Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka890331

alkohol w ciąży

Polecane posty

Gość studentka890331

Czesc, jestem studentka. ostatnio na zajeciach rozmawialismy o szkodliwosci picia alkoholu podczas ciazy, dalo mi to troche do myslenia i postanowilam zapytac Was jak Wy do tego podchodzicie? Czy jestescie swiadome zagrozen jakie moga spotkac Was i Wasze dzieci( FAS) nawet po zjedzeniu cukierkow z alkoholem? Jaki macie stosunek do picia alkoholu podczas ciazy? Czy jestescie swiadome ze nawet jednorazowe wypicie lampki wina do obiadu, w krytycznym momencie rozwoju waszego malenstwa, moze spowodowac nieodwracalne skutki w jego zdrowiu? Prosze o opinie

Gość abdumuhammani
Nie ma szans na zachorowanie na FAS po zjedzeniu cukierka z alkoholem,czy też wypiciu szklanki piwa to muszą być regularne i duże ilosci aby mógł powstać FAS.

Gość koniec świata..
nie pij wcale alkoholu dobrze ci radze

Gość studentka890331
z tego co wiem, jest taka możliwość, nigdy nie wiadomo, więc czy warto ryzykować?

Gość chdhhd
Ja w ciąży nie piłam, da się wytrzymac 9miesięcy bez alkoholu

Gość studentka890331
a czy jest wśród was jakaś osoba, która piła podczas ciąży chociaż niewielkie ilości? Jeśli tak to w jakim momencie życia malucha?

Gość okijhg
ja piłam sporadycznie, jakoś nie mogłam się oprzeć jak se myślałam o zimnym piwku do filmu:D ale ani mi ani małej nic nie jest.

Gość studentka890331
nie głoszę, proszę jedynie o wasze spostrzeżenia i doświadczenia:)

Ja zaszłam w ciąże w połowie grudnia... łatwo się domyślić, że na sylwestra jeszcze nie wiedziałam 🖐️ Tyle dobrego, że nie miałam ochoty na picie i były to jakieś dwa drinki w sylwka ( porównując moje wcześniejsze sylwestry to jakby nic nie było ;) ) Później jak już wiedziałam o ciąży to raz czy dwa wypiłam lampkę wina i kilka razy pół lub mniej jak pół butelki piwa karmi - tu zaskoczę może autorkę - polecił mi to mój ginekolog 🖐️ Osobiście nie cierpię piw smakowych i nawet bym po to nie sięgała, ale on mi powiedział, że to dobre na laktację - skubany miał rację bo tzyztki miałam jak doniczki od połowy ciąży i już przed porodem mleko, później żadnych nawet najmniejszych kłopotów z karmieniem, wręcz mogłabym żłobek wykarmić :D

Gość Agnieszka Agnieszka Aga
Po pierwsze- dziewczyna zadała pytanie. Nie rozumiem dlaczego ktoś nie może się oprzeć chamstwu i musi ją obrażać. Po drugie- nie pojmuję stwierdzenia: nie mogłam się oprzeć i wypiłam. Ja jak tylko zorientowałam się że jestem w ciąży, nawet nie popatrzyłam na alkohol. Jak czegoś nie wolno to po co jeszcze o tym dyskutować. Dość jest artykułów na temat szkodliwości picia alkoholu w ciąży (i nie tylko) więc ryzyko że dziecku mogę zaszkodzić nawet nie wchodzi w grę. A takie argumenty że jakaś tam piła a i tak urodziła pięknego dzidziusia, kompletnie do mnie nie przemawiają. Jesteśmy odpowiedzialne za nasze dzieci.

Gość xdgfhj
nie pilam w ogole w ciazy i w nastepnych nie zamierzam

Gość xdgfhj
malablondynka wiec ginekolog to byl idiota , kazdy wie ze maala ilosc alkoholu szkodzi. A takie zachowanie tlumacza sobie alkoholiki ktorzy chca chlać nawet i w ciazy

Gość karminnka112
też nie rozumiem stwierdzenia "nie mogłam sie oprzeć". Przecież odpowiada się za swoje dziecko :O

Gość pierniczekzpolewa
piłam nie wiedzac ,ze jestem w ciazy tzn do 5 tyg na weselu ,na sylwestrze na babskim spotkaniu pozniej jak sie dowiedzialam oczywiscie nie cukierki owszem zjadlam kilka razy mon cheri adwokatki z mieszka latem na grilu zdarzylo sie dwa razy 1/3 szkl piwa dopelniona spritem chociaz nie lubie piwa nie moglam sie powstrzymac w rocznice slubu pol lampki szampana mam nadzieje ,ze nie zaszkodzilam dziecku na razie rozwija sie dobrze,ma 10 lat,wzorowy uczen ,szybko chodzil ,mowil ,nie choruje,w zeszlym roku musielismy wyrwac zdrowe mleczne zeby ,wyciskaly je stale uwazam ,ze picie w ciazy jest zle ,swiadome szkodzenie dziecku ale z drugiej strony nie wierze,ze taka ilosc jaka ja wypilam moze zaszkodzic

Gość what do you know
We Włoszech kobiety w ciąży piją wino i jakoś rodzą zdrowe dzieci. Nie mówię, że to popieram ale piszę jak jest.

Gość pierniczekzpolewa
karminka nie moglam sie oprzec po prostu nie moglam jak widzialam to piwo nie wiem dlaczego jak narkoman widzacy narkotyk lub nalogowy palacz papieros normalnie nie lubie piwa nawet smakowego

wiedzialam ze jestem w ciazy w trzecim tygodniu, wczeniej wypilam kilka piw na juwenaliach, pozniej w 5 miesiacu lecha bezalkoholowego tego malego na urodziny mojego chlopaka i 10 dni przed porodem kieliszek szampana w sylwestra

Gość xdgfhj
rodzic zdrowe dzieci moga tylko co potem z tymi dzieciakami bedzie? ulomy emocjonalne, trudne dzieciaki, glupie, neidorozwiniete umyslowo