Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość europeika

nie ochrzcze mojego dziecka.

Polecane posty

Gość hiszpanska inkwizycyja
Szalona megi...tak z ciekawosci...znasz jakies fajne miejsce,w ktorym moga mnie zakopac po smierci?bo zdaje sie,ze wszystkie miejsca do tego prawnie przeznaczone trzyma kk,tak? tak,tradycja...naprawde.Smiem twierdzic,ze gro osob 'wierzacych' nie zna swojej religii...to zwyczajna tradycja.

Jeśli mogę się jeszcze wypowiedzieć-choc obawiam się,że zaraz po mnie strasznie pojedziecie! Chcę zaznaczyć, że pojęcie tolerancja jest względne-my w naszej kulturze staramy się choćby zachować pewne normy czy zasady tolerancji!Myslę ,ze za jakieś 20 lat nie będziemy mieli takiegowyboru, ponieważ Europą zawładnie Islam. W Niemczech czy Francji już żyje więcej wyznawców Islamu niż przedstawicieli innych religii(choćby Katolików). Islamiści tacy tolerancyjni nie są-że będzie się niewierzącym-albo zaczniesz być wyznawca ich religii,albo Cię zabiją!Tam nie ma podziałów takich jak panują u nas. Mam nawet wrażenie,że ostatnio panuje nagonka na Katolików(czy ludzi wierzących)a to przykre!Mam nadzieję, że bardzo Was nie zirytowałam;-))

pewno,że znam-możesz się dać skremować, a Twoi bliscy postawią Cię w cukierniczce na meblach;-)) więc KK nie ma zarezerwowanych wszystkich alternatyw dla siebie;-)

Gość a ja mam inne
zapewniam Was, że po smierci bedzie wszystko jedno :P co zrobi z waszymi cialami:P:D

Serio?Ale wiesz,ze nikt w Polsce nie pozwoli mnie postawic na tv?To wbrew prawu.Bo ja osobiscie...chetnie.

do Moorland- łoj tam, łoj tam, nie przesadzaj-chyba nie chcesz,żeby Cię wypchali trocinami i postawili przy kominku;-))

Gość ulpianus
Lepiej ochrzcić dziecko z prostego powodu. Jeśli w przyszłości będzie chciało być katolikiem, a nie będzie miało chrztu, pierwszej komunii, bieżmowania to naje się wstydu i straci nawet 2 lata na odrobienie tych zaległości. Zwłaszcza może być to kłopotliwe gdy twoje dziecko pozna i zakocha się w osobie wierzącej i nawet jeśli samo nie będzie wierzyło, a będzie chciało mieć ślub kościelny (bo ta druga osoba tego sobie zażyczy) to spotka ją wiele trudności i przykrości. Żyjemy w Polsce, a to jest kraj katolików. Po co komplikować życie dziecku?

Gość gkhgfrstyre7y
autorko,a ktos Ci karze?tak z ciekawosci masz juz dziecko czy tak sobie gdybasz?

Ta...ja nie mowie,ze mnie to szczegolnie obchodzi...nawiazuje do wypowiedzi kolezanki o tym,ze niewierzacy maja nie oczekiwac niczego od kosciola.Tlumacze,ze musza.i kosciol tez od nich oczekuje.wymaga wlasciwie.

Gość antek_partyzant
przepraszam, mogło zabrzmieć wieloznacznie i zupełnie nieuprawnienie przypisac te same odczucia innym - ciesze sie, że sie cieszysz :)

Bezprawnie.nie mam ochoty narazac dzieci na koszta lub kratki.btw..chcesz powiedziec,ze jak zejde to mnie dzieci wrzuca do pieca a potem na tv?i kosciol w tym paluszka nie umoczy?wez:)

Moim zdaniem słusznie robisz. Jak dziecko dorośnie niech samo zadecyduje,czy chce być chrzczony czy nie. Niemowlę jest nieświadome,co się dzieję to jest tak jakby było zmuszanie do wiary, bez jego wiedzy.

no nie zabardzo trybię-idąc tym tokiem myślenia, to równie dobrze możesz wymagać od Islamistów czy wspólnot Żydowskich w Polsce. Z żadną z tych religii się nie identyfikujesz, ani Katolikami, ani z w/w -to dlaczego tylko od KK chcesz wymagać a nie od innych po równo??Bo piszesz,że tłumaczysz,że musisz wymagać-tylko masz cały wachlarz możliwości, może skontaktuj się z Rabinem;-))

Gość antek_partyzant
moj post powyżej był do a ja mam inne a teraz do pochówku - jak mi wiadomo, są tzw. cmentarze komunalne, więc nie widze problemu, poza tym są jakieś ściany na urny, nie znam szczegółów, bo spalenie mnie nie interesuje - jako żyjący wolałbym być pogrzebany (z ziemi i jej owoców czerpie życie i do niej powinienem wrócic), ale po smierci bedzie mi raczej bez róznicy, wiec co wyjdzie, to wyjdzie... :)

no wiem, po śmierci to mi już rybka, poza tym pewnie znalazło by się paru takich co mnie chętnie tymi dwoma metrami ziemi przysypią i jeszcze wielki nagrobek trzasną żebym nie wylazła ;) ulpianus - będzie chciało to samo o sakramenty zadba. Nie będę przecież biegać po WSZYSTKICH organizacjach religijnych pytać się co trzeba zrobić, żeby jakby chciało miało kiedyś wolną drogę do przystąpienia do ich religii. I co jak będę mieć syna? Na "zaś" mam go obrzezać, bo co jeżeli zostanie Żydem?

Ja chce być po śmierci spalona, nie chce, aby mnie ktoś oglądał w trumnie,skąd ja mam wiedzieć w jakim wieku umrę.

Jak rodzinka będzie miała gest to w trumnie będziesz lepiej wyglądać niż za życia :P

A u mnie nie ma scian na urny:)poza tym...place podatki i chce by mnie wrzucili do dziadka,podoba mi sie to miejsce...mam prawo wymagac skoro za to place?niczego nie chce od kosciola,on ode mnie wymaga.

Gość antek_partyzant
I tak oto przeszlismy od radosnego elementu, jakim sa urodziny do grobowej deski. :) Biedna autorka może się zle poczuc z powodu takiego ciągu dyskusji, jesli jest akurat w ciazy. :(

Gość mireczkaa
można wziąć ślub jednostronny:)

Aaa...cmentarza komunalnego rowniez nie ma:)

do hiszpańska inkwizycja-mozesz przytoczyć parę przykładów czego od Ciebie wymaga KK? bo ja nie odczułam,żeby KK mnie do czegoś zmuszał!Może w Twoim przypadku jest inaczej a mnie jest trudno się odnieść do sytuacji. Nazwij proszę wymagania KK wobec Ciebie.

Gość antek_partyzant
To zbieraj do skarbonki, jak będzie ofiara, to może i miejsce będzie, najwyżej bez mszy.

Ekologicznie jest pochować kogoś w urnie, nie w trumnie. U mnie jest cmentarz z urnami. Nawet dzieci tam są pochowane.

Gość bzdury bzdurki
Chrzest dla rodziny znajomych albo bo co ludzie powiedza to bzdura. ale skpro ja jestem praktykujaca katoliczka to niby jak mam nie ochrzcic dziecka ? Jak go nie wychowywac w tej wierze przynajmniej do czasu kiedy zrozumie czym ta wiara jest i czy sie w niej odnajduje. jesli pozniej uzna ze to nie dla niego ze chce byc np biddysya to wtedy to jego wybor ale jak pytac niemowle czy je chrzcic, jak pytac niemowle czy pbchodzi swieta bozonarodzeniowe i jak wytlumavzyc ze nie idzie do komuni choc mama chodzi do kosciola. bzdura co pisze autorka. Doputy dziecko male to przyjmuje wiare rodzicow a ppzniej niech robi co chce. A jak moj syn zechce wychowywac swoje dziecko w buddyzmie to juz jego wola..

Nie wiem jak Ty ale ja place podatki i tak po cichu Ci powiem,ze kk dziwnym trafem z naszych podatkow sie zywi,ubiera i jezdzi.I glosi slowo oczywiscie:)Nasza sytuacja jest wiec podobna:)

Gość antek_partyzant
bzdury bzdurki - masz rację