyty,albo ze nie masz do niej dostepu. Nikogo tez nie bedzie interesowalo,ze sciagasz ale nie udostepniasz. To tak samo jakbys sie tlumaczyla, ze chcesz torebke LV, ale jest droga/nie ma jej w polsce to kupisz kopie, ale przeciez jej nikomu nie udostepnisz:D Jestem jak najbardziej na nie dla acta, ale z drugiej strony nie popadajmy w paranoje,nie wylacza od razu yt itd, najpierw musialaby zaistniec ARMIA ludzi, ktorzy by sprawdzali kazdy filmik.

Gość tgrfdsfgtrewdefr
po prostu, po umowie cały ten luxus będzie nam chociaż częściowo odebrany

Gość sillllla
CHIP CHAN "To tak samo jakbys sie tlumaczyla, ze chcesz torebke LV, ale jest droga/nie ma jej w polsce to kupisz kopie, ale przeciez jej nikomu nie udostepnisz" To działa w DWIE strony, wiesz? To, że patrzę na czyjś laptop w tramwaju nie znaczy, że go ukradłam. Prawda? Tak samo jak przeglądam plik tekstowy z internetu to nie znaczy, że od razu kradnę, nie. :P

silla - idac twoim tokiem rozumowania, jesli ktos UDOSTEPNI to cos do czytania - to on w tym momencie zlamie prawo i on bedzie mial problem.

Gość Jebanaacta
A wiecie moze czy sciaganie zwyklych jpg/gifow tez bedzie karalne?wpisze sobie w google pieski,sciagne fote i zapuka do mnie policja :O?

Gość sillllla
----> tgrfdsfgtrewdefr Ja rozumiem, że ACTA ma nam przede wszystkim UTRUDNIĆ znalezienie plików do ściągnięcia. Czy to filmów, muzyki czy plików tekstowych. Więc moje pytanie brzmi. Czy w związku z wejściem ustawy ACTA będą ścigać i zamykać strony typu filesonic, rapidshare, torrenty itp., by ograniczyć ludziom możliwość ściągania? Czy zajmą się ściganiem ludzi, którzy ściągają? Nawet jeśli w niewielkich ilościach. Sam fakt, że mój dostawca internetu będzie monitorował co robię przyprawa mnie o mdłości i wściekłą nienawiść do naszego Rządu. Mimo, ze prócz tych nieszczęsnych ebooków nie robię nic złego ani wstydliwego.

Gość nuttini
Wiem że to nikogo nie interesuje że na jakąś płytę może mnie nie stać lub nie mam do niej dostępu. Ubolewam nad tym że może zaistnieć taka sytuacja że nie będę miała dostępu do dóbr kultury których nawet teraz nie ma w polskich sklepach i których wcale nie muszę kupować (wielu artystów tych co lubię za darmo upowszechnia swoją muzykę). Jednak teraz jest taka panika że sama już nie wiem jakie strony i z czym będą zamknięte. NAJBARDZIEJ jednak jestem wściekła na to że stracimy dostęp do rzetelnych informacji, do wolności słowa (wbrew pozorom sporo ludzi potrafi w kulturalny sposób przekazać swoje poglądy), że niewygodne komentarze będą usuwane. Ciężko będzie poznać prawdę, pozostaną nam jedynie zakłamane media

sillla - tego tak naprawde do konca nie wie nikt!!! Wlasnie w tym jest problem ze ACTA jest tak nieprecyzyjne, ze daje wiele mozliwosci, miedzy innymi nie potrezba nakazu ani wyroku sadu,zeby komus zablokowac neta itd. Polska po pierwsze nie bedzie miala pieniedzy i technologii zeby to wszytsko sprawdzac. po drugie podobne przepisy juz mamy i sa martwe, oprocz kilku zatrzyman "pokazowek"

Gość nuttini
Właśnie ta umowa jest tak zagmatwana że człowiek sam nei będzie wiedział że łamie prawo. Możesz nieświadomie otworzyć jakiś link, stronę i już jesteś przestępcą:O

dokladnie. Ogladaliscie tą pseudo-debate u LIsa? Hołdys swoje, ten drugi swoje, im chodzilo o cos zupelnie innego,a po 5 minutach Lis przerwał i koniec:/ Przeciez to kurwa chodzi o to,zeby podeszli do tego normalnie, nie po cichaczu, wytlumaczyli co to jest, bo jestem pewna ze 80% osob buntuje sie, bo tak naprawde nie rozumie o co chodzi!! W tym momencie ta aCTA nie jest juz walka z przestepczoscia..w ogole...

Gość tgrfdsfgtrewdefr
a słyszeliście o punkcie w umowie, w którym mowa o ograniczeniu dostępności leków? możliwe, że chodzi o tańsze zamienniki drogich leków. ta umowa dotknie nawet niekorzystających z internetu...

Gość tgrfdsfgtrewdefr
tak naprawdę, nikt nie wie, jakie mogą być konsekwencje, ale biorąc pod uwagę to, że ma być to wielki światowy pakt, trochę się obawiam. ciekawe, kto za tym wszystkim stoi?

Gość sillllla
A to już pewne, że to gówno podpiszą? Ciekawe czy Tuskówna nigdy nic z internetu nie ściągnęła. :O

taaak,chodzi tez o leki, o nasiona, o ubrania,torebki.... Tez nie jest to precyzyjne, bo co jesli np zara zrobi torebke baaardzo poodbna np. do chanel?? kto to zweryfikuje? i na ile % torebka bedzie musiala wygladac identycznie? czy dopiero jak bedzie napis chanel? albo channel? Interpretacja czegos takiego jest NIE-MO-ZLI-WA!! przynajmniej ja tak uwazam :)