Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna oliwka 1223

Jak wygląda brzuch zaraz po porodzie i co stosować-SZCZERZE

Polecane posty

Gość czarna oliwka 1223

Dziewczyny chciałam się dowiedzieć jak wygląda brzuch zaraz po porodzie. Dodam,że moj nie jest jakoś zbyt duży. Jutro zaczynam 37 tc, za ok.2 tyg bede miec cesarke. Poradzcie co stosowałyscie na brzuch, jakie pasy czy kremy?Wiem,że po cc nie będe mogła od razu używać pasa wyszczuplającego,tylko taki pooperacyjny- bawełniany. Myslę, zeby po ok. 6 tyg kupic pas neoprenowy lub wyszczuplający taki z apteki oraz robić brzuszki i kręcić hula-hopem. Nie wiem tylko jaki krem czy balsam ujędrniający zacząc stosować zaraz po porodzie,aby choć trochę pomóc skorze sie wchłonąć..Co polecacie?Na szczescie rozstepy sie nie pojawiły i mam nadzieje,że tak zostanie do konca,wiec chodzi mi o cos typowo ujedrniającego, skutecznego i za rozsądną cenę:).Nie bede karmić piersią,wiec moze to byc obojetne jaki balsam.

Gość moyeq
akurat po cesarce nie można aż tak szybko szaleć z pasami, ćwiczeniami czy kremami.

Gość czarna oliwka 1223
Pas chce zaczac stosowac powiedzmy po 6 tyg jesli wszystko bdz sie ładnie goić. Myslę,ze smarować brzuch mogę delikatnie od razu, nie mowie o jakichś mocnych masażach. Rana jest przecież tuż nad spojeniem łonowym,a do smarowania jest jeszcze cały brzuch;)

Gość czarna oliwka 1223
Wolałabym urodzić naturalnie i nie martwić sie co i kiedy mogę,ale cóz nie moj wybor. CC bdz ze wskazan medycznych. Może wypowiedzą się jeszcze jakies kobietki juz po porodzie,a w szczegolnosci po cc

Gość nie ciesz sie tak
Mnie rozstepy na brzuchu pojawiły się 48 godzin po cesarce.

Gość czarna oliwka 1223
boż chyba raczej wiem. Przechodziłam już operacje, tzn. laparoskopie i wiem co to znaczy,bo bol i dyskomfort jest podobny, poniewaz naruszone zostały powłoki brzuszne i miesnie. Roznica jest tylko w bliznie. Po 2 dniach normalnie chodziłam,czułam w brzuchu tylko take jakby mocne zakwasy. mogłabym spokojnie wtedy smarowac brzuch.rownolegle ze mna była operowana dziewczyna,lapartomia czyli cieta jak przy cc tylko troche wyzej i dochodzila do siebie w tym tempie co ja.

Gość czarna oliwka 1223
nie ciesze sie,wiem,ze rozstepy moga pojawic sie dopiero po pordzie:]

Gość ja po pierwszej cesarce
gdy miałam brzuch przeogromny smarowałam brzuch tak samo jak jeszcze w ciąży oliwką (na mokrą skórę), a na to jeszcze po osuszeniu nakładałam maseczkę do twarzy z folacyną (z Lirene) na przemian z intensywnie nawilżajacą ( też z Lirene) ważne jest by brzuch natłuszczać i nawilżać by nie stracił swojej elastyczności w sumie jeśli ktoś ma mieć rozstępy i ma mało elastyczną skórę to chyba niewiele pomoże:( ja najwyraźniej jestem szczęściarą, bo pomimo ogromnego brzucha nie mam ani jednego rozstępu i skóra wróciła do normy naprawdę szybko;)

Gość czarna oliwka 1223
No dobrze, nie bede sie kłocic,bo cc nie miałam,wiec nie mam porównania.Ale znam osobe, która miała laparoskopie i cc i mowi,ze po jest podobnie

brzuch powoli sam sie wchlonie tyle ze nie calkowicie ,ale czeka cie duzo cwiczen bo miesnie beda juz zwiotczale ja juz jestem 10 miesiecy po porodzie i nadal zostalo mi 4 kg do zrzucenia cwicze ,mniej jem i nic.Po porodzie juz nigdy niebedzie sie juz wygladalo tak jak przed:(

każdy niech mówi za siebie;) ja wyglądałam bardzo dobrze i po dwóch cesarkach choć oczywiście i tak narzekałam;)

Brzuch wisi...taka "firanka". Mi 2 tygodnie po cc zeszlo wszystsko=14 kg. Od razu nosilam pas lub bandaz, teraz cwicze brzuszki ok 300-400 dziennie-co prawda brzuchowi to nie pomaga ale chce schudnac. Rozstepy mam MEGA bo mialamduzy brzuch ale smaruje go kremami i miejmy nadzieje ze pomoze

Gość brzuch wygląda jak
wielki wiszący balon... ale potem się wciąga... bardzo powoli ale w końcu wraca do jako takiej normalności

Gość czarna oliwka 1223
Przeraza troszke co większośc tu pisze.Jednak nie zgadzam sie,ze nie bedzie sie juz nigdy wyglad jak przed. W sumie to wiekszosc kobiet,kotre znam sa chudsze nawe niz przed ciaza,ale nie tylko o to chodzi. Brzuchy maja płaskie,a skóra wyglada normalnie.Oczywiscie nie wszystko to od razu.Aha i wiekszosc twierdzi,ze po poordzie nic nie stosowała,w co akurat nie wierze. Sweet Malenska, nosilas po cc od razu pas sciagajacy? Co na to lekarz lub polozna?Wydaje mi sie,ze po cc jednak nie mozna od razu mocno sie sciagac?

ja tam nie nosiłam żadnych pasów i nie ćwiczyłam, bo niby kiedy przy maleńkim dziecku?;)

Gość czarna oliwka 1223
Moze jeszcze ktos poleci konkretne kremy i pasy? napiszcie tez dokładniej jak to z tym brzuchem,ile mniej wiecej sie zmniejsza od razu po i powiedzmy do tygodnia po porodzie? Słyszłam,ze zaraz po brzuch jest mniej wiecej takiej wielkosci jak miałysmy w 5-6 msc.Czy to prawda?Wiem,ze troche duzo i moze glupio sie pytam,ale nie ukrywam,ze troszke stresuje sie tym jak to bedzie...

Gość czarna oliwka 1223
Wiem,ze nie bedzie zbyt duzo czasu na cwiczenia,ale pas moze przeciez nosic wykonuja przy tym rozne czynnosci,w tym zajmujac sie dzieckiem:) Posmarowac po kapieli tez sie mozna,w koncu to nie zajmuje tak duzo czasu. Poza tym jest maz do pomocy:)

jeśli masz dobre geny to i pasy nie będą potrzebne ani ćwiczenia;) dziś po dwóch porodach wiem to na pewno, że jedna ma szczęście jeśli chodzi o figurę, a druga nie owszem, można się wspomagać różnymi sposobami (ćwiczenia, smarowanie cudami, pasy itp.), ale jeśli kobieta nie ma elastycznej skóry z natury to na niewiele to się zda, niestety:O

Gość mamama27
do autorki - ale mnie rozbawiły twoje wpisy - nie masz pojęcia jak co jest po cc - będziesz miala problem żeby wstać i się wyprostować a tobie się marzy pas wyszczuplający?? ja nawet pooperacyjnego niebyłam w stanie nosić - poza tym dziecko jest tak absorbujące że nie w glowie smarowanie kremami itd itp - ale ja jestem z tych co niczym nie smarowały, nic nie robiły i brzuch jest jak przed ciążą

Gość Miraculum5
Ja jestem 2 miesiąc po cc. Powiem tak: wszystko zależy kto i jak będzie przeprowadzał cesarkę. Leżałam na sali z laską, którą operował inny lekarz niż mnie. I ona po cc wyglądała cały czas, jakby była w ciąży! Mnie operował inny, jeszcze będąc w miarę świadomą i nieogłupioną znieczuleniem, powiedziałam w żartach, że ma to ładnie zrobić i ja od razu wyglądałam normalnie- w sensie miałam fałdkę tuż nad cięciem, ale nie balon. Niczego nie stosowałam do ściągnięcia szwów. Potem zaczęłam się smarować ujędrniającymi i modelującymi żelami i są efekty- ruch przy dziecku i one sprawiły, że mam brzuch niemal jak sprzed ciązy. Niemal, bo nie jest taki fajny jędrny tylko czuć w dotyku, ze skóa jest jeszcze rozciągnięta i jest nadmiar ciut.

Gość raczej wątpię żeby zapomniała
Ja jestem po 3 porodach- 1 sn i 2cc. brzuch po pierwszym ładnie się wchłonął, miałam lekkie rozstępy,ale smakowanie oliwką córki pomogło. po 3 latach drugi poród-niestety były komplikacje i zrobili mi cc. Nie dość,że byłam obolała,to jeszcze ten brzuch! niby wyglądał jak po pierwszym porodzie,ale był taki bez czucia-miałam wrażenie,że jest odrętwiały. trzecia ciąża 4 lata później i od razu zdrowotne wskazania do cc. brzuch po był okropny! mija rok-z rozstępami się w miarę uporałam-oliwka w żelu johnsons baby-ale uczucie odrętwienia pozostało. nie mam czucia w tej skórze-mogę się uszczypnąć,ale nic nie czuję.

Gość no niestety powyższa wypowiedź
tylko potwierdza fakt, że wszystko zależy od tego kto robił cesarkę

jak chcesz szybko wrocic do figury to karm piersia,mi to niestety niebylo dane i strasznie na tym ubolewam bo na tych sztucznych tylko moje dziecko mialo zatwardzenia i bole brzuszka. Moja znajoma juz pol roku karmi piersia i jest szczuplutka

Gość ciburaszka
ja jestem niecałe 2 miesiące po cc Po pierwsze: nie daj się tak straszyć, ja przeszłam łagodnie cesarkę więc nie zawsze jest taka masakra jak to opisują inni. Po drugie: brzuch zmniejszał mi się przez miesiąc, zaraz po był całkiem spory skóra w dotyku tylko była wiotka, wizualnie nie było żadnych prążków ani zmarszczek. Teraz wygląda jak przed, skóra jest elastyczna, twarda i w dotyku i wizualnie. Po porodzie nie smarowałam niczym, no może z raz się posmarowałam kremem który stosowałam w ciąży. A jestem już po 30 więc skóra nie pierwszej młodości Po trzecie: po porodzie naprawdę będziesz miała w nosie jak wygląda twój brzuch. Ja też się bardzo stresowałam tym przed porodem. Jednak jak trzymasz w ramionach swoje dzieciątko to nawet jakby ci skóra po kolana wisiała to i tak nie myślisz o tym.

Gość rogulska
Ale twój mąż owszem i nie ma co zaprzeczać nawet jeśli mówi inaczej,,,

Gość po porodzie z reguły
wisi taki oblesny wałek, ale to nie tylko skóra tylko też powiększona macica która musi się obkurczyć, jak kobieta karmi piersią to nastapi to szybciej. u mnie brzuch wrócił do stanu z przed ciąży po ok 6 tygodniach, nie mam ani jednego rozstępu, a brzuch jest jędrny i gładki. I racje mają te dziewczyny które piszą, że po porodzie to ma małe znaczenie bo jest tyle roboty przy dziecku, ze się w ogóle o tym nie myśli. Ja jedyne co pamietam to że póki miałam ten wiszący wałek to starałam się nie pokazywać go mężowi bo się wstydziłam...